Educatia financiara a fost dintotdeaua un subiect major de discutie, din moment ce exista o lipsa acuta in scoli, la locurile de munca sau chiar acasa. In orice mediu am fi, ne lovim de elemente practice care tin de economie si care, negestionate corespunzator, pot conduce la adevarate catastrofe financiare. Educatia financiara face parte din seria de unelte si instrumente practice de care avem nevoie pentru a ne dezvolta ca indivizi. Iata cateva puncte-cheie care te ajute sa obtii stabilitate financiara in ciuda unei economii de piata zbuciumate.

1. Evita cheltuielile excesive

O vorba din folclor spune: “cu cat ai, cu atat vrei mai mult”. Parafrazand, pe masura ce veniturile iti cresc, ai tendinta de a-ti mari consumul si cheltuielile, alocand bani pe lucruri mult mai scumpe si care nu sunt de multe ori necesare. Prin urmare, nu mai esti atent la cheltuieli si la sfarsitul lunii ajungi sa te intrebi pe ce ai cheltuit atatia bani si de ce ai facut-o. Nu ar fi fost mai bine daca ai fi economisit acei bani sau i-ai fi investit?

Acest tip de comportament financiar nu iti ofera stabilitate pe termen scurt sau lung si te pune in dificultatea de a-ti putea planifica finantele in perioada urmatoare. Totodata, iti confera un statut financiar prost. In loc sa cheltui bani pe bunuri fara valoare, mai bine ai incerca sa pui bani deoparte sau sa ii investesti in bunuri cu randamente bune sau generatoare de profit.

2. Evita investitiile nesolicitate

Cu totii stim ca investitiile reprezinta cea mai buna cale pentru a ne asigura stabilitatea financiara. Insa investitiile nesolicitate, precum pariurile sau jocurile de noroc, pot conduce la pierderi foarte mari. De obicei, aceste pierderi sunt influentate de caracterul superstitios al acestor activitati, insa trebuie sa fim constienti ca aceste investitii chiar tin de noroc si mai putin de calculele matematice. In lumea normala, influenta banilor castigati rapid si “la noroc” poate duce la distrugerea stabilitatii financiare. Prin urmare, investitiile sunt cu siguranta o idee buna, insa exista o linie fina intre a investi la Bursa sau la pacanele.

3. Evita sa iti tii economiile intr-un singur loc

O alta zicala din folclor spune ca nu-i bine "sa pui toate ouale intr-un singur cos". Aceasta se aplica si in cazul finantelor si se refera la diversificarea portofoliului de economii si investii. Daca te-ai hotarat sa pui bani deoparte, ar fi bine sa iei in considerare acest lucru: in loc sa tii banii la saltea, ai putea sa apelezi la produse de economisire. Depozitele bancare, conturile de economii sau fondurile mutuale sunt printre cele mai accesibile metode de economisire in randul oamenilor cu venituri medii. Insa nici aurul, titlurile de stat sau fondurile de investitii cu capital garantat nu sunt mai prejos, desi se adreseaza preponderent celor cu venituri mai mari.

Daca te-ai hotarat sa cumperi actiuni pe bursa, iata un mic ghid care te-ar putea ajuta sa intelegi care sunt comisioanele percepute de cele mai active 20 de case de brokeraj autorizate pe bursa. Iar daca oscilezi intre depozitele bancare si fondurile de pensii private facultative, iti prezentam o comparatie intre cele doua.

4. Evita sa investesti in imobiliare pana nu esti pregatit

Oamenii sunt programati sa aiba o rutina zilnica, iar asta se aplica, de asemenea, si-n cazul banilor si al investitiilor. Suntem invatati inca din copilarie sa avem un plan in viata: la o anumita varsta sa ne luam o masina, la alta o casa, iar pe masura ce imbatranim sa incepem sa economisim pentru pensie. In timp ce unii inca mai dezbat ce-i mai important, sa detii o casa sau sa ai bani in diferite investitii, Guy Kawasaki spune ca jumatate din populatia lumii s-a indatorat din cauza faptului ca a a luat un credit ipotecar.

Prin urmare, evita “sa te pui la casa ta” pana nu esti pregatit si stii sigur ca ai un venit care sa iti ofere confortul si siguranta de a-ti putea plati rata la creditul ipotecar.

Sursa foto: Romolo Tavani/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri