Retailerii de talie mare, companiile imobiliare, Islanda sunt doar cateva dintre victimele crizei financiare. Aceasta stare loveste tot mai multe tari, banci si companii, dar cine sunt castigatorii de pe urma hemoragiei financiare?
Barack Obama, noul presedinte al Statelor Unite ale Americii, Karl Max sau Ronald McDonald sunt doar cateva personalitati pe care publicatia britanica The Times le considera ca fiind invingatorii crizei.

1. Andrew Lahde este managerul unui fond de hedging care a obtinut anul trecut un profit de 888%, cand compania sa, Lahde Capital, a pariat impotriva activelor provenite din credite ipotecare riscante. In luna septembrie a acestui an, Lahde s-a decis ca era destul de bogat incat sa se pensioneze, astfel si-a inchis fondul de investitii si a trimis o scrisoare actionarilor. In paragraful de deschidere managerul scria: “Astazi va scriu nu a ma lauda, deoarece in contextul durerii pe care aproape toata lumea o simte, nu ar fi adecvat”.

In continuare, Lahde cere Guvernului american sa recunoasca beneficiile culturilor de marijuana si ii indeamna pe bancheri sa-si arunce agendele personale electronice si sa plece in vacanta.

2. John Paulson (foto)
, manager de hedge fond din New York, a intrecut performantele Wall Street si a inregistrat un profit de aproape 2 miliarde de dolari pariind impotriva activelor, avand ca suport credite ipotecare.

3. Barack Obama. Finalul cursei prezidentiale a coincis cu adancirea pierderilor inregistrate de sistemul financiar global, oferind un instrument de marketing de valoare pentru Obama. In timp ce votanti priveau cum piata de capital americana se deprecia, Partidul Democrat s-a oferit sa curete dezordinea economica pe care Republicanii o vor lasa in urma.

Cine castiga din criza financiara globala?


4. Gordon Brown. In urma cu cateva luni, prim-ministrul britanic era pus la colt, dar acum este considerat salvatorul bancilor din Marea Britanie.

Intr-un articol al publicatiei New York Times intitulat “Gordon e de treaba”, Paul Krugman, laureatul premiului Nobel in economie, afirma: “Din fericire pentru economia mondiala, Gordon Brown si oficialii sai sunt de luat in seama… acestia ne-ar putea arata calea pentru iesirea din criza”.

5. Ronald McDonald. In vreme ce lanturile de restaurante scumpe isi vad cifrele de vanzari scazand, fast food-urile McDonald profita. Lantul de restaurante cu preturi accesibile inregistreaza o crestere a clientilor cu 2 milioane pe luna, comparativ cu anul trecut, si intentioneaza sa infiinteze 4.000 de locuri de munca pentru a raspunde cererii in crestere de produse fast-food.

6. Karl Marx. Desi mort, Marx se bucura inca de succes. Librariile din Germania au obtinut o crestere de 300% a vanzarilor datorita cartii “Das Kapital” in ultimele luni, iar tot mai multi vizitatori viziteaza oraselul Trier, locul de nastere a filosofului.

7. Jamie Dimon, CEO JP Morgan Chase. Cu peste 900 miliarde de dolari in depozite, JP Morgan Chase este acum cel mai mare business bancar de economisire din SUA dupa salvarea Bear Stearns si Washington Mutual.

In ciuda crizei, angajatii sai si directorul executiv, Jamie Damio, se pot astepta la prime frumoase de Craciun. Personalul deja a primit 700 milioane de lire sterline (1,1 miliarde de dolari) constand in bonusuri. Pentru Dimon chiar se anunta vesti si mai bune: in cazul in care Obama va conduce Casa Alba, el va fi numit secretar al Trezoreriei Americane in locul lui Henry Paulson.

8. Avocatii. De la colapsul Lehman Brothers si al bancilor islandeze, avocatii sunt tot mai solicitati. Unii dintre avocatii de top ai Londrei au inceput sa solicite si 900 de lire sterline (1.450 dolari) pe ora pentru consultanta in privinta falimentului si restructurarii.

9. Emilio Botin, presedintele Santander. Banca spaniola Santander s-a imbogatit mai ales datorita bancilor mari, ci nu prin creditele ipotecare, pe fondul unei politici de investitii exotice devenind acum cea de-a cincea mare banca din lume din punctul de vedere al profitabilitatii. Santander detine deja Abbey, a salvat de la faliment institutiile bancare Alliance & Leicester si Bradford &Bingley, astfel incat Botin are sub control peste 25 milioane de clienti ai Marii Britanii.

10. Bart Becht, CEO Reckitt Benckiser. Unul dintre cele mai mari grupuri de produse de curatat, Reckitt Benckiser, a raportat un profit record de 373 milioane de lire sterline (604,5 milioane de dolari).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri