Pentru ca numarul tranzactiilor a scazut in primele sase luni ale anului, dezvoltatorii imobiliari recurg la noi modalitati de plata pentru a vinde apartamentele din cadrul ansamblurilor rezidentiale, sustin analistii imobiliari.
De exemplu, dezvoltatorul Ram Global Group a lansat in cazul ansamblului Casablanca Residence o oferta de creditare fara avans pentru cei care garanteaza cu apartamentul vechi: cumparatorii nu platesc nimic pana la livrare, urmand ca la finalizarea proiectului garantia sa fie apartamentul nou si, de la caz la caz, sa plateasca o diferenta.

Preturile apartamentor din Casablanca sunt de 1.180 euro pe mp, iar vanzarile au inceput de cateva saptamani. Prin creditul punte, oferit de finantatorul proiectului Alpha Bank, clientii isi pot achizitiona apartamentul nou la preturile actuale, urmand ca pe cel vechi sa-l inainte de finalizarea celui nou.

„Aceasta oferta de creditare este gandita pentru cei care au ajuns recent la un nivel de stabilitate financiara si nu au inca economii, dar au potential financiar pentru a contracta un credit ipotecar. Creditul punte compenseaza lipsa avansului si le da posibilitatea de a-si imbunatati stilul de viata”, a explicat Cristina Cojocariu, Residential Department Broker al companiei Colliers International, promotorul proiectului Casablanca Residence.

Ansamblul Casablanca Residence este situat in apropiere de parcul Titan si contine sapte cladiri de 18 etaje, totalizand 1.260 de apartamente cu una, doua si trei camere.

Potrivit analistilor imobiliari, dezvoltatorii pentru segmentele mediu plus si lux vizeaza plata pe transe, ceea ce duce la o dificultate in procesul vanzarii, majoritatea clientilor achizitionand prin credit ipotecar si fiind in imposibilitatea de a plati transele intermediare.

Pentru locuintele destinate clasei medii, dezvoltatorii iau in calcul faptul ca 90% din cumparatori achizitioneaza prin credit ipotecar, varianta cel mai des practicata fiind 25% avans la precontract si restul, de 75%, la contractul final.
In ceea ce priveste optiunile de plata in transe lunare sau de avans mai mic, de 10%, au fost destul de rare pana in prezent, pentru ca dezvoltatorul se expune unui risc mai mare.

"Clientul se poate razgandi mai usor inainte de semnarea contractului final sau clientul care nu are nici macar un 20-25% pentru avans s-ar putea sa nu poata obtine, in final, finantare", a declarat Irina Petrescu, partener al companiei de consultanta imbiliara Esop Consulting.

Printre cele mai avantajoase si rare modalitati de plata este cea a unui avans mic la precontract, de 5-10%, urmand ca intreaga suma sa fie platita la final.

“Avantajul cumparatorului este acela ca poate opta pentru finantare de la orice banca, fara a fi limitat la cea finantatoare. Dezavantajul este ca, de cele mai multe ori, aceasta optiune aduce cu sine o crestere a pretului", a adaugat Irina Petrescu.

Omul de afaceri israelian Hai Solomon, dezvoltatorul proiectului Obor Towers, sustine ca oferta de locuinte pentru clasa medie este inca insufiecienta in Romania, iar modalitatile de plata cat mai diversificate ofera un avantaj atat clientului, cat si dezvoltatorului.

"Oamenii muncesc, au salarii si vor case dar, de cele mai multe ori, nu isi permit sa plateasca dupa un plan care nu se pliaza pe nevoile lor. In cadrul proiectului Obor Towers, plata se va putea face in trei modalitati diferite, in functie de nevoile si disponibilitatile clientului. Rezervarea initiala de 5.000 de euro s-a redus la 3.000 euro si nici una dintre aceste modalitati de plata nu modifica pretul initial al apartamentului", a afirmat Hai Solomon.

Si in cadrul proiectului West Park din Militari, plata se face in mai multe transe, iar dezvoltatorul dispune de mai multe variante. In prima varianta, se achita 20% la semnarea antecontractului, 20% la cota zero, 20% la finalizarea structurii, 20% la finisarea fatadei si 20% la receptia apartamentului. Cea de-a doua varianta presupune plata a 40% la semnarea antecontractului, 25% la finalizarea structurii, 25% la finisarea fatadei si 10% la receptia apartamentului. A treia varianta include 80% din suma la semnarea antecontractului si 20% la receptia apartamentului, iar cea- de-a IV-, 25% la semnarea antecontractului si 75% la receptia locuintei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri