Comisarul european pentru agricultura, Mariann Fischer Boel, a acceptat sa amane pentru 2007 data la care va prezenta o propunere definitiva de reforma a sectorului viticol european, avand de luptat in special cu rezistenta marilor tari producatoare de vin din Europa, a declarat ministrul spaniol al agriculturii, Elena Espinosa.

"Mariann Fischer Boel a garantat ca nu va exista o propunere formala in 2006", a anuntat ministrul spaniol al agriculturii la finalul unei intrevederi cu oficialul european desfasurata luni dimineata la Bruxelles, in avanpremiera unei reuniuni oficiale a ministrilor agriculturii din cel 25 de state membre ale Uniunii Europene. in opinia oficialului spaniol, aceasta reforma complexa a unui sector deosebit de important are nevoie de timp de reflexie, timp care este solicitat in special de Spania si Franta.

Purtatorul de cuvant al Comisarului European pentru Agricultura, Michael Mann, a subliniat si el ca Mariann Fischer Boel este constienta de situatia politica si de importanta acestei reforme, fara a oferi insa un calendar concret de masuri. in plus, Michael Mann a reamintit potrivit Rompres ca, in conformitate cu calendarul initial, Comisia Europeana intentiona sa prezinte o propunere definitiva abia in luna ianuarie 2007.

In luna iunie a acestui an Comisia Europeana a prezentat liniile principale ale acestui proiect de reforma care vizeaza eliminarea supraproductiei si consolidarea sectorului viticol european in fata concurentei venite din parte vinurilor din "Lumea Noua".

Masura care suscita cea mai mare reticenta din partea tarilor mari producatoare de vin din UE (Franta, Spania, Italia) preconizeaza defrisarea, in maxim cinci ani, a aproximativ 400.000 de hectare cultivate cu vita de vie, adica aproximativ 12 procente din cele 3,4 milioane hectare cultivate cu vie din Uniunea Europeana. in compensatie, Comisia Europeana promite ca va acorda viticultorilor ajutoare comunitare de pana la 2,4 miliarde euro.

Potrivit cifrelor inaintate de Comisia Europeana, in anul 2005 din bugetul viticol total de 1,3 miliarde euro, UE a cheltuit 500 milioane euro numai pentru masuri de sprijin. Situatia urmeaza sa se schimbe in urmatorii ani, Comisia intentionand sa acorde ajutoare viticultorilor care vor accepta sa abandoneze acest sector si sa inceteze sa mai subventioneze distilarea de criza.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri