Dupa ce ieri premierul Mihai Tudose a "taxat" in termeni duri operatiunile curente ale bancilor, actiunile bancare se prabusesc si in sedinta de joi a Bursei de la Bucuresti, deprecierile depasind in prima parte a zilei chiar si 5%. Vanzarea in panica pare sa fie cauzata de reinflamarea discutiilor despre suprataxarea sectorului financiar, in contextul unor declaratii recente ale economistului Florin Citu la Digi24.

Recent, senatorul - economist Florin Citu declara intr-o postare pe Facebook ca nici dupa aplicarea supraaccizei la carburanti (decisa deja de guvernanti), sau suprataxarea sectorului financiar, nationalizarea Pilonului II de pensii sau supraimpozitarea companiilor de asigurari (aflate pe masa discutiilor), nu vor fi acoperite costurile promisiunilor din programul de guvernare, care cresc exponential de la un an la altul, si vor urma si alte decizii de acest gen.

"Bancile nu platesc impozit pe profit, fura banii din tara etc., hai sa le taxam mai mult. Companiile petroliere isi permit sa faca preturile in functie de cerere si oferta, hai sa mai punem o supraacciza si sa crestem redeventele. Administratorii Pilonului II de pensii ne “fura”. Si mai sunt exemple", mentiona Citu pe reteaua sociala.

In contextul discutiilor despre aplicarea unei noi taxe pentru sectorul bancar, actiunile BRD, care pierdusera deja in sedinta de miercuri 3,74%, se prabuseau in jurul orei 14:00 cu 4,33%, la pretul de 12,80 lei/titlu. Si actiunile Bancii Transilvania (TLV) erau in picaj, cu peste 5%, coborand la cotatia de 2,25 lei/actiune.

Titlurile Patria Bank (PBK) se depreciau in jurul orei 14:00 cu doar 0,49%, pana la cotatia de 0,1015 lei, insa pretul este deja foarte aproape de valoarea nominala, iar banca are un free-float foarte redus. Actiunea Erste Bank (EBS) inregistra si ea o scadere usoara, de 0,91%, la un pret de 163 lei/titlu.

Pe ansamblu, piata de la Bucuresti se deprecia cu 2,36% conform cotatiei indicelui BET de la ora 14:00.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri