Corporatia Federala pentru Asigurarea Depozitelor Bancare (Federal Deposit Insurance Corporation - FDIC) a decis majorarea primelor de asigurare a depozitelor bancare, ca efect al unor modificari legislative in domeniu, adoptate recent de Congres, a anuntat Reuters, citata de NewsIn.
Banii sunt destinati Fondului de Asigurare a Depozitelor (Deposit Insurance Fund), institutie care are misiunea de a garanta si de a acoperi depozitele atrase de banci, in eventualitatea falimentului unor institutii bancare.

Cei cinci membri ai consiliului de conducere al FDIC au decis, joi, in unanimitate, ca nivelul primei de asigurare al depozitelor pentru bancile americane sa fie de 1,25% din valoarea depozitelor atrase de fiecare banca din sistemul american, in conditiile in care recentele modificari legislative in domeniu indicasera o marja de 1,15 pana la 1,50% ca nivel al primei de asigurare a depozitelor bancare.

Majoritatea bancilor americane vor trebuie sa plateasca intre cinci si sapte centi pentru fiecare 100 de dolari atrasi in depozite, nota la mijlocul saptamanii Reuters, ceea ce inseamna ca o banca ce dispune de depozite in valoare de 100 miliarde dolari va trebui sa plateasca 50 milioane dolari pe an ca prima de asigurare a depozitelor sale.

Potrivit Reuters, reprezentantii FDIC au mai declarat ca bancile vor incepe sa primeasca, incepand cu luna decembrie a acestui an, informari trimestriale cu privire la valoarea primelor de asigurare pe care vor trebui sa le plateasca incepand cu anul 2007. Totodata, FDIC a mai declarat ca multe dintre bancile din sistemul american au deja acoperite, in avans, aceste prime de asigurare, din plati efectuate anterior si ca circa o treime dintre bancile americane au acoperite aceste prime pana in anul 2008.

Vrem sa venim in intampinarea intentiilor legislative ale Congresului si sa cream din timp o baza solida pentru Fondul de Asigurare a Depozitelor, astfel incat acesta sa poata interveni eficient in eventualitatea unor probleme aparute in sistemul bancar, a declarat, joi, presedintele FDIC, Sheila Bair, citata de Reuters.

Reprezentantii mediului bancar american, cum ar fi Asociatia Americana a Bancherilor (American Bankers Association - ABA) sau Bancherii Comunitari Independenti din America (Independent Community Bankers of America - ICBA), si-au exprimat nemultumirea fata de noile norme ale FDIC, declarand ca primele de asigurare a depozitelor bancare sunt mult prea costisitoare.

Majorarea tarifelor la primele de asigurare a depozitelor va avea ca rezultat reducerea disponibilitatilor banesti ale bancilor destinate finantarii dezvoltarii economice si sporirii prosperitatii comunitatilor americane, a declarat unul dintre directorii executivi ai ICBA, Karen Thomas.

Directorul juridic al unei alte asociatii profesionale bancare din SUA, Patricia Milon, a cerut FDIC sa reconsidere nivelul primelor de asigurare pentru depozitele bancare si sa esaloneze pe un termen mai lung planurile privind suplimentarea rezervelor Fondului de Garantare a Depozitelor.

In replica, reprezentantii FDIC au declarat ca decizia lor s-a bazat pe incetinirea ritmului de crestere economica al SUA in a doua jumatate a anului 2006 si pe necesitatea de a intari stabilitatea sistemului bancar american.

Economistul-sef al ABA, James Chessen, a spus ca nu exista semne care sa indice necesitatea de a suplimenta rezervele Fondului de Asigurare a Depozitelor, in conditiile in care acesta dispune, in prezent, de fonduri de circa 50 de miliarde dolari, fonduri care cresc cu 300 milioane dolari pe trimestru, datorita acumularii veniturilor rezultate din dobanzi. Starea de sanatate a sistemului bancar american este excelenta, a adaugat Chessen, citat de Reuters.

Presedintele FDIC, Sheila Bair, a replicat ca majorarea primelor de asigurare a depozitelor va nemultumi unele grupuri bancare, dar a subliniat ca asigurarea depozitelor constituie un beneficiu important pentru orice banca. Este normal ca bancile sa achite un cost pentru acest beneficiu, a declarat Bair, citata de Reuters.

In Romania, Fondul de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar garanteaza depozitele detinute de rezidenti si nerezidenti, in lei sau in valuta convertibila, inclusiv dobanda datorata. In cazul in care pentru o institutie de credit s-a deschis procedura falimentului, Fondul plateste compensatii deponentilor garantati ai acelei institutii, in limita plafonului de garantare, indiferent de moneda de constituire a depozitului ori de numarul depozitelor. Toate institutiile de credit autorizate de catre Banca Nationala a Romaniei sa primeasca depozite de la public au obligatia de a participa la schema de garantare a depozitelor, cu cateva exceptii, cum ar fi institutiile de credit pentru care exista garantia statului pentru depozitele atrase (de exemplu, Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. - S.A. pentru depozitele persoanelor fizice) si, incepand cu data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, sucursalele din Romania ale institutiilor de credit avand sediul in state membre ale Uniunii Europene.

Potrivit informatiilor afisate pe pagina de internet a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), la sfarsitul lunii aprilie 2006, in schema de garantare a depozitelor din Romania erau incluse 33 de institutii de credit persoane juridice romane, o retea cooperatista de credit CREDITCOOP (casa centrala si cooperativele de credit afiliate) si sase sucursale ale bancilor straine, autorizate sa functioneze in Romania.

Pana in prezent, Fondul a efectuat plati de compensatii insumand circa 512,20 milioane lei pentru despagubirea deponentilor persoane fizice, la un numar de sase banci care au intrat in faliment in perioada 1999-2003, primele compensatii fiind platite in anul 1999 pentru deponentii persoane fizice ai Bancii Albina.

In 2006, plafonul de garantare pe deponent garantat este egal cu echivalentul in lei al 15.000 euro, plafon ce va fi majorat la 20.000 euro, incepand cu 1 ianuarie 2007.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri