Conform sursei citate, consumul de carne taiata marunt de pe un suport metalic este o traditie in Turcia, dar inovatia lui Kadir Nurman a fost aceea de a infasura bucatelele de carne intr-o lipie, scrie Mediafax.

In anii '70, observand ritmul alert al vietii urbane din Berlinul occidental, Kadir Nurman a deschis un chiosc, unde vindea chebap - carne la gratar si salata infasurate intr-o lipie -, astfel incat berlinezii sa poata manca din mers ceva rapid si gustos.

Cu toate ca, probabil, exista si alti inventatori ai chebapului, contributia lui Kadir Nurman a fost recunoscuta de Asociatia producatorilor turci de chebap in 2011, dupa cum noteaza bbc.co.uk.

Chebapul a devenit unul dintre preparatele fast-food preferate in Germania. In prezent, in Germania, exista 16.000 de chioscuri de chebap, din care peste 1.000 sunt numai la Berlin.

Citeste si:

Companiile germane care produc carnea si utilajele pentru chebap reprezinta 80% din piata Uniunii Europene, conform lui Steve Evans, reporterul BBC la Berlin.

Kadir Nurman, care a emigrat in Germania in anii '60, nu si-a patentat inventia si astfel nu a obtinut niciun profit din castigurile uriase din vanzarile de chebap.

In 2011, intr-un interviu acordat postului de radio Frankfurter Rundschau, Kadir Nurman a declarat ca este fericit ca un numar atat de mare de turci isi castiga existenta din vanzarea de chebap si ca aceasta gustare este pe placul a milioane de oameni.

Sursa foto: Freedigitalphotos.net