"Razboiul gazului" dintre Rusia si Ucraina a fost principalul subiect abordat in aceste zile de presa din Franta, Marea Britanie si Germania, care apreciaza ca Europa trebuie sa isi asigure autonomia energetica si sa nu mai depinda de Moscova pentru aprovizionarea cu gaz. Gazul este "arma politica" a Moscovei in cadrul "noului razboi rece", afirma cotidianul britanic The Times. "Insa decizia Rusiei (...) ar putea sa se dovedeasca, pe termen lung, la fel dedezastruoasa pentru Kremlin cum s-a dovedit boicotul petrolului in 1973 pentru arabi", comenteaza cotidianul in editorialul sau.

The Times: Europa nu trebuie sa depinda energetic de Rusia

Lectia pe care trebuie sa o invete Europa, potrivit The Times, este ca "resursele sale energetice nu trebuie sa depinda niciodata de Rusia".
"Occidentul trebuie sa nu cedeze in fata dovezilor de forta ale Rusiei", afirma si Daily Telegraph, apreciind ca atitudinea Kremlinului nu este decat "o revansa economica impotriva unei foste republici sovietice care a indraznit sa-si declare independenta diplomatica fata de Rusia si sa priveasca spre Europa de Vest".

The Financial Times: Putin trebuie sa se comporte ca un lider mondial

Pentru Financial Times, liderii Europei, Statelor Unite si Japoniei "trebuie sa ii transmita lui Vladimir Putin mesajul ca daca doreste sa-si pastreze locul printre liderii mondiali trebuie sa se comporte asa cum se comporta ei". In fata acestui gest de forta din partea Moscovei, "Uniunea Europeana trebuie sa aiba o politica energetica unitara", adauga cotidianul. Subliniind de asemenea "ingrozitoarea dependenta energetica a continentului european fata de gazul rusesc", The Independent sugereaza ca "Rusia nu mai este o putere militara, insa a devenit o super-putere in domeniul energiei".

L'Humanite: Primul gest al unui razboi energetic deschis

In Franta, cotidianul de stanga L'Humanite considera ca "brutalitatea" gestului Rusiei este ingrijoratoare si "seamana cu primul act al unui razboi energetic deschis". L'Humanite subliniaza de asemenea ca Rusia va prelua presedintia G8 si considera ca "tarile bogate in energii fosile vor detine, in secolul care incepe, o putere indiscutabila de care vor fi tentate permanent sa faca abuz".
In acelasi ton, cotidianul Liberation titreaza pe prima pagina ca "Putin face presiuni" si subliniaza ca "Europa este ingrijorata de dependenta sa energetica fata de Rusia". Publicatia adauga ca "este urgent sa i se aminteasca prietenului rus ca, in cazul in care interdependenta se accentueaza din ce in ce mai mult, toti, si el in primul rand, au interesul de a da dovada de retinere si responsabilitate".

La Tribune: Europa, ostatica in razboiul gazului rusesc

"Putin pune Europa in dificultate", titreaza, la randul sau, pe prima pagina, Le Figaro, care precizeaza ca "Bruxelles-ul evita sa se implice in conflict".

"Preocupata sa-si pastreze parteneriatul strategic cu principalul sau furnizor de energie, Europa menajeaza Moscova in detrimentul noilor sai membri", scrie publicatia. "Europa, ostatica in razboiul gazului rusesc", titreaza cotidianul economic La Tribune, apreciind ca "acest conflict aparent comercial" dintre Rusia si Ucraina "este mult mai mult decat un banal dezacord dintre un furnizor si clientul sau". "Este continuarea pe alte cai - insa cu metode similare - a politicii de forta dintre o putere autoritara si supusii sai, dintre un stat dominator si vecinii sai", afirma publicatia. Cotidianul german Suddeutsche Zeitung apreciaza ca "inainte ca stocurile de petrol si gaz sa fie epuizate, penuria se traduce deja prin cresterea preturilor, iar aceasta este folosita ca instrument al puterii politice si economice". "In prezent, victima este Ucraina, insa nimeni nu poate spune ca Europa de Vest nu va fi afectata. Rolul gazului rusesc in aprovizionarea UE va scadea pe termen mediu, insa acest lucru nu afecteaza cu nimic potentialul de putere al Kremlinului", adauga cotidianul. La randul sau, cotidianul conservator Die Welt recomanda autoritatilor germane sa caute alte surse de energie pentru a-si asigura o mai mare autonomie. Die Welt mentioneaza "biogazul" si alte surse alternative de energie, insa cere si "luarea in considerare inca o data a optiunii nucleare". "Numai asa se poate reduce dependenta fata de monopolul rus detinut de Gazprom, care fixeaza asa-zisele preturi de piata aproape dupa bunul sau plac", apreciaza cotidianul german.

Rusia a reluat livrarile normale de gaze catre statele europene

Rusia a reluat ieri livrarea cantitatilor normale de gaze naturale catre statele europene, reducand astfel embargoul impus Ucrainei, fara insa ca disputa sa fie incheiata, transmite Reuters. Imediat dupa intreruperea de duminica o serie de state europene au consemnat reduceri ale cantitatilor de gaze naturale livrate de Rusia, iar Statele Unite ale Americii au cerut Moscovei sa nu utilizeze domeniul energetic drept mijloc de atingere a unor obiective politice. Oficialii rusi au anuntat luni ca vor incepe livrarea de gaze naturale aproape de cantitatile normale, recunoscand ca nu pot lua masuri drastice pentru a opri actiunile Ucrainei. "Pentru a preveni o eventuala criza energetica, cauzata de catre Ucraina, Gazprom a decis sa livreze cantitati suplimentare de gaze naturale catre sistemul ce tranziteaza statul. Subliniem ca aceste cantitati nu sunt destinate consumatorilor din Ucraina", se arata intr-un comunicat al grupului rus. Oficialii de la Kiev au respins acuzatiile de furt ale Moscovei, dar au avertizat ca ar putea recurge la preluarea de gaze din conductele de tranzit, in cazul in care temperaturile vor scadea sub zero grade Celsius. In seara zilei de luni, Ungaria, care a inregistrat o reducere a cantitatilor de gaze cu 40%, si Austria, cu o treime, au anuntat revenirea la normal a situatiei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri