Actiunile listate la New York s-au depreciat vineri pentru ca investitorii sunt ingrijorati deoarece presupun ca deteriorarea pietelor de credit ar putea lovi sansele pentru crearea mai multor fuziuni de corporatii si ar putea seca finantarile
Scaderile au survenit in contextul unei vanzari masive de titluri care au sters peste 300 miliarde dolari din valoarea indicelui S&P 500 si au indicat cea mai grava cadere saptamanala a pietei de la data de 27 februarie, cand pietele mondiale au fost scena vanzarilor.

Companiile energetice au condus declinul. Cotatia actiunilor companiei Chevron a scazut cu 0,9%, pana la 86,65 dolari/actiune, in pofida faptului ca Chevron a afisat o crestere a profitului trimestrial.

“Atunci cand finantarea este nesigura, capitalul privat nu poate incheia atat de usor afaceri. Problema este de adancime”, a spus un strateg pentru piete de la Ryan Beck & Co, Elliot Spar, citat de Reuters..Indicele industrial Dow Jones a coborat cu 89,25 puncte, respectiv 0,66%, pana la cotatia de 13.384,32. Indicele Standard & Poor's 500 s-a depreciate cu 9,39 puncte, respective 0,63%, pana la cotatia de 1.473,27 puncte. Indicele compozit Nasdaq a pierdut 20,29 puncte, adica 0,78%, pana la cotatia de 2.579,05 puncte.

Sentimentul investitorilor cu privire la cotatia actiunilor companiilor energetice s-a deteriorate incepand de joi cand Exxon Mobil Corp. a afisat un profit trimestrial sub asteptarile analistilor, potrivit NewsIn. Cotatia actiunilor acestei companii a generat atat pierderile indicelui Dow Jones, cat si ale lui S&P 500 de vineri, in contextul in care actiunile Exxon s-au depreciate cu 1,4%, pana la cotatia de 87,06 dolari.

Tranzactionarea actiunilor grupurilor financiare "a atarnat si ea greu" intr-o piata in care actiunile Citigroup au afisat cele mai mai mari pierderi dintre titlurile care intra in alcatuirea indicelui S&P 500. Actiunile Citigorup s-au depreciat cu 1,2%, pana la cotatia de 47,24 dolari/actiune.

Titlurile financiare au fost printre cele mai importante sectoare care au generat vanzarile masive de joi, deoarece investitorii se tem de perspectiva inrautatirii contextului pentru achizitii si preluari in domeniul financiar si sunt ingrijorati ca problemele din piata creditelor ipotecare s-ar putea extinde la nivelul intregii economii.

Inainte de redeschiderea pietei Departamentul American pentru Comert a raporat o crestere economica in cel mai alert ritm de la inceputul anului trecut, sustinuta de cresterea investitiilor in afaceri, a cheltuielilor guvernamentale si de o mai mare competitivitate comerciala.

Bursele din regiunea Asia-Pacific sunt afectate de criza de pe Wall Street

NewsIn, 27 iulie - Bursele din Asia au inregistrat pierderi majore cu ocazia sedintei de vineri, cauzate de criza de pe Wall Street si de temerile legate de posibilitatile de extindere ale crizei imobiliare asupra intregii economii americane, care a dus la scaderea indicelui Dow Jones, relateaza AFP.

La Tokio, a doua piata financiara a lumii a afisat o cadere puternica de 2,32% la jumatatea sedintei de tranzactionare.

"Piata de la Tokio a cazut din reflex dupa caderea puternica de pe Wall Street, chiar daca nimeni nu stie inca in mod clar care ar putea fi impactul problemelor pietei imobiliare american din Statele Unite asupra economiei japoneze", a un analist al Nomura Securites, Masahiko Sato.

Acesta este de parere ca investitorii sunt preocupati in egala masura de recenta apreciere a yenului in raport cu dolarul, lucru care afecteaza performantele exportatorilor niponi.

Bursa de la Hong Kong inregistra in deschidere o cadere puternica de 2,43%. Indicele Hang Seng a pierdut 564,58 puncte, atingand nivelul de 22.647,11 puncte.

Bursa din Shanghai, care tocmai stabilise un record pozitiv la inchiderea sedintei precedente, a inregistrat in deschiderea sedintei o cadere de 0,72%. Bursa din Taipei a inregistrat o cadere de 2,62% iar cea din Bangkok o cadere de 1,74%.

"Niciun sector nu a fost crutat de efectele problemelor mari de pe piata bursiera american", a declarat seful Capital Nomura Securities, Chai Chirasevenupraphand.

La jumatatea sedintei, bursa din Sydney inregistra o cadere de 2%, dupa ce in deschidere a atins cel mai scazut nivel din luna aprilie.

Wall Street-ul a conuscut joi una dintre cele mai puternice caderi ale anului, de 2,26%, la o saptamana dupa ce a atins un nivel pozitiv record, din cauza temerilor legate de posibilitatile de extindere ale crizei sectorului imobiliar din Statele Unite ale Americii catre alte sectoare ale economiei, si de o contractie a creditului pe pietele financiare.

Aceasta criza a primei economii mondiale vine pe fondul unei slabiciuni generalizate a pietelor europene, care sunt ingrijorate in egala masura de criza pietei imobiliare americane, unde consecintele asupra soliditatii investitorilor sunt inca dificil de evaluat.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri