Aflat recent intr-un turneu in Orientul Mijlociu, presedintele Statelor Unite, George W. Bush, a pledat in Arabia Saudita in favoarea unei majorari de catre OPEC a productiei de petrol, pe fondul temerilor conform carora un pret aproape de $100 pe baril ar induce efecte negative asupra economiei SUA.
In replica, ministrul petrolului al Arabiei Saudite, Ali al-Naimi, a declarat ca OPEC va ajusta nivelul productiei in functie de propriile nevoi ale pietei, apreciind totodata ca pana la $30 din pretul actual al petrolului se datoreaza speculatorilorOPEC genereaza aproape 40% din productia mondiala de petrol.

www.vanguard.ro

De altfel, nu este prima data cand OPEC pune explozia recenta a pretului petrolului pe seama speculatorilor. ‘Piata nu este controlata de cerere si oferta (…), aceasta este controlata in totalitate de speculatori care considera petrolul drept un instrument financiar’, a declarat la sfarsitul anului trecut secretarul general al OPEC, Abdalla al-Badri, la o conferinta de presa in Abu Dhabi. La randul sau, presedintele in functie la acel moment al organizatiei si in acelasi timp ministrul petrolului al Emiratelor Arabe Unite, Mohamed al-Hamli, aprecia in debutul summit-ului din 3 – 4 decembrie de la Abu Dhabi: ‘oferta in piata este rezonabila’, si ‘in cadrul OPEC analizam elementele fundamentale care sunt importante pentru piata, dar recunoastem de asemenea existenta altor factori dincolo de controlul nostru’.

Apoi, a fost randul ministrului algerian al energiei, Chakib Khelil - care a preluat sefia OPEC de la 1 ianuarie - sa afirme ca la $100 pe baril pretul petrolului nu este neaparat mare, luand in considerare inflatia dar si nivelul mare al cererii si al costurilor de productie. Chakib Khelil a nominalizat China si India ca principali exponenti ai cererii. 'Cresterea pretului petrolului va continua probabil pana la sfarsitul primului trimestru al acestui an, dupa care se va stabiliza pe parcursul celui de-al 2-lea trimestru', a mai afirmat noul presedinte al OPEC.

Secretarul general al OPEC, Abdallah el-Badri, a reiterat faptul ca organizatia este pregatita sa creasca productia in cazul in care datele fundamentale despre cerere si oferta ar justifica o asemenea masura. Abdallah el-Badri a pus preturile explozive mai degraba pe seama tensiunilor geopolitice, deprecierii dolarului american si a rolului in crestere al speculatorilor - adaugand ca datele economice negative sosite recent din Statele Unite nu sunt un rezultat al cotatiilor afisate de piata.

Pretul petrolului cotat la New York Mercantile Exchange a stabilit un nou maxim istoric chiar in cursul primelor ore de tranzactionare ale acestui an, pe 3 ianuarie la $100.09 pe baril – de unde insa vanzatorii au preluat controlul pana la testarea nivelului $85 pe 22 ianuarie (ziua in care Rezervele Federale americane au anuntat ad-hoc o reducere substantiala a ratei cheie a dobanzii cu 75 bps, de la 4.25% la 3.50%).

In linia asteptarilor, OPEC nu a facut nicio modificare in privinta cotelor de productie la cea mai recenta reuniune a sa desfasurata pe 1 februarie la Viena – citand riscul unei diminuari a cererii globale de petrol si perspectivele cresterii rezervelor pe parcursul primei jumatati a acestui an.

Cea mai recenta explozie a pretului petrolului – pana la un nou maxim istoric record, la $101.32 pe baril pe 20 februarie - a venit pe fondul declaratiei din 17 februarie a ministrului iranian al petrolului, Gholamhossein Nozari, conform careia reducerea productiei in luna martie este un proces uzual (traditional, OPEC reduce nivelul productiei in al doilea trimestru pentru a contracara o scadere a cererii la sfarsitul iernii din emisfera nordica).

Mai mult, cel mai recent raport al OPEC publicat pe 15 februarie apreciaza ca cererea medie pentru petrol adresata tarilor membre ale organizatiei ar putea scadea in acest an cu 400 de mii de barili pe zi, la 31.5 milioane, in particular pe fondul unei cereri mai mici din partea Statelor Unite. Totodata, OPEC a reconsiderat in scadere prognoza sa in privinta cresterii cererii de petrol la nivel global in special pe fondul riscurilor unei recesiuni economice in Statele Unite, avansul procentual previzionat acum fiind de 1.4%.

Urmatoarea sedinta OPEC este programata sa aiba loc saptamana viitoare pe 5 martie, la Viena.
Astazi, miercuri 27 februarie, pretul futures al petrolului cu scadenta aprilie 2008, cotat la New York Mercantile Exchange, a atins un nou maxim al tuturor timpurilor la peste $102 pe baril.


NOTA: Acest material are exclusiv un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de a tranzactiona in oricare din pietele financiare mentionate. Tranzactiile in marja presupun riscuri financiare semnificative. Vanguard SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza informatiilor prezentate.

Datele utilizate pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu exista nicio garantie privind corectitudinea acestora.

Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
VANGUARD S.A.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Oportunități »


Setari Cookie-uri