Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a avertizat ca riscurile privind stabilitatea financiara a zonei euro "dau semnale rosii", criza datoriilor de stat fiind pe cale sa "infecteze bancile", transmite Bloomberg, preluat de Mediafax.


"Personal, as spune ca da, s-au aprins luminile rosii. Mesajul Consiliului (European de Risc Sistemic - n.r.) este ca legatura dintre criza datoriilor de stat si banci este cea mai grava amenintare la adresa stabilitatii financiare din Uniunea European", a afirmat Trichet la Frankfurt, dupa o intalnire a forului european.

Trichet, presedintele Consiliului de Risc Sistemic (ESRB), a lansat comentariile in contextul reuniunii liderilor europeni de la Bruxelles, care vor discuta in principal despre al doilea acord de bailout pentru Grecia.

UE incearca sa evite repetarea crizei financiare care a urmat prabusirii, in 2008, a bancii americane de investitii Lehman Brothers, care a determinat guvernele europene sa aloce peste 5.000 de miliarde de dolari pentru a sustine sistemul bancar.

Diferenta dintre randamentul de referinta al obligatiunilor guvernamentale germane cu maturitatea la zece ani si titlurile similare emise de Grecia a crescut joi la 13,84 puncte procentuale, de la 13,17 puncte procentuale la inceputul lunii iunie.

Criza este prelungita si de neinselegerile dintre liderii europeni privind modul in care ar trebui salvata Grecia. In timp ce o serie de tari, in frunte cu Germania, vor ca o buna parte din povara bailout-ului sa fie suprotata de creditorii privati ai Greciei, BCE se opune vehement acestei ipoteze, apreciind ca ar fi interpretata ca un default, amenintand stabilitatea zonei euro si a monedei unice.

In plus, situatia a fost agravata saptamana trecuta intr-o oarecare masura de instabilitatea politica din Grecia, dupa de premierul George Papandreou a decis sa remanieze cabinetul, punand sub semnul intrebarii capacitatea autoritatilor si a parlamentului de a aproba masurile de austeritate, privatizarile si reformele cerute de institutiile financiare internationale. Ministrii Finantelor din zona euro au amanat luni decizia finala privind urmatoarea transa, de 12 miliarde euro, din imprumutul de urgenta acordat anul trecut Greciei, tocmai pentru a impnue guvernului de la Atena sa adopte de urgenta legislatia necesara.

Intre timp, noul cabinet Papandreou a castigat votul de incredere al parlamentului si este vazut ca avand sanse mai mari sa treaca masurile de austeritate.

ESRB a fost infiintat recent de UE pentru a identifica din timp riscurile din sistemul financiar. Trichet, presedintele consiliului, si vicepresedintele Mervyn King, guvernatorul Bancii Angliei, au semnalat mai multe riscuri in diferite zone ale sistemului, precum dezechilibrele dintre preturile activelor.

Sursa imagine: wikimedia.org


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri