UPC Romania, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata locala de telecomunicatii, a achizitionat intre 5-10 operatori de la inceputul acestui an si continua discutiile pentru alte tranzactii, a declarat pentru wall-street.ro, Robert Redeleanu, CEO al companiei cu afaceri de 120 milioane de euro anul trecut.

Operatorul a reinceput sa faca achizitii de companii anul trecut dupa sase, sapte ani de pauza. In 2015, UPC a achizitionat cinci operatori din judetele Prahova si Suceava.

„Am mai facut cateva achizitii mici si anul acesta, cu precadere in zonele care ne intereseaza sau in care am gasit posibilitatea de extindere a acoperirii. Ne-am propus sa adaugam 300.000 de gospodarii pentru a ne apropia de trei milioane de case la finalul anului. Si gandim aceasta extindere intr-un mod dual: atat prin constructia retelei, cat si prin achizitii. Zonele in care am facut achizitii sunt in nordul Bucurestiului, Prahova, Ialomita, Buzau si zona Suceava, Bacau”, a explicat Robert Redeleanu.

Compania avea la finalul lui martie acoperire pentru 2,68 milioane de case, mai mult cu 282.000 de fata de martie 2015.

De la inceputul anului, UPC a cumparat intre cinci si zece companii.

Operatorii mici vor sa vanda pentru ca au costuri tot mai mari

“Clientii acestor companii au adus o parte importanta din cresterea de 67.000 de clienti in trimestrul acesta fata de martie 2015. Noi suntem deschisi catre achizitii cat timp au sens pentru noi din punct de vedere geografic, dar si ca pret. Operatorii mici vand pentru ca au costuri tot mai mari de operare. Au crescut costurile de programare, de energie, cele de facturare, call center si pentru interventie. Costurile cresc pentru ca in Romania cheltuielile cu forta de munca sunt tot mai mari de la an la an. Acesta este factorul principal pentru care antreprenorii mai mici vor sa vanda. De asemenea, operatorii mai mici vor dori in continuare sa vanda pentru ca este si o presiune din partea clientilor pentru imbunatatirea serviciilor. Acolo unde cumparam companii reconstruim complet reteaua, pentru ca multe dintre aceste retele sunt de tip analog, sunt vechi", a afirmat seful companiei de telecomunicatii.

UPC are un buget de 50 de milioane de euro pentru anul acesta pentru a investi in extinderea si cresterea capacitatii retelei, dar si in servicii. Aceasta suma nu include si banii pentru achizitii.

“Nu am stabilit un buget de achizitii, este in functie de oportunitati”, a adaugat Redeleanu.

UPC a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 536,1 milioane de lei (120,6 mil. euro) mai mult cu 44,1 milioane de lei fata de 2014, conform Ministerului de Finante.

De ce investesc operatorii in Romania, una dintre tarile cu cele mai mici tarife de telecomunicatii

De asemenea, compania a raportat pierderi de 230,3 de milioane de lei (51,8 milioane de euro) si un numar mediu de 1.428 de angajati. Romania este poate cea mai competitiva tara de telecomunicatii din Europa, calitatea serviciilor fiind foarte ridicata, in timp ce preturile sunt mici.

Cu toate ca aceste preturi mici afecteaza profitabilitatea operatorilor, acestia investesc anual zeci si chiar sute de milioane de euro in piata locala, bugetele fiind in special pentru extinderea si modernizarea infrastructurii.

"Dimensiunea economiei si populatiei din Romania, perspectivele pe care le ofera aceasta tara...este un pontetinal de crestere a consumului care deja se vede. In ultimii doi-trei ani in multe dintre pietele in care operam, am crescut. In al doilea rand este important strategic sa acoperi geografii extinse, s-ar putea sa ai o profitabilitate mai mica in Romania decat in Ungaria sau Cehia, dar, in acelasi timp, este extrem de important sa ai prezenta. Cu totii gandim si investim cu gandul la potentialul pe care il are Romania in urmatorii ani. Pe de alta parte, sunt voci care spun ca este nevoie de o consolidare, ca pe piata de mobil nu pot exista patru operatori nationali mari (n.red. Orange, Vodafone, Telekom si RCS&RDS) intr-un mediu competitiv si propftabil. Lucrurile se vor mai schimba probabil, este o piata extrem de dinamica. Vedeti ce se intampla si in tarile din vest, este foarte multa convergenta fix-mobil. Pana la urma, ceea ce conteaza este ca aceasta competitivitate foarte mare din Romania aduce beneficii clientului", a adaugat Redeleanu.

Interviul integral cu Robert Redeleanu, CEO al UPC Romania, va fi publicat in editia de maine a wall-street.ro. Vei afla atunci care sunt planurile operatorului pentru 2016, dar si cum vede seful UPC intrarea Orange pe segmentul fix de telecomunicatii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri