WiMAX, Clearwire cauta parteneri in Europa pentru a construi retele mobile WiMAX, detinand licente in sapte tari din regiune si acoperind 200 milioane de locuitori, potrivit unui raport asupra pietei telecomunicatiilor publicat de NewsIn.
Potrivit raportului, in Europa, Clearwire detine licente in sapte tari, acoperind 200 milioane de locuitori. Expansiunea Clearwire in Europa a inceput in 2004, de atunci Clearwire achizitionand licente in banda de 3.5 GHz in Belgia, Germania, Irlanda, Polonia, Romania si Danemarca.

In martie 2008, Clearwire avea 51.000 de clienti in Brussels, Gent (Belgia), Dublin si Sevilla. O recenta decizie a Comisiei Europene care incurajeaza tarile UE sa permita mobilitatea in banda de frecvente de 3.5 GHz face spectrul detinut de Clearwire si mai valoros.

Directorul executiv Clearwire, Ben Wolff, declara ca este interesat de parteneriate in Europa similare celui care a dus la aparitia noului Clearwire din SUA, pentru a construi retele mobile WiMAX care sa acopere regiunea. Discutiile au demarat, parteneriatul din SUA declansand interes. Wolf are in vedere companii care aduc infrastructura si baze de clienti si ajuta sa se indeplineasca obiectivele mai repede.

Conform raportului, Sprint si Clearwire vor lansa comercial servicii WiMAX in trimestrul IV 2008 din 16 iulie 2008.
"Din cei 264 operatorii urmariti in WiMAXCounts, circa 50% furnizeaza doar servicii de acces internet de mare viteza. Restul sunt operatorii care ofera diferite aplicatii, cum ar fi VoIP, video, VPN, in afara de internet. Ne asteptam totusi ca duble/triple play sa devina un lucru normal in urmatorii doi ani", declara senior analist Maravedis, Robert Syputa.

Potrivit raportului, principalele constatari pentru acest trimestru ale Maravedis, arata ca 65% din operatori sunt deja comerciali, 14% sunt in incercari, 9% planifica lansarea, 10% au spectru inactiv si 2% au returnat/pierdut spectrul.

Clearwire din SUA ramane operatorul de varf in privinta numarului abonatilor, 443.000 in SUA in martie 2008, crestere cu 12,5% fata de 394.000 la finele anului 2007, iar banda 3.3-3.8 GHz este cea mai utilizata, 63% dintre operatorii WiMAXCounts operand retele WiMAX in aceasta banda in martie 2008, fata de 70% in decembrie 2007.
in trimestrul intai al 2008, veniturile din servicii WiMAX au totalizat 366 milioane dolari, fata de 303,65 milioane dolari in trimestrul precedent, insemnand 20% crestere.

Conform raportului, in Romania, Intel Capital este actionar Clearwire (16,3%), care detine companiile romanesti Idilis si Access Net, ambele posesoare de licente de operare in banda 3,5 GHz, in care se pot oferi servicii bazate pe tehnologia WiMAX. Romania are probleme cu introducerea tehnologiei WiMAX.

Dupa mai multe luni, guvernul si-a gasit timp si a aprobat strategia nationala in februarie 2008 si, ca urmare, anul acesta, in toamna, ar putea avea loc licitatia pentru licentele WiMAX. Mare parte din banda de 3.5 GHz a fost alocata acum cativa ani pentru comunicatii punct la punct, drept care Romania intentioneaza sa ofere licente WiMAX in banda de 3,7 GHz, dupa ce Radiocomunicatii va elibera spectrul, excluzand banda de 2,5 (2,6) GHz.

Clearwire si Sprint Nextel anuntau, in mai 2008, semnarea unui acord ce prevede combinarea afacerilor de acces internet mobil pentru a forma un nou operator denumit Clearwire, evaluat la 14.5 miliarde dolari , care sa acopere cu o retea WiMAX teritoriul SUA. Intel (1 miliard dolari), Comcast (1.05 miliarde dolari), Time Warner Cable (550 milioane dolari), Google (500 milioane dolari) si Bright House Networks (100 milioane dolari) vor investi 3.2 miliarde dolari pentru 22% din noul Clearwire. Sprint va detine 51% din capitalul noului Clearwire, contribuind cu spectrul sau de frecvente in banda de 2.5 GHz si active WiMAX.

Noul Clearwire va avea acces la infrastructura Sprint, incluzand turnuri, retele de fibre optica si suport IT la "preturi favorabile". Sprint evalueaza intreaga sa contributie la 7.4 miliarde de dolari. Pachetul actualilor actionari Clearwire, de circa 27% din noua companie, este evaluat la 3.9 miliarde dolari. Noul Clearwire intentioneaza instalarea unei retele WiMAX care sa acopere intre 120 si 140 milioane locuitori ai SUA in 2010.
Raportul asupra pietei de telecomunicatii pe luna iulie 2008 este disponibil pe site-ul NewsIn, la sectiunea Companii, in cadrul serviciului NewsIn IT&Telecom (NIT).

Acesta cuprinde evolutiile din luna iulie 2008 ale operatorilor de telecomunicatii si de cablu din Romania, decizii ale autoritatilor de reglementare (ANRCTI si MCTI), precum si evaluari ale industriei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri