Morgan Stanley a anuntat pierderi nete de 3,59 miliarde dolari, sau 3,61 dolari pe actiune, in trimestrul fiscal ce s-a incheiat pe 30 noiembrie, din cauza unor deprecieri ale activelor ce au redus castigurile cu 5,80 dolari pe actiune.
Un an mai devreme, Morgan a inregistrat un profit de 1,98 miliarde dolari, sau 1,87 dolari pe actiune. Analistii se asteptau ca Morgan Stanley sa anunte pierderi de 39 de centi pe actiune.

Rezultatele Morgan Stanley vin la o zi dupa ce Goldman Sachs Group Inc a anuntat o crestere de 2% a profitului.

Lehman Brothers Holding Inc a anuntat saptamana trecuta o scadere cu 12% a castigurilor, dupa deprecieri ale activelor de 3,5 miliarde dolari.

Morgan a anuntat ca deprecierile activelor in valoare de 7,8 miliarde dolari au fost cauzate de operatiunile pe piata creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc.

Morgan a inregistrat deprecieri ale activelor in valoare de 1,6 miliarde dolari din credite ipotecare si alte imprumuturi.

Este o pierdere substantiala comparativ cu Citigroup, care luna trecuta a avertizat ca ar putea inregistra deprecieri ale activelor in valoare de opt pana la 11 miliarde dolari.

Merrill Lynch & Co Inc a inregistrat deprecieri ale activelor de 8,4 miliarde dolari in al treilea trimestru, asteptand si mai multe pierderi.

Divizia de valori mobiliare institutionale a Morgan Stanley a anuntat o pierdere inainte de impozitare de 6,5 miliarde dolari, fata un profit inainte de impozitare de 2,2 miliarde dolari in 2006.

Directorii de la Morgan Stanley au declarat ca pierderile au umbrit rezultatele inregistrate in restul companiei, printre care si venitul anual record si cresterea profitului pe pietele din strainatate.

China a fost de acord sa investeasca cinci miliarde dolari in Morgan Stanley, banca americana de investitii raportand o pierdere considerabila in al patrulea trimestru din 2007, alimentata de pierderi in valoare de 9,4 miliarde dolari inregistrate in sectorul creditelor ipotecare.

Investitia facuta de China, ce presupune detinerea unei participatii de 9,9% in Morgan Stanley, marcheaza ultima injectie de capital facuta de catre un fond de investitii strain intr-o banca importanta la nivel mondial, afectata de criza creditelor din anul acesta.

Spre deosebire de colegii sai de la Merrill Lynch si Citigroup, directorul executiv al Morgan Stanley, John Mack, nu a dat inapoi, insa a afirmat ca va renunta la prima de Craciun, estimata la 37 de milioane dolari.

"Rezultatele anuntate sunt foarte stanjenitoare pentru mine", a afirmat Mack.

Luna trecuta, Morgan Stanley a anuntat ca traderii care au mizat pe capitalul bancii au inregistrat pierderi de 3,7 miliarde dolari, pe fondul crizei creditelor ipotecare.

Miercuri, banca a anuntat alte deprecieri ale activelor, in valoare de 5,7 miliarde dolari.

Pentru a-si restabili capitalul, Morgan a fost de acord sa vanda o parte din capitalul propriu Chinei, care va fi un investitor pasiv.

Acordul intareste relatiile dintre Morgan Stanley si pietele din China, care se dezvolta intr-un ritm alert.

Acum mai mai bine de zece ani, Mack, pe atunci presedintele bancii, a pus bazele grupului bancar China International Capital Corp, in care Morgan detine o participatie de 34%.

Luna aceasta, Mack a mers in China pentru a pune bazele unei noi companii de investitii cu sediul in Shanghai, China FortuneSecurities.

Morgan Stanley este cea mai recenta banca de proportii care a fost salvata prin injectii de fonduri straine in ultima vreme.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri