Gabriel Biris, fostul secretar de stat din Ministerul Finantelor Publice, nu intentioneaza sa renunte la proiectul de modificare a Codului Fiscal, chiar daca scurgerea acestui in presa de catre oameni din minister i-a adus demisia si a blocat orice schimbare, inclusiv pentru anul urmator. Biris si-a reluat activitatea pe care a lasat-o inainte de a deveni secretar de stat, cea de avocat specializat in legislatie fiscala la firma Biris Goran, unde este si partener. Explicatia pentru determinarea lui Gabriel Biris: Eu chiar imi iubesc tara.

Gabriel Biris a fost nevoit sa-si dea demisia saptamana trecuta din functia de secretar de stat in Ministerul Finantelor, dupa ce un proiect la care lucra a ajuns, pe surse, in presa. Mai multe dintre articolele proiectului au fost interpretate ca o crestere a fiscalitatii.

Printre modificarile propuse de proiectul lui Gabriel Biris si care au starnit reactii virulente se numara stabilirea unui moment T0 pentru declararea averilor de peste 1 milion de euro, dar si cresterea ratei de taxare a PFA catre un nivel similar cu cel al salariilor.

Afla din Wall-Street Pro ce planuri de business are Gabriel Biris dupa de deminsia din Finante.

"Planul (pentru perioada urmatoare, n.r.) este sa fac ce am facut intotdeauna – consultanta, lucru cu echipa de la Biris-Goran. Implicarea mea in viata cetatii va ramane, insa, o constanta. Faptul ca acum a fost o conjunctura si s-a retras sprijinul pentru acest proiect nu inseamna ca acest proiect nu trebuie sa se intample", a declarat Gabriel Biris pentru wall-street.ro.

Gabriel Biris nu are momentan in plan o intrare in politica, chiar daca in 2012 a avut o tentativa fara succes pentru Camera Deputatilor.

"Este prematur sa vorbim (despre o intrare in politica, n.r.). In momentul de fata nu vad … mai mult nu decat da. Am reusit sa fac mai multe din afara politicii decat din Guvern", a spus el.

Printre schimbarile majore din fiscalitatea romaneasca in care Gabriel Biris a fost implicat, cea mai importanta este introducerea cotei unice de 16%.

Proiectul de modificare a Codului Fiscal – tot raul spre bine

“Pierderea cea mai mare din toata treaba asta este ca proiectul a fost parcat si sunt slabe sanse, zero chiar, sa mai fie implementat in acest an. Castigul cel mai mare este ca subiectul a fost lansat in spatiul public si oamenii incep sa inteleaga si trebuie sa punem presiune pe legiuitor, pe guvernanti, sa faca ce-i bine pentru noi, nu doar pentru cativa smecheri”, a afirmat avocatul.

Proiectul a fost scurs pe surse in presa chiar de la una dintre directiile Ministerului Finantelor, insa vina nu este doar a celor care l-au distribuit fara a avea acest drept, a declarat Gabriel Biris.

“Vina este impartita: in primul rand e vina mea, ca nu am evaluat acest risc (ca proiectul sa iasa pe surse, n.r.) si era mai bine sa comunicam, pe idei, nu cu textul in fata. Doi este vina celui care l-a dat, trei este vina jurnalistului care din dorinta de senzational nu a citit pana la capat si a venit cu tot felul de titluri bombastice, care au isterizat pe toata lumea si au dus la retragerea sustinerii pentru acest proiect. Poate mai este si patru, ca sustinerea a fost retrasa un pic cam repede”, a spus el.

Dupa un prim val al criticilor foarte virulente, au inceput sa apara si opinii in favoarea proiectului, printre care Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei.

“S-a creat o isterie ca marim taxe, ca ce nenorocire aduc tehnocratii pe poporul asta … Eu sunt convins ca puteam sa facem <<damage control>>”, a spus el.

Proiectul ar putea fi implementat din 2018, intrucat unele schimbari nu pot fi facute in cursul anului.

“Proiectul poate fi discutat, rafinat, important este sa nu fie luat pe bucatele, pentru ca daca este luat pe bucatele nu functioneaza. Rafinat in 2017 si implementat in 2018, dar in 2017 il putem uita (ca implementare, n.r.) pentru ca sunt masuri care nu se pot aplica in timpul anului”, a explicat Gabriel Biris.

“As vrea sa aud pe cei care sunt atat de impotriva asezarii in mod egal si coerent a sarcinii fiscale a contributiilor cum de nu au nicio retinere ca 2,5 milioane de romani salariati, care castiga sub 2.000 de lei pe luna, platesc full rate toate contributiile. Nu au niciun fel de stres, nu au niciun fel de apasare. Nu-i doare. De ce? Pentru ca lor le este bine. Si atata timp cat nu ne intereseaza ce se intampla in jurul nostru … nu suntem natie, suntem populatie”, a spus el.

Gabriel Biris nu renunta, vrea sa-si promoveze proiectul nonstop

Intrebat daca are in vedere sa renunte la proiect, fostul secretar de stat a afirmat ca in niciun caz nu va abandona propunerile.

"Eee, cum sa renunt?! (…) Il promovez si in timpul alegerilor. O sa-l promovez nonstop. Pentru mine a fost socant sa vad virulenta atacului. (…) E posibil si ca unii oameni, in special din presa sa fi fost iritati de egalizare. (Presa, n.r.) si-a aparat privilegiile", a spus Gabriel Biris.

Pentru viitor, Biris nu are in vederi o revenire in Ministerul Finantelor sau o alta institutie a statului, insa este dispus sa sustina autoritatile din exterior, prin acordarea de consultanta.

De ce lupta Biris atat de inversunat?

"Eu chiar imi iubesc tara si cred ca poate sa ne fie bine la noi in tara, dar trebuie sa intelegem un lucru si in special noi cei din upper-middle class, oamenii mai cu forta si cu determinare, ca nu poate sa ne fie bine noua daca in jurul nostru foarte multora le este rau. O sa ajungem sa ne dea lumea in cap pe strada. In plus, daca lucrurile sunt neclare ne asumam riscuri pe care poate nu vrem sa ni le asumam. (…) Noi avem nevoie de rule of law. Ca sa ne fie bine in tara noastra avem nevoie de legi bune, care sa fie respectate. Eu cred ca efortul asta nu este in zadar", a afirmat Gabriel Biris.

Si pana la urma, cum zicea un prieten: Biris, vezi ca si altruismul este o forma de egoism. Tot timpul primesti ceva in schimb

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri