Terenuri in Bucuresti si in mai multe judete, apartamente, vile, case de vacanta, salarii anuale intre 70.000 si 120.000 de lei si indemnizatii de la firmele in care statul este actionar au acumulat directorii din Ministerul Finantelor Publice si ANAF acuzati, in dosarul "Murfatlar”, de abuz in serviciu, pentru ca au sprijinit firme care produc si comercializeaza bauturi alcoolice ce au produs un prejudiciu de 600 milioane de lei prin neplata unor taxe, returnari de TVA si emiterea de facturi false, scrie News.ro.

Trei sefi din Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Ministerul Finantelor Publice au fost retinuti si apoi arestati la domiciliu in dosarul "Murfatlar”, in care procurorii DNA ancheteaza o frauda de 600 milioane de lei la bugetul de stat din comertul cu alcool.

Cristian George Lascu era, potrivit declaratiei sale de avere din martie 2016, director general adjunct in Ministerul Finantelor Publice. Acesta detine trei terenuri in judetul Prahova si Bucuresti, o casa in Capitala si o casa de vacanta in Tohani, Prahova. In ultimul an a vandut doua autoturisme cu 20.000 de euro si are datorii la CEC de 400.000 de euro. In ultimul an fiscal a incasat un salariu de 121.000 de lei, la care se adauga veniturile sotiei, angajata a Imprimeriei Nationale.

Irina Tanase era, in martie 2016, sef Serviciu Autorizari in Directia Generala a Vamilor. Potrivit declaratiei sale de avere, detine patru terenuri in Arges, Giurgiu, Ilfov si Olt, un apartament in Bucuresti si doua case in Giurgiu si Olt. Are un imprumut la banca de 81.000 de euro si a incasat un salariu de 75.000 de lei pe an.

Ultima declaratie de avere a Ioanei Toma dateaza din decembrie 2012, cand ocupa functia de director general al Directiei Juridice a ANAF. Ea a notat atunci in declaratia de avere ca are doua terenuri in Campina, doua apartamente in Bucuresti, un autoturism Mercedes, bijuterii in valoare de 135.000 de lei si datorii de 100.000 de euro. Salariul anual incasat de la ANAF era atunci de 56.000 de lei.

Alti cinci directori din ANAF si Ministerul Finantelor sunt cercetati sub control judiciar pentru 60 de zile si procurorii le-au impus mai multe interdictii.

Mariana Vizoli, secretar de stat si fost director al Directiei legislatie din Ministerul Finanatelor Publice, a trecut in declaratia de avere un teren in Breaza, doua apartamente in Bucuresti si o casa de vacanta la Breaza, judetul Prahova. Are 140.000 de lei in conturi bancare si a incasat in anul fiscal ant erior un salariu anual de 103.000 de lei, alti 12.000 de lei de la Camera Consultantilor Fiscali si 10.000 de lei din activitati didactice.

Daniel Diaconescu, vicepresedinte si director al Directiei generale de informatii fiscale din ANAF, a trecut in declaratia de avere din acest an ca detine doua terenuri in Arges, un apartament in Capitala si o casa de locuit, doua autoturisme, datorii la banca de 38.000 de euro, un salariu de 88.000 de lei pe an si o indemnizatie de 1.200 de lei pe luna de la Compania Nationala Loteria Romana.

Vineri, Mariana Vizoli si Daniel Diaconescu au demisionat, dupa ce au fost pusi sub acuzare.

Ana Jarda era, in iunie 2016, sef de serviciu la Directia generala management al domeniilor reglementate specific din MFP. Ea a trecut in declaratia de avere un apartament in Bucuresti, depozite la banci de 150.000 de lei, un imprumut dat unei persoane, in valoare de 51.000, fara a preciza moneda, si un salariu anual de 73.000 de lei de la Ministerul Finantelor Publice.

Ciprian Badea era, in mai 2016, cand si-a depus ultima declaratie de avere, director general al Directiei juridice din MFP. El a declarat ca detine patru terenuri in Dambovita, doua apartamente in Bucuresti si o casa de vacanta in Visinesti, judetul Dambovita. Badea mai are un autoturism, depozite de 55.000 de euro si in anul fiscal anterior a primit un salariu de 104.000 de lei, la care se adauga 260.000 de lei primiti in calitate de membru al Consiliului de Administratie al CEC Bank.

Monica Negrutiu era, in luna mai, director al Directiei de reglementare a colectarii creantelor bugetare din ANAF, ea notand in declaratia de avere un teren in Bihor, un apartament in Bucuresti, un autoturism, datorii de 100.000 de lei la banci si un salariu de 89.000 de lei incasat in 2015.

In dosarul "Murfatlar”, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie ancheteaza fapte de evaziune fiscala comise in perioada 2010-2014 de firme care produc si comercializeaza bauturi alcoolice. Timp de patru ani, societatile Euroavipo, Murfatlar Romania, Bartenders Distilleries si Principal Company, detinute sau controlate de George Ivanescu, Catalin Bucura, Emanuel Corneliu Dobronauteanu, Ion Serban Dobronauteanu, Nicolae Marcel Mermeze si Gheorghe Zlotea, au produs un prejudiciu de aproape 600 de milioane de lei bugetului de stat prin neplata obligatiilor fiscale, in unele dintre actiuni fiind ajutati de functionari publici de la Ministerul Finantelor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

Ca mod de operare, firmele inregistrau operatiuni fictive, majorau astfel cuantumul TVA deductibile, pentru ca firmele sa nu plateasca obligatiile fiscale, apoi se foloseau de aceste deconturi de TVA cu optiune de rambursare ca de o creanta pentru ca impotriva lor sa nu fie luate masuri pentru plata obligatiilor fiscale restante, sustin procurorii DNA.

In doi ani din perioada vizata de anchetatori, societatea Euroavipo ar fi facut tranzactii fictive cu patru furnizori, de la care au inregistrat facturi de avans in valoare de aproximativ 400 de milioane de euro, o suma uriasa, comparabila, potrivit anchetatorilor, cu ratele de capital pe care Romania le-a platit FMI in 2012-2015 si cu imprumutul contractat de Romania de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare in 2011.

Murfatlar Romania a intrat in insolventa in martie 2012, iar Euroavipo in aprilie 2012, la acele momente figurand, aparent, fara obligatii restante la bugetul general consolidate, desi in evidentele Administratiilor Finantelor Publice erau inregistrate obligatii de plata la buget de sute de milioane de lei.

Opt sefi de la Ministerul Finantelor Publice si ANAF i-ar fi ajutat pe patronii firmelor, cinci dintre ei fiind membri ai Comisiei pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor. Trei antrepozite fiscal de productie de alcool si bauturi alcoolice detinute de societati au fost autorizate ilegal, iar functionarii publici vizati in ancheta au permis ca activitatea antrepozitelor sa continue, desi societatile aveau luna de luna obligatii fiscale restante.

In 17 octombrie, procurorii DNA au retinut trei dintre cei opt sefi de la ANAF si Ministerul Finantelor. O zi mai tarziu, Curtea de Apel Bucuresti a dispus plasarea in arest la domiciliu a lui Cristian George Lascu, fost director al Directiei de politici si legislatie in domeniile vamal si nefiscal din Ministerului Finantelor Publice, Irina Tanase, fost sef al Directiei de Autorizari din Autoritatea Nationala a Vamilor, si Ioana Toma, fost director al Directiei juridice din ANAF.

In 20 octombrie, procurorii DNA au pus sub control judiciar alti cinci sefi din ANAF si Ministerul Finantelor: Mariana Vizoli, secretar de stat la MFP, la data faptelor director al Directiei legislatie in domeniul TVA, Daniel Diaconescu, vicepresedinte al ANAF, la data faptelor directorul al Directiei generale de informatii fiscale, Ana Jarda, director al Directiei generale management al domeniilor reglementate specific din MFP, Ciprian Badea, director al Directiei generale juridice din MFP, si Monica Negrutiu, director al Directiei generale de reglementare a colectarii creantelor bugetare din ANAF. Cei cinci au fost membri in Comisia pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor din Ministerul Finantelor Publice.

"In cazul a doua dintre antrepozitele fiscale de producere a bauturilor alcoolice, acestia au incalcat legea in procedura de autorizare, prin adoptarea unor solutii de admitere a cererilor in alte conditii decat cele legale (sedintele din datele de 12.03.2010 si 30.01.2012). Prin aceste demersuri, functionarii publici au contribuit la crearea unui folos necuvenit in favoarea a doua dintre cele patru societati de producere si comercializare a bauturilor alcoolice vizate de ancheta, avand si o contributie la producerea prejudiciului in dauna bugetului de stat, determinat de activitatile celor doua societati”, sustin procurorii.

In acelasi dosar, au fost arestati preventiv, din 18 octombrie, George Ivanescu, unul dintre patronii Murfatlar, Constantin Circiumaru, Catalin Bucura, Gheorghe Zlotea, Catalin Vasilescu, Cosmin Popescu si Sorin Savoiu, administratori sau directori la firmele vizate in ancheta, acestia fiind acuzati de evaziune fiscala sau complicitate la aceasta infractiune.

Alti doi administratori de societati comerciale, Cornel si Viorel Potarniche, acuzati de complicitate la evaziune fiscala, sunt, din 20 octombrie, sub control judiciar, masura luata de procurorii DNA.

Sursa foto: Andrey_Popov / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri