In momentul in care investiti la bursa este bine sa cunoasteti lichiditatea acelei actiuni. Adica cit de repede poate fi vinduta la bursa.
Omul simplu trebuie sa stie ca lichiditatea unei actiuni este unul dintre cele mai importante criterii de care trebuie sa tina cont atunci cind investeste intr-o companie. Si asta pentru ca fondurile mari de investitii cauta companii cu lichiditate mare, unde pot investi milioane de dolari. Iar ele sint vehiculul care misca pretul. Si de pe urma cresterii valorii actiunii cistiga, in fapt, si investitorii mici, sustine Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest. E drept, cei mari ridica pretul, dar tot ei il si coboara.

Cele mai lichide actiuni

Potrivit unei statistici intocmite de firma de consultanta financiara KTD Invest, cea mai lichida companie in 2005 a fost SIF Oltenia (SIF5), cu o valoare a tranzactiilor de 1.043 milioane RON (13,6% - din lichiditatea Bursei de Valori Bucuresti), urmata de actiunea Bancii Transilvania (TLV) cu 1.031 milioane RON (13,5%). Pe locul trei, in acest top al celor mai lichide actiuni, se afla Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) cu tranzactii de 1.016 milioane RON (13,3%), urmata de SIF Moldova (SIF2) cu 825 de milioane RON (10,8%) si Petrom (SNP) cu 774 de milioane RON (10,1%).

Dupa cum se poate observa, actiunile a cinci companii detin mai mult de jumatate din lichiditatea Bursei de Valori Bucuresti. In plus, curios, dar in afara de Rompetrol Rafinare Constanta aceste actiuni au crescut si foarte mult in 2005.

Cele mai slabe actiuni

La polul opus se situeaza actiunile cu lichiditate mica. Avem in acest clasament, pe primul loc, actiunile companiei Mechel Tirgoviste (COS) cu tranzactii in 2005 de doar 51.146 RON, Energopetrol Cimpina (ENP) cu 160.383 RON, Agras - Grupul Wiener Stadtische (ASA) cu 201.066 RON, Chimopar Bucuresti (CPR) cu 301.249 RON si Petrolsub (PTS) cu 687.384 RON. De altfel, actiunea firmei Chimopar Bucuresti a avut o crestere foarte mare la inceputul anului 2005, fara nici o justificare din punct de vedere al rezultatelor economice. La acea vreme s-a vehiculat in piata ideea ca pretul a fost crescut artificial.

Capital de 730.000 de euro pentru casele de brokeraj

Societatile de intermediere vor trebui sa-si majoreze si in acest an capitalul, pina la echivalentul a 125.000 euro, daca executa ordine in contul clientilor, respectiv echivalentul a 730.000 de euro, in cazul in care brokerul tranzactioneaza instrumente financiare si pe cont propriu. Limita minima a capitalului initial cerut celor doua categorii de case de brokeraj (SSIF) a fost majorata si in 2005, la minim 105.000 de euro, respectiv 530.000 euro, conform actelor care reglementeaza piata de capital.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri