Cei 16.000 de programatori, care beneficiaza de neimpozitarea veniturilor cu 16%, aduc statului venituri de 450 de milioane de euro pe an, potrivit datelor companiilor, care reprezinta circa 80% din piata de software locala, centralizate de catre Varujan Pambuccian, deputat si membru in comisia IT&C din Parlamentul Romaniei.
In prezent, un programator aduce bugetului de stat 28.200 de euro pe an, iar in cazul in care veniturile sale ar fi fost impozitate cu 16% contributia la buget ar fi ajuns la 30.120 de euro anual.

Astfel veniturile bugetare din salariile celor 16.000 de softisti scutiti de impozit ar fi crescut de la 450 de milioane de euro la aproximativ 480 de milioane de euro, in cazul in care masura de neimpozitare a salariilor acestora ar fi fost adoptata, afirma Varujan Pambuccian.

Insa deputatul si membru in comisia IT&C din Parlamentul Romaniei declara ca masura de neimpozitare a veniturilor programatorilor, adoptata in 2001, este inca in vigoare si nu exista temeri ca va fi anulata. Este a sasea oara de la aparitie cand aceasta masura este in pericol de a fi eliminata.

“Cred ca masura adoptata acum noua ani este una dintre putinele luate pentru cresterea economiei si este si singura masura reala anticriza. Ar trebui sa mai avem si alte masuri precum aceasta. Pentru fiecare leu necolectat prin acest impozit, statul primeste inapoi intre 6 si 15 lei, iar media este undeva la 13 lei”, explica Varujan Pambuccian (foto).

In industria IT&C lucreaza circa 90.000 de angajati, dintre care 16.000 de programatori sunt scutiti de impozitul pe venit. Salariul mediu net al unui programator este de aproximativ 1.000 de euro.

Masura de neimpozitare a veniturilor softistilor a fost adoptata in 2001 pentru a opri exodul acestora in strainatate pentru salarii mai mari. In urma cu zece ani exista o diferenta foarte mara intre pretul cu care erau vandute in strainatate softurile realizate de romani si salariile acestora.

La acel moment circa 2.000 de persoane dintre angajatii in industria IT&C plecau in alta tara, in timp ce in industrie intrau anual aproape 2.300-2.400 de absolventi de facultati tehnice.

Astfel, daca in anul 2000 in jur de 70% dintre absolventi se angajau, stateau pana isi faceau un nume si plecau, sau plecau direct dupa absolvire, acum rata de migratie este de circa 4%. In prezent, intra anual in industrie circa 3.000 de absolventi de facultati de informatica, automatica, cibernetica, afirma Pambuccian.

Daca s-ar introduce masura de impozitare ar pleca in jur de 1.600 de programatori doar in primul an.

Statul ar pierde astfel 17,5 milioane de euro in primul an, 65,7 milioane de euro in al doilea an si 113,9 milioane de euro in anul al treilea.

Datele in urma carora au rezultat aceste valori sunt informatii de contabilitate ale companiilor furnizate doar in cazul control intern si au fost colectate de Varujan Pambuccian. Acestea au fost prezentante Ministerului de Finante pentru a convinge Guvernul sa nu impoziteze veniturile programatorilor.

Posibila introducere a unei astfel de masuri a facut sa fie anulate investitii de aproximativ 60 de milioane de euro, care trebuiau sa inceapa din toamna, mai spune deputatul.

”Industia IT&C este singura in care ne putem compara cu orice tara europeana. Faptul ca este o industrie model nu este nu miracol ci este si ca urmare a acestei scutiri de impozit”, a declarat Liviu Dan Dragan, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii din Romania (ANIS).

Masura care a determinat ca salariile programatorilor sa creasca foarte mult in ultimii zece ani si acestia sa nu mai fie tentati sa plece in strainatate a facut totodata ca Romania sa se transforme dintr-o tara de externalizare a serviciilor IT (outsourcing) intr-o “fabrica de soft”.

“Speram ca in patru, cinci ani sa devenim un centru de cercetare si dezvoltare”, afirma Pambuccian.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri