Romania a plasat pe piata externa obligatiuni pe 5 ani la un randament de 5,18%, insa cererea primita din partea investitorilor a fost mult mai mare, desi cu mai putin de un an in urma tara noastra era privita ca una dintre cele care va avea mari probleme economice. Economistii romani sustin ca dupa acest imprumut nevoia de finantare a statului se va reduce, iar ratele de dobanda se vor reduce in perioada urmatoare.
Investitorii au suprasubscris ofera de eurobonduri, cererea totala fiind de 4,7 miliarde euro.

Interesul investitorilor straini este explicat, in mare masura, si de ultimele decizii pe care le-au luat marile agentii de rating - Standard & Poor's si Fitch, care au modificat recent perspectiva de rating a Romania de la negativa la stabila, facand ca momentul in care Romania a emis eurobonduri sa fie unul favorabil.

Bancile care au intermediat emisiunea de eurobonduri sunt HSBC, Deutsche Bank si EFG Eurobank. Eurobondurile romanesti urmeaza sa fie listate pe Bursa din Luxemburg, data scadentei fiind 18 martie 2015.

"Cu ajutorul acestor noi fonduri atrase de pe piata externa, nevoia de finantare a statului se va reduce, iar cererea de finantare de pe piata interna va ramane redusa in perioada urmatoare. Astfel, ratele de dobanda la lei ar trebui sa ramana la acelasi nivel in perioada urmatoare, existand si posibilitatea unor usoare reduceri", explica Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

In acest context, Raiffeisen recomanda investitorilor cumpararea de titluri de trezorerie in lei, aceasta fiind singura recomandare de cumparare de titluri de trezorerie emise de unul dintre statele din Europa Centrala si de Est. Banca are o recomandare neutra fata de titlurile emise de Polonia si Ungaria si una de vanzare pentru cele emise de Republica Ceha.

"Cu transa de 1 miliarde de euro de la Comisia Europeana si banii obtinuti din emisiunea de eurobonduri ne asteptam ca lichiditatea de pe piata interna sa fie suficienta, nevoia de finantare a statului fiind in scadere. Acest lucru implica o scadere a ratelor de dobanda pe termen lung si o presiune de reducere si mai mare pe ratele de dobanda pe termen scurt", sustine Nicolae Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania.

Romania mai are listate pe piata luxemburgheza alte trei emisiuni de eurobonduri, scadente in 2010, 2012, respectiv 2018. Este vorba de o emisiune lansata in iulie 2003, care are scadenta in 2010, in valoare de 700 milioane euro, de alta lansata in mai 2002, cu maturitate in 2012, tot de 700 milioane euro, si emisiunea din iunie 2008.

Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice, va sustine astazi o conferinta de presa pe tema emisiunii de eurobonduri.
Ramaneti pe Wall-Street pentru a afla cele mai importante declaratii ale lui Sebastian Vladescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri