Numarul de bloguri, comentarii si post-uri a scazut puternic in 2011, “vinovat” fiind, in parte, Facebook, insa acest lucru permite blogurilor ramase sa castige influenta, atat in fata cititorilor cat si companiilor interesate de campanii online. In acest context, ZeList va lansa curand un sistem de monitorizare avansat pentru blogeri.
Catalin Tenita este co-fondator si actionar la TreeWorks, companie ce detine ZeList, cel mai cunoscut proiect de monitorizare in social media din Romania. Pe langa TreeWorks, Tenita mai este actionar la reteaua sociala TPU.ro, detinand totodata si Gustos.ro.

Wall-Street.ro: Unde vezi ZeList in 2-3 ani, unde ai vrea sa ajungi cu acest proiect?
Catalin Tenita: Produsul nostru cheie este ZeList Monitor. Lansarea ZeList For Press, recent introdus pe piata, este adresat unui public secundar, ne-am “distrat” un pic, am oferit oamenilor niste informatii. Fara sa ma laud, avem un avans mare pe social media, pe segmentul de masuratori, monitorizori, fata de ceilalti. Cumva, cel ce are leadership-ul are si obligatie sa mai impinga piata inainte. Deci nu ne vom opri aici, in niciun caz.


W-S.ro: Ce urmeaza?
CT: Revenim la bloggeri. O sa facem conturi de ZeList pentru bloggeri, sa vada cum se propaga ei in social media si sa le oferim tot felul de informatii care le pot fi de folos. Cel mai probabil o sa fie gata in septembrie. O sa fie pe baza de autoinregistrare, nu le facem noi automat, pentru cei 60.000 sau cati mai sunt. Ei vor gasi informatii despre acoperirea lor, influenta si asa mai departe, mult mai aprofundat, similar cu ZeList For Press. Serviciul nu va fi gratuit – ce-i gratis nu are valoare in viata asta. O sa cerem 10 euro pe sase luni sau un an, inca nu am hotarat, si toti banii o sa fie donati pentru cauze nobile.

W-S.ro: Ce trafic atrage ZeList?
CT: Putin, atrage vreo 2.000. Important este ca cel putin 50 de firme, clientii nostri, intra zi de zi si isi verifica toate rezultatele, petrec mult timp pe Monitor. Sunt numai branduri mari – aproape toate agentiile de PR in afara de vreo trei-patru. Sunt banci – BCR, UniCredit, Banca Transilvania, ING sau Raiffeisen. Aici este o sursa de bani – avem clienti ce platesc 50 de euro/luna si altii care platesc 500 euro/luna, in functie de consum, de expresii monitorizate, numar de analize si asa mai departe. Media e undeva pe la 250-300 euro/luna.

W-S.ro: Si sursa principala de venituri?
CT: Majoritatea banilor vine din web-development la Treeworks. Facem site-uri mari, nu proiecte mici. In prezent avem multe contracte in afara Romaniei. Nu pot sa dau nume din pacate. In general insa pot spune ca facem site-uri mari si scumpe. In prezent, din ce am observat insa, piata cam stagneaza.

W-S.ro: Ce venituri totale estimezi pe anul acesta pentru companie?
CT: Circa 400.000 euro. Anul trecut tot pe-aici am fost. Ce-i drept acum nici nu este momentul “de facut bani” – produsul nostru este dominant, insa trebuie sa asteptam sa creasca intreaga piata, sa avansam odata cu ea. Evident, nu putem stagna – din punctul meu de vedere Mediafax Monitoring este cel mai mare concurent al nostru, desi este un proiect mai putin bine pus la punct.

W-S.ro: Cate servere aveti pentru ZeList si cati oameni se ocupa de proiect?
CT: Avem 3 servere mari, in Germania. Fiecare are 24 de gigabiti de RAM, merg foarte rapid. Ne costa cam 500-600 euro/luna, dar daca le puneam in Romania, costurile ar fi ajuns poate la 2-3.000 euro. Cat despre oameni, suntem vreo 3-4 oameni pentru ZeList si vreo 16 per total.

W-S.ro: Unde crezi ca mai trebuie lucrat la ZeList? De ce anume nu esti tu multumit, in prezent?
CT: Noi avem intotdeauna idei. Acum sunt destul de multumit, “nu ma arde” ceva. Analizele din ZeMonitor sunt totusi prea mari – 30-100 de pagini generate/analiza si cumva numarul acesta este cam mare. Trebuie sa refacem asadar partea de rapoarte.

Blogosfera se restrange, influenta creste

W-S.ro: Ce trenduri ai sesizat in blogosfera romaneasca?
CT: Blogosfera este in scadere anul acesta, ca posturi, numar de comentarii, ca bloguri active – in luna iunie a scazut cu vreo 20% per total, de exemplu, fata de 2010 aceeasi luna.

W-S.ro: Este relevanta aceasta scadere, sau indica o consolidare?
CT: Scaderea este irelevanta – a scazut pentru ca inainte, acum 3 ani de zile, cei ce voiau sa comunice catre prieteni sau chiar rude, daca erau in strainatate, isi faceau si ei un mic blog, “de impresii”. Acum insa cei ce scriu pentru prieteni sau pentru familie pun mai degraba pe Facebook. Este o chestiune naturala, e ca in America in 1920 erau, daca nu ma insel, 87 de producatori/marci de masini. Dupa 1938, mai erau doar trei, cei mari. Deci este scadere ca si volum, dar ca influenta, blogosfera este in crestere.

W-S.ro: Au crescut ca influenta catre cine? Companii? Public general?
CT: Pentru a fi influente companiile, trebuie sa aiba trecere la publicul general. Da, devin din ce in ce mai interesante si pentru companii. Dragos Stanca, colegul meu la TPU.ro, spunea ca Romania este singura tara din regiune care are trei agentii de Internet focusate exclusiv pe blog-uri – StandOut, Spada si Blogal Initiative. Bine, noi suntem si maestri in a inmulti formele fara fond, adica Cehia are 4 televiziuni mari si late, Romania cred ca are vreo 150, daca le iei si pe acelea mici, regionale.

W-S.ro: Bloguri noi, de valoare, ai remarcat?
CT: Dar site-uri noi, ai remarcat? De la un punct incolo, acestea nu prea “mai sar in ochi”, piata fiind deja aproape consolidata. E greu sa faci un site nou care sa se puna cu ZF sau cu Wall-Street, te costa. Cam asa si cu blogurile – e greu sa faci unul care sa se puna cu Zoso sau cu Manafu. Chinezu a crescut foarte mult, mai ales prin personalitatea lui carismatica si extrovertita.

W-S.ro: In cate categorii ai imparti blogurile si ce sfaturi le-ai oferi?
CT: Per total, eu nu cred in notiunea de “blogger”. Cum nu cred nici in categoria “cititori” sau “scriitori”, pentru ca in principiu dupa clasa a II-a toti intram in categoria asta. Sunt extrem de diversi. Insa, daca ar fi totusi sa clasific, as zice ca in doua – primele sunt cele de business sau de nisa. Sfatul meu catre ele este sa isi faca treaba cat mai bine, constant. Daca scrii despre prajituri, atunci trebuie sa pui doar despre prajituri, nu ma intereseaza ce ai remarcat ieri pe strada. Celelalte bloguri sunt cele personale – de genul Zoso sau Arhiblog. Ele atrag prin personalitatea celor ce scriu, prin faptul ca sunt foarte buni in discurs. Sau mai degraba foarte bine individualizati. Interesant de urmarit.

W-S.ro: Ce categorie crezi ca prefera companiile?
CT: E greu de zis, pentru ca pana la urma companiile sunt de fapt niste oameni care lucreaza acolo. Si oamenii sunt diferiti, fiecare face dupa cum il taie capul – unii cauta sa isi faca planul, “sa dea cu bifa”. Altii cauta sa joace cat mai sigur. Daca te duci la Cristi Manafu nimeni nu o sa te dea afara, ca sa parafrazez vorba aceea cu Warren Buffett. Chiar s-ar putea ca mental Manafu sa fie un fel de Warren Buffett al blogosferei – patriarhul inteligent si binevoitor. Foarte putini ajung sa aiba timp si resursele necesare pentru a face lucrurile “ca la carte”, cu research cum trebuie. Deci brandurile personale conteaza.

W-S.ro: Exceptand ZeList, si viitorul proiect adresat blogerilor, mai ai in plan sa lansezi altceva in viitorul apropiat?
CT: Mai avem Gustos.ro, care merge bine, si TPU.ro, cu care suntem in proces de relansare. Am prea multe idei, le-as vinde insa ideile sunt cele mai ieftine – pusul in practica si mai ales mentinutul lor sunt cele mai dificile parti.

W-S.ro: Daca nu ai fi activat in online, ce ti-ar fi placut sa profesezi?
CT: Mi-ar fi placut, poate, sa fiu profesor de istorie. As fi facut cercetari istorice, sunt foarte pasionat, citesc si mult, cel putin doua carti pe saptamana. Am ceva timp, inainte munceam mai mult, acum la un 8:30 sunt la birou si pe la un 19:30 sunt acasa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri