Creditul de 60.000 de euro prin Programul "Prima Casa" va fi garantat de stat si pentru construirea unei locuinte, a decis Executivul, iar bancile au la dispozitie sapte zile sa transmita Guvernului dobanzile.
Beneficiarii Programului Prima Casa trebuie sa dea de un avans de 5% din pretul de achizitie al locuintei daca acesta este mai mic sau egal cu 60.000 de euro, iar daca pretul locuintei este mai mare - un avans de 3.000 de euro plus diferenta dintre suma de 60.000 de euro si pretul de achizitie.

Durata maxima a unui credit contractat prin "Prima Casa" este de 30 de ani, iar contractul de credit nu trebuie sa contina clauze care sa permita modificarea unilaterala de catre banca a acestuia.

Totodata, beneficiarii Programului trebuie sa constituie un depozit colateral pentru garantarea dobanzii, cu o valoare minima egala cu trei rate de dobanda.

O alta conditie este ca beneficiarii sa achizitioneze in cadrul Programului o locuinta finalizata, aflata pe teritoriul Romaniei, inscrisa in cartea funciara si "libera de sarcini".

Cei care beneficiaza de programul "Prima Casa" se mai obliga sa nu instraineze locuinta achizitionata in primii 5 ani de la data dobandirii. De la expirarea acestui termen, in cazul preluarii contractului de credit de catre un tert, acesta trebuie sa intruneasca, de asemenea, conditiile de eligibilitate ale beneficiarilor Programului.

Bancile participante la program nu vor percepe comision de rambursare anticipata.

Locuintele din programul "Prima casa" pot fi vandute oricand, cu avizul Ministerului de Finante. Astfel, Comisia de buget-finante din Senat a dat raport favorabil OUG privind unele masuri in vederea implementarii programului "Prima Casa", cu amendamentul ca s-a ridicat interdictia vanzarii pe o perioada de cinci ani a casei si s-a introdus aceasta posibilitate, cu avizul Ministerului Finantelor.

Bancile au la dispozitie sapte zile sa transmita Guvernului dobanzile


Bancile trebuie sa transmita Ministerului Finantelor, pana saptamana viitoare, valoarea dobanzilor pe care le vor percepe in cadrul Programului "Prima Casa" si valoarea totala a creditelor pe care sunt dispuse sa le acorde, a declarat premierul Emil Boc.

"De maine (joi, n.r.) curge termenul de sapte zile pentru banci, pentru a informa Ministerul Finantelor cu privire la dorinta de a intra in acest program, prin precizarea clara a dobanzilor - care nu pot depasi plafonul maxim pe care l-am stabilit - si limita de garantare - cat sunt dispuse, ca valoare, sa ofere credite", a declarat premierul, potrivit NewsIn. Statul poate garanta credite in valoare totala de un miliard de euro.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat la finalul sedintei de ieri seara a Executivului ca, daca valoarea totala a finantarilor solicitate de banci depaseste plafonul de un miliard de euro, in limita caruia statul ofera garantii, atunci Fondul National de Garantare (FNG) este autorizat sa stimuleze bancile care au cele mai avantajoase oferte pentru clienti. FNG va evalua la fiecare trei luni modul de utilizare a plafonului de garantare de catre banci si va realoca banii in functie de gradul de utilizare de plafoanelor.

Aceste prevederi sunt cuprinse in normele de aplicare a Programului "Prima Casa", modificate ieri de Guvern astfel incat statul sa poata garanta credite atat pentru locuinte finalizate si inscrise in cartea funciara, cat si pentru cele aflate in constructie sau pentru cele care urmeaza a fi construite.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat la finalul sedintei a Executivului ca, in ceea ce priveste locuintele aflate in constructie si cele care urmeaza a fi construite, beneficiarul trebuie sa depuna la banca o cerere de finantare insotita de un antecontract de vanzare-cumparare a locuintei, respectiv de un contract pentru construirea locuintei, incheiat cu o firma de profil. Statul nu garanteaza credite prin programul "Prima Casa" pentru locuintele construite in regie proprie. Dupa ce banca verifica daca solicitantul se incadreaza in criteriile impuse, va emite o promisiune unilaterala de creditare sub conditia obtinerii unei promisiuni de garantare, iar Fondul National de Garantare va emite la randul sau o promisiunea de garantare.

"Aceste promisiuni de garantare sunt valabile pe o perioada de 18 luni. De ce? Pentru ca, intr-un interval de 18 luni, locuintele sa fie terminate. Pentru ca, daca tot dorim sa mobilizam capitalul bancilor si sa acceleram ritmul constructiilor din Romania, atunci cei care doresc sa participe la acest program trebuie sa se miste cu o anumita productivitate, cu o anumita viteza", a explicat ministrul.

In momentul cand locuinta este finalizata sau este construita, promisiunea de creditare a bancii, impreuna cu promisiunea de garantare se transforma intr-un contract de garantare. "Ca atare, persoana va intra in posesia banilor, va putea sa plateasca contructorului apartamentul pe care l-a facut, iar aceasta locuinta sa devina ipoteca de gradul I in favoarea ministerului de Finante", a spus ministrul.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri