Intr-o perioada in care se vorbeste tot mai mult de selectia naturala din piata de brokeraj, de inchideri, falimente sau fuziuni intre societatile de investitii financiare, Euro Invest Bank are planuri ambitioase pe piata locala. La peste un an de la finalizarea preluarii Transilvania Capital, austriecii vor sa lanseze o platforma online mai “prietenoasa” cu investitorii, sa faca educatie bursiera si sa listeze pe BVB companii mici si mijlocii locale sau din regiune.
Euro Invest Bank a fost fondata in 1989, ca broker activ la Bursa din Viena. Legatura cu piata romaneasca este veche: Euro Invest Bank a fost membru fondator al BVB prin firma de brokeraj Austro - Rom, ulterior redenumita Euro Invest Vision. In 2006, banca si-a anuntat exit-ul din Romania dupa ce si-a vandut firma de brokeraj unor investitori greci, devenind ulterior Fortius Finance.

In mai 2011, Euro Invest Bank a preluat 99% din actiunile societatii de brokeraj Transilvania Capital. Dupa un an de planuri, calcule si investitii de 1 milion de euro, compania se restarteaza si porneste pe un drum ambitios, dar deloc usor, mai ales in contextul actual.

„Chiar daca in piata domneste pesimismul, noi avem planuri mari pe termen lung si suntem optimisti”, spune Corona Radulescu, CEO Transilvania Capital.

Compania mizeaza pe educatie, prin intermediul unor seminarii si webinarii, pe o platofarma „user friendly”, singura din piata locala care va permite accesul pe BVB si Sibex de pe aceeasi pagina dar si pe listari de companii mici si mijlocii.

„Avem semnale de la companii care vor sa se listeze, chiar si in aceste condititii. Sunt companii romanesti mici si mijlocii, dar si companii straine, de aceeasi dimensiune, dar care pe pietele lor de origine se pierd in multitudinea de emitenti. Sunt companii regionale, din domeniul agricol sau high tech sau din servicii – cele romanesti. Pana acum am purtat discutii de principiu, pana vom primi de la CNVM acordul de a derula operatiuni transfrontaliere”, a explicat Corona Radulescu.

De ce reintoarcerea in Romania?


Dupa 5 ani de pauza, care au inclus anul de glorie al Bursei (2007) dar si 4 ani de criza, austriecii de la Euro Invest Bank s-au reintors in piata locala. Mai mult, achizitia Transilvania Capital este o miscare particulara, nu face parte din vreo strategie de extindere in regiune.

Günter Woinar (foto)
, directorul general al Euro Invest Bank, asociaza piata romaneasca de acum cu Bursa din Viena din 1985.

„Cand am intrat pe Bursa din Viena, in 1985, rulajele medii zilnice erau de aproximativ 7 milioane de euro. Deci cam pe unde este si BVB acum. Cred ca bursa romaneasca are un potential mare de crestere. Aveti companii interesante, dar sunt total necunoscute investitorilor mari. Trebuie sa ne concentram pe promovarea pietei, care este interesanta, dar nimeni nu a auzit de ea”, a declarat Woinar, la evenimentul de prezentare a planurilor Transilvania Capital.

Compania locala este prima achizitie a Euro Invest Bank si este un caz particular. Managerul austriac spune ca nu este nevoie sa deschida filiale in alte tari, pentru ca se poate tranzactiona orice, de oriunde. Dar, sistemul romanesc este putin diferit si mai greu accesibil.

„Vrem sa fim diferiti, totul este despre servicii de calitate – este singurul mod prin care te poti diferentia de ceilalti. Piata romaneasca se va dezvolta, mai jos de atat nu are unde sa se duca”, a explicat Woinar.

Si Bogdan Ceuca, Head of capital markets al Transilvania Capital, a subliniat nevoia apropierii de clienti. „In vremuri tulburi, relatia cu clientul este extrem de importanta. Avem relatii foarte bune cu ei, suntem apropiati si lucrul acesta face diferenta”, spune Ceuca.

Platforma, educatie si listari


Pana la sfarsitul anului, compania isi propune sa lanseze o platforma ce va integra cele mai importante burse ale lumii: NYSE Euronext, NASDAQ OMX (Copenhagen, Helsinki, Stockholm), Euronext (Amsterdam, Brussels, Lisbon, Paris), Tokyo Stock Exchange, London Stock Exchange, Borsa Italiana, Madrid Stock Exchange, Oslo Stock Exchange, SIX Swiss Exchange, Warsaw Stock Exchange, Vienna Stock Exchange.

Platforma va fi disponibila intai investitorilor institutionali, urmand sa fie extinsa si pentru clientii de retail.

Business-ul Transilvania Capital va viza derularea de IPO-uril, listarea de companii mijlocii straine la BVB, promovarea companiilor din segmente de piata inferioare spre cele superioare, oferte secundaresau de preluare, M8A sau obligatiuni corporate.

Compania este activa si pe segmentul de educatie bursiera, avand webinarii zilnice realizate de analistul Radu Ciofu.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri