El a precizat ca subiectul a fost discutat in sedinta de joi a Guvernului.

"Astazi a fost o decizie la nivelul Cabinetului: in urma unor discutii cu ministrii responsabili pe problema ACTA. S-a tinut cont de evolutiile internationale, unde sunt state care deja au suspendat acest acord, iar Comisia Europeana s-a adresat Curtii de Justitie pentru o evaluare a acordului. Tinand cont de toate aceste elemente, s-a stabilit ca ratificarea sa fie amanata pana cand vom avea un raspuns al Curtii de Justitie si abia apoi se va lua o decizie in acest sens in privinta acordului ACTA in ceea ce priveste Romania", a spus Suciu.

Comisia Europeana va apela la Curtea de Justitie a UE, cea mai inalta instanta europeana, pentru a determina daca Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) incalca drepturi si libertati fundamentale ale omului.

Mai multe state europene contesta acordul si au blocat ratificarea lui pana la clarificarea situatiei.

Citeste si:

La sfarsitul lunii ianuarie, Romania si alte 21 de state ale UE au semnat in Japonia documentul international Anti-Counterfeiting Trage Agreement (ACTA) care vizeaza combaterea comercializarii de produse contrafacute precum si pirateria online. Activisti din lumea digitala indeamna populatia sa se opuna semnarii actului, comparat cu SOPA.

Urmare a sesizarii cetatenilor, protestatari din mai multe state din Europa, inclusiv Romania, au iesit in strada strigandu-si nemultumirea privind actul care, spun ei, “ingradesc libertatea Internetului” si ii supune la controale in afara legii.

Mii de tineri in Piata Universitatii: "Acta este fACTAp, nu distruge Internetul!" (FOTO si VIDEO)

Mii de tineri in Piata Universitatii: "Acta este fACTAp, nu...

Negocierile ACTA au fost secrete pina pe 22 mai 2008 cind un document despre tratatul propus a fost publicat pe Wikileaks, iar in scurt timp si ziarele au scris despre negocierile secrete. ACTA ar trebui sa stabileasca un nou cadru legal international caruia tarile i se pot alatura voluntar si ar stabili un corp de guvernamint propriu, in afara institutiilor internationale deja existente precum Organizatia Mondiala a Comertului sau ONU. Documentul scurs include o clauza de obligare a furnizorilor de servicii internet sa ofere informatii despre suspectii de incalcare a copyright-ului fara mandat judecatoresc, facilitind astfel industriei muzicale intentarea de procese si suspendarea siturilor necomerciale precum The Pirate Bay.

ACTA nu va intra in vigoare ca lege a UE daca Parlamentul European va vota impotriva actului intre 11-14 iunie.