Partenerii casei de avocatura PeliFilip au constatat in ultimele noua luni o tendinta de accentuare a activitatii in domeniul fuziunilor si achizitiilor (M&A), iar numarul de proiecte in curs si cu prospect de finalizare a crescut, la fel si interesul companiilor pentru achizitii.
Carmen Peli va fi speaker la Conferinta M&A Outlook de miercuri, 29 martie. Esti antreprenor sau lucrezi intr-o companie interesata de fuziuni si achizitii? Vrei sa afli mai multe despre piata de M&A? Participa la Conferinta M&A Outlook 2013 - Editia a V-a, miercuri, 29 mai. Inscrie-te aici.
“Am constatat o crestere a activitatii in domeniul M&A si putem observa ca tendinta de consolidare s-a manifestat mai pregnant in sectoarele de retail (in diverse domenii) si e posibil ca aceasta tendinta sa continue. Pe fondul cresterii numarului de investitori straini interesati de Romania, amenintarile ar putea veni dinspre conduita autoritatilor (romane sau europene). Instabilitatea si impredictibilitatea nu fac casa buna cu investitiile, iar oportunitatile trebuie analizate in context global, astfel incat fiecare semn pozitiv, dar mai ales fiecare pas gresit conteaza”, declara pentru wall-street.ro Carmen Peli, partener in cadrul casei de avocatura PeliFilip.

Totusi, cresterea numarului de tranzactii de pe piata nu reflecta in o tendinta unitara. “In general, am asistat, cu unele exceptii, investitori strategici, cu motivatii diverse pentru tranzactiile respective. O parte a companiilor cauta consolidare, necesara atat in criza, dar si in perioada de crestere, intrucat un volum de afaceri corect dimensionat poate aduce companiei achizitoare flexibilitate si diversitate de portofoliu”, spune Carmen Peli.

Mai mult, o parte a companiilor asistate de avocatii PeliFilip au intrat pe piata din Romania prin achizitii efectuate la nivel mondial, iar extinderea geografica, folosirea utila a resurselor financiare prin investitii (mai curand decat plasarea prin intermediul sistemului bancar sau in titluri de stat) pot fi sursele acestui optimism. Este, de asemenea, posibil sa fi generat un optimism moderat si cresterea, chiar modesta, de anul trecut, afirma Carmen Peli. In egala masura, anumite industrii care nu au cunoscut criza (exemplu, oil & gas) pot avea ca motivatii dezvoltarea viitoare a afacerii: cum ar fi sinergiile pentru dezvoltarea unor piete si eliberarea unor resurse pentru dezvoltare.

"Sunt cazuri in care tranzactiile s-au intrerupt si reluat de cateva ori inainte de finalizare"

Starea de prudenta persista in piata de fuziuni si achizitii, astfel incat investitorii evalueaza, ca si pana acum, cu multa atentie fiecare proiect. “Sunt cazuri in care tranzactiile s-au intrerupt si reluat de cateva ori inainte de finalizare, dar aceasta tendinta dateaza de la inceputul crizei. Cumparatorii inca sunt in pozitie favorabila si constatam interesul de a negocia in detaliu toate conditiile financiare (nu doar pret, dar si alte conditii cu impact in pret, cum ar fi limitele de raspundere, garantiile vanzatorului, despagubiri pentru incalcarea acestor garantii sau a contractelor in general, servicii post-vanzare, etc).”

De asemenea, insuficienta predictibilitate este un factor pe care investitorii straini il iau in calcul, iar istoria anului 2012 (intreruperea privatizarilor din diverse motive) poate cantari semnificativ in decizia investitorilor cu greutate. “Mai mult, numarul si calitatea activelor pe care statul roman le scoate la vanzare la acest moment (facand abstractie de planurile de a vinde participatii minoritare) nu justifica un optimism major cu privire la cresterea dinamicii pietei de M&A datorata cresterii numarului de privatizari”, afirma Carmen Peli.

Ultimul an a adus concentrari in sectorul financiar pe segmentele de retail, iar accesul la resurse pentru finantare (respectiv pentru rambursarea datoriilor) este unul esential in contextul european actual, iar eventualele concentrari vor avea in vedere acest aspect. In opinia lui Carmen Peli, este dificil de estimat daca urmatorul an va aduce concentrari in acest sector, avand in vedere ca de cinci ani se vorbeste (si se exploreaza) astfel de tranzactii sau alte forme de restructurari si ca durata de executie a unei tranzactii de acest nivel poate atinge sau excede un an.

De si interesul fondurilor de private equity in piata romaneasca exista, fiind forba si despre unele dintre cele mai mari din lume, care se uita activ la oportunitati in Romania, din pacate, oportunitatile pe care ei le percep ca atractive in Romania sunt relativ putine, ceea ce limiteaza numarul de tranzactii, mai ales numarul de tranzactii de o anumita marime. “Din experienta noastra, fondurile se uita la tinte din toate sectoarele, dar este extrem de importanta calitatea businessului si dezvoltarea sa dupa standarde etice comparabile cu cele din occident”, mai spune Carmen Peli. Pana la urma activitatea de private equity, afirma avocatul PeliFilip,este strans legata de existenta unor povesti de succes in antreprenoriatul romanesc: cu cat sunt mai multe astfel de povesti, cu atat sunt mai multe oportunitati bune de investitie pentru fonduri.

Exista si dificultati ridicate dinspre partea de reglementare in anumite domenii. De exemplu, enunta Carmen Peli,fondurile de investitii au fost si sunt in continuare interesate de piata de energie din surse regenerabile, insa acest interes s-a materializat pe scara foarte redusa avand in vedere incertitudinile legate de schema suport devenite subiect public in ultimele 6 luni.

Participa la Conferinta M&A Outlook 2013 - Editia a V-a, miercuri, 29 mai. Inscrie-te aici.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri