Guvernul australian a blocat accesul companiei chineze Huawei la mai multe licitatii in cadrul proiectului retelei nationale de internet in banda larga, evaluat la 38 miliarde dolari australieni (40 miliarde dolari americani), din cauza unor temeri privind securitatea informatica, transmite Reuters.
"Am fost informati de guvern ca Huawei nu poate avea un rol in proiectul NBN al Australiei", a declarat purtatorul de cuvant al Huawei pentru Australia, Jeremy Mitchell, scrie Mediafax.

Huawei este al doilea producator de echipamente pentru telecomunicatii la nivel mondial.

NBN, sau National Broadband Network, este cel mai mare proiect de infrastructura din istoria Australiei, avand ca scop conectarea a 93% dintre locuinte si firme la o retea unificata de fibra optica, pentru a extinde serviciile de internet in banda larga in majoritatea regiunilor continentului.

Proiectul a inceput in 2009, cu investitii totale estimate la 38 miliarde de dolari australieni (aproape 40 miliarde dolari SUA) si ar trebui sa fie finalizat pana in 2020.

Presa locala a scris luni ca Huawei incerca sa obtina un contract de furnizor de un miliard de dolari in cadrul NBN, insa participarea companiei la licitatie a fost blocata de procurorul general in urma unei recomandari din partea serviciilor nationale de informatii.

Huawei a fost fondata de actualul director general, Ren Zhengfei. Statutul acestuia de fost ofiter in Armata Populara a Chinei a alimentat zvonurile privind relatia stransa dintre companie si guvernul de la Beijing.

Huawei a avut probleme asemanatoare si in SUA, unde autoritatile au blocat accesul companiei la contracte pentru echipamente telecom din cauza unor motive de ingrijorare privind securitatea nationala si suspiciuni ca ar incalca sanctiunile economice impotriva Iranului prin furnizarea de echipamente care faciliteaza cenzura.

Fondata in 1987 la Shenzen, Huawei a devenit cel mai mare producator chinez de echipamente de telecomunicatii si al doilea la nivel mondial, dupa Ericsson.

Compania nu este listata la bursa, fiind detinuta de angajati.

Huawei are peste 110.000 de angajati, aproape jumatate lucrand in centre de cercetare din China si alte tari, si afaceri de 28 miliarde de dolari pe an. Compania are contracte cu 45 dintre primii 50 de operatori de telecomunicatii la nivel mondial.

Huawei a anuntat in luna septembrie ca intentioneaza sa deschida in Romania al patrulea centru de suport global, primele trei fiind localizate in China, India si Mexic, care va fi deservit de 1.500 de angajati pana la finele anului 2014, din care 80% vor fi romani.

Ministerul Economiei a aratat, in luna octombrie, ca Huawei va investi 200 milioane euro in Romania pana in 2014, principalele proiecte fiind un centru de proiectare al companiei in zona Pipera, precum si realizarea unei retele de fibra optica la nivel national in parteneriat cu Transelectrica.

Huawei a intrat in anul 2004 pe piata romaneasca.

foto: huawei.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri