Bursa de la Bucuresti a inchis sesiunea cu un avans de 0,56%, intr-o piata in care jucatorii au tranzactionat actiuni de 42,65 milioane lei, cu mult peste rulajul de joi, din care peste 60% au fost titluri FP.
Primele zece actiuni in functie de lichiditate, analizate de indicele BET, au consemnat o crestere medie de 1,1%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au coborat indicele BET-NG cu 0,59% fata de inchiderea de joi.

Evolutia indicelui BET-NG a fost influentata de scaderea cu 1,9% a actiunilor OMV Petrom (SNP), dupa anuntarea esecului ofertei de vanzare.

Ulterior, titlurile au fost oprite de la tranzactionare. Pana la momentul suspendarii tranzactiilor, cu actiunile OMV Petrom au fost realizate transferuri de 625.000 de lei.

Oferta ar fi fost cea mai mare din istoria Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si s-a derulat printr-o metoda noua pe piata de capital din Romania, pretul final urmand sa fie anuntat abia la inchidere. Statul a anuntat la inceput un pret maxim de 0,46 lei/titlu, iar marti a stabilit un pret minim de vanzare, de 0,3708 lei/titlu. Cotatia minima este cu aproximativ 3% sub nivelul de la inchiderea sedintei bursiere de joi.

"Nu cred ca pretul a fost problema, sa nu uitam ca Petrom s-a tranzactionat si la 0,44 lei anul acesta. Cred ca modul in care a fost scos la vanzare acest pachet a fost gandit gresit din partea statului. Trebuia sa accepte consultanti dispusi sa garanteze un pret minim de executie si sa incheie un contract bazat pe comision de succes", a declarat Grigore Chis, directorul general al SSIF Broker.

El a adaugat ca esecul ofertei nu este un semnal pozitiv pentru piata si nici un motiv de bucurie.

"Cred ca lipsa promovarii acestei oferte este motivul insuccesului. Exista emitenti din Romania pe care s-au raportat in ultima vreme intrari de nume foarte mari din mediul international investitional", a adaugat Chis.

Consortiul care a intermediat oferta a explicat esecul prin conditiile dificile de pe pietele internationale si agravarea lor pe parcursul operatiunii prin care statul a dorit sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom.

"Esecul ofertei arata inca odata dimensiunea modesta a pietei noastre de capital si necesitatea deschiderii catre institutiile care au un cuvant de spus la nivel global si atragerea acestora in tara noastra", a spus Adrian Manaila, seful firmei de brokeraj Eldainvest.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat ca oferta de vanzare de la Petrom va fi reluata anul viitor, cel mai devreme "incepand cu primul trimestru".

Pe de alta parte, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP) au consemnat vineri cresteri mai accelerate si au inchis la preturi in medie cu 2% peste referinta.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, se plasa cu 1,23% peste nivelul de joi.

Valoarea transferurilor cu actiuni a fost de 42,65 milioane lei (circa 10 milioane euro), cu 60% peste lichiditatea de joi, de 25,8 milioane lei (6,1 milioane euro).

Cele mai lichide au continuat sa fie actiunile FP, cu un rulaj de 25,76 milioane lei. Ultima cotatie din piata a fost de 0,527 lei, cu 2,13% peste referinta.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri