Islanda are un scor bun la calitatea produselor alimentare, in ceea ce priveste diversitatea nutritiva si apa in conditii de siguranta. Pana pe locul 20, unde se afla Marea Britanie si Cipru, lista este ocupata de tarile din vestul Europei in privinta hranei sanatoase. Printre acestea se afla doar Australia, care ocupa locul 8. SUA si Japonia urmeaza abia pe locul 21, desi au cele mai acesibile produse din lume si un nivel ridicat al calitatii alimentelor, iar tarile africane ocupa primele locuri cu numarul 30.

"Avand suficiente alimente sanatoase si la preturi accesibile nu este ceva care sa bucure cea mai mare parte a lumii", a declarat Raymond C. Offenheiser, presedinte al Oxfam America. "In intreaga lume, in special in tarile in curs de dezvoltare, mult prea multi oameni consuma tot mai multe alimente nesanatoase. In mod paradoxal, mai mult de 800 de milioane de oameni nu consuma destul de multe alimente nutritive. Guvernele si industria alimentara nu reusesc sa se asigure ca toata lumea este in masura sa manance sanatos, in ciuda faptului ca exista destul de munca hrana”, a completat reprezentantul Oxfam.

Totusi, hrana nu este accesibila peste tot. Alimentele in Guineea, Gambia, Ciad si Iran costa de doua ori si jumatate mai mult decat alte bunuri de consum, ceea ce face ca acestea sa fie cele mai scumpe tari la cumparat alimente.

Tarile ai caror cetateni se lupta pentru hrana suficienta, cu cele mai mare rata de copii malnutriti si subponderali, sunt Burundi, Yemen, Madagascar si India. Totusi, Cambodgia si Burundi sunt tari cu punctaj bun la nivelul scazut de obezitate si diabet din lume, in timp ce Statele Unite ale Americii, Mexic, Fiji, Kuweit si Arabia Saudita au printre cel mai mare scor la obezitate si diabet.