Banca centrala a Poloniei a urcat dobanda cheie cu 0,25%, pentru prima oara in aproape trei ani, ca sa tempereze presiunile inflationiste din economia in dezvoltare, in conformitate cu asteptarile analistilor, informeaza NewsIn, citand Reuters.

Dintre cei 21 de analisti care au participat saptamana trecuta la un sondaj Reuters, 20 au estimat ca banca centrala a Poloniei va creste dobanda cheie cu 0,25%, de la nivelul minim istoric de 4% unde s-a situat dobanda cheie a Poloniei din februarie 2006.

Zlotul a stagnat dupa publicarea deciziei de politica monetara, iar randamentul obligatiunilor a fost usor influentat.

"Nu asistam la o serie de cresteri rapide ale dobanzii cheie, ci la o ajustare lenta si posibile majorari preventive ale dobanzii cheie. Cred ca este posibil ca banca centrala a Poloniei sa mai urce inca o data dobanda cheie, poate in iunie", a spus economistul sef al Raiffeisen Bank din Varsovia, Jacek Wisniewski, citat de Reuters.

Mai multi dintre cei zece membri puternici ai consiliului de politica monetara al bancii centrale a Poloniei au sustinut in ultimele luni pastrarea dobanzii cheie la nivelul de 4%, cel putin atata timp cat inflatia ramane sub tinta de 2,5% a bancii centrale. Inflatia a atins acesta tinta, insa, in luna martie, iar salariile au crescut peste asteptari.

Analistii spun ca aceste statistici au ingreunat dorinta celor mai moderati membri ai consiliului de a pastra dobanda cheie la 4%, chiar daca unii dintre acestia nu sunt convinsi ca era nevoie de inasprirea politicii monetare, deoarece se estimeaza ca inflatia va scadea in urmatoarele luni, alimentata de faptul ca economia Poloniei creste cu cel mai alert ritm din ultimii zece ani.

Ministrul adjunct de finante al Poloniei, Katarzyna Zajdel-Kurowska a spus saptamana aceasta ca in urmatoarele doua luni este posibil sa incetineasca majorarea preturilor. Inflatia din martie a fost alimentata de scumpirea benzinei si a alimentelor, a spus oficialul polonez.

"Cred ca declaratia pe care o asteptam de la reprezentantii bancii centrale va calma usor sentimentul jucatorilor de pe piata si va spune ca e posibil sa fie nevoie de alte majorari ale dobanzii cheie, dar consiliul de politica monetara va veghea evolutia caracteristicilor economice", a spus

Polonia este singura mare economie din Europa centrala care nu a majorat dobanda cheie in 2006, deoarece inflatia a fost temperata in Polonia, in pofida cresterii economice de peste 6%, alimentata de investitiile explozive, de fondurile din Uniunea Europeana, de consumul intern si de cresterea solida a exporturilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri