America a optat sa nu mai continue pe calea cresterii economice lente, a taxelor mari, a reglementarilor impovaratoare si a slabiciunii militare, potrivit unei analize publicate de MarketWatch, in conditiile in care Donald Trump a castigat presedintia SUA, scrie News.ro.

Multi oameni spun ca Donald Trump este un alt fel de republican. Este adevarat ca nu este un politican de cariera si nu are limbajul dublu al politicienilor, dar majoritatea pozitiilor sale se inscriu in linia traditionala a republicanilor.

Pe langa faptul ca propune taxe mai mici si reformarea reglementarilor, candidatul republican este in favoarea optiunilor scolare, a dezvoltarii energetice, respinge Obamacare, vrea reglementarea mai stricta a imigratiei si intarirea acordurilor comerciale.

Trump a cucerit America pentru ca politicile sale vor imbunatati economia si pozitia SUA in lume. In plus, Trump recunoaste pericolele reprezentate de islam si va intari armata americana. El ar reduce taxele si reglementarile costisitoare.

In schimb, Clinton a spus ca vrea sa mareasca taxele, sa impuna noi reglementari si sa lase granitele deschise.

Trump a atacat cultura corectitudinii politice, lucruri despre care oamenii nu vorbeau. Pentru cei care se simteau constransi de noile coduri de exprimare, in care si a purta un sombrero de Halloween parea lipsit de sensibilitate, Trump este ca o gura de aer proaspat.

Dupa opt ani de presedintie Obama, cresterea economiei americane este de putin peste 1%. Rata de participare la piata muncii, respectiv ponderea americanilor care fie lucreaza fie cauta de lucru, este la nivelul anului 1978.

Legile si reglementarile descurajeaza investitiile si crearea de locuri de munca. In opt din ultimele noua alegeri prezidentiale, daca PIB-ul real s-a imbunatatit fata de anul precedent, partidul la putere a castigat Casa Alba.

In cazul actual, alegerile urmeaza acest model. Cresterea PIB-ului este mai scazuta decat anul trecut, iar oamenii vor o schimbare.

Trump a propus reducerea taxelor individuale de la un maxim de 44% la 33%, reducerea taxelor pe profitul companiilor de la 35% la 15% si eliminarea taxelor pe proprietati. In schimb, Hillary Clinton vrea cresterea celor trei tipuri de taxe.

Sigur, presedintii americani sunt constransi de Congres. Legislatia fiscala porneste din Camera Reprezentantilor si trebuie sa fie aprobata de Senat, inainte de a fi promulgata de presedinte.

Presedintele Camerei Reprezentantilor, Paul Ryan, a propus o reforma fiscala asemanatoare cu cea a lui Trump, dar Senatul sprijina multe dintre principiile fundamentale. Daca Congresul ramane sub control republican, reformele lui Trump au sanse bune sa devina lege.

Contrar impozitelor, care sunt predictibile, reglementarile diferitelor agentii, care nu au nevoie de aprobarea Congresului, pot provoca ravagii, cu planuri pentru expansiunea companiilor si a angajarilor.

Agentia pentru Protectia Mediului, Departamentul Educatiei si Departamentul Muncii au fost in mod special agresive in ultimii opt ani.

Aceste agentii au produs un val de reglementari, majoritatea prea complicate pentru a fi intelese de oamenii de rand. Chiar daca are loc o imbunatatire a calitatii aerului, Agentia pentru Protectia Mediului vrea ca statele sa produca planuri de reducere in continuare a emisiilor de mercur, ozon, carbon si alte substante, prin scaderea numarului de fabrici si de centrale energetice.

Congresul democrat a refuzat in 2010 sa aprobe o lege similara, din cauza efectelor adverse asupra locurilor de munca si a cresterii economice.

Tot in 2010, Congresul nu a aprobat o lege referitoare la echitatea veniturilor salariale (Paycheck Fairness Act), care impunea firmelor sa tina evidenta castigurilor angajatilor in functie de rasa si sex. In consecinta, Comisia pentru Oportunitati Egale de Angajare (Equal Employment Opportunity Commission) a ocolit Congresul si a emis reglementari similare, cu un cost semnificativ pentru angajatori. Sistemul folosit pentru evaluare este insa atat de vag incat nu foloseste in mod real pentru a stabili daca femeile sunt platite mai prost decat barbatii, dar permite investigarea firmelor si punera lor sub acuzare din acest motiv.

Departamentul Muncii a incercat sa limiteze numarul persoanelor care lucreaza in calitate de contractori independenti. Ca urmare a unei noi reglementari referitoare la orele suplimentare de lucru, de la 1 decembrie, milioane de muncitori vor trece de la slujbe salariale la plata cu ora, daca lucreaza peste 40 de ore pe saptamana. Mai multe reglementari ale Departamentului Muncii au fost respinse in justitie.

Nu exista nicio sansa ca Clinton sa respinga aceste reglementari, ea afirmand deschis ca le sustine.

Sursa foto: Christoper Halloran/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri