Investitorii straini vor ca imobilele sa fie impozitate tinand cont de scopul utilizarii acestora, nu de tipul de proprietari, respectiv persoane fizice sau juridice, si ca decizia de a mari impozitele pentru firmele care nu reevalueaza cladirile este "ridicola", intrucat piata imobiliara a scazut, scrie Mediafax.
"Modul de aplicare a impozitelor pe cladiri creeaza distorsiuni concurentiale intre persoanele juridice si cele fizice pentru ca impozitele pot fi si de 100 de ori mai mari pentru persoanele juridice fata de cele platite de persoanele fizice. Nu credem ca impozitarea firmelor cu 1,5% din valoarea de piata a cladirii are vreun sens. Acesta este un impozit pe investitie pentru ca se aplica valorii contabile, iar 1,5% din valoarea de piata a cladirii este o cota uriasa pentru ca se aplica unei baze foarte mare. Romania nu are nevoie de impozitarea investitiilor, ci de stimularea investitiilor", a declarat intr-o conferinta de presa comuna a Consiliului Investitorilor Straini (CIS) si a Camerei de Comert Americana in Romania (AmCham), avocatul Gabriel Biris.

Biris face parte din grupul de lucru al celor doua organizatii, cele mai mari din Romania care reprezinta investitori straini. Acestea au elaborat peste 220 de propuneri pentru modificarea Codului Fiscal, a Codului de Procedura Fiscala si a unor proceduri si reglementari vamale. Biris s-a ocupat in special de propunerile legate de taxele si impozitele locale.

"Masurile propuse de CIS si AmCham vizeaza eliminarea acestor probleme din modul de aplicare a taxelor pe cladiri. Propunem sa se elimine diferentierea impozitarii cladirilor dupa proprietar, respectiv persoana fizica sau persoana juridica, si vrem impozitarea dupa destinatia imobilului, respectiv locuinta sau comercial. Este mult mai rezonabil. In plus, impozitarea cladirilor detinute de persoane juridice nu trebuie facuta la valoarea de piata, ci dupa acelasi sistem dupa care se impoziteaza imobilele detinute de persoanele fizice, iar diferentierea sa se faca dupa cotele de impozitare", a explicat Biris.

Reprezentantii investitorilor straini au criticat modificarile anuntate pentru Codul Fiscal, prin care firmele care nu-si reevalueza cladirile detinute intr-un anumit interval de timp vor plati impozite majorate.

"Nu are niciun rost din punct de vedere economic cresterea impozitului pentru firme la 10-20% din valoarea de inventar a cladirilor, daca nu au fost reeevaluate de 3 ani si de 30-40% pentru cele care nu au fost reevaluate de 5 ani. Nu vedem rostul acestei impozitari", a spus Biris.

Potrivit vechilor prevederi, firmele plateau 1,5% impozit pe cladirile care au fost evaluate si de 10% pentru cele nereevaluate.

"Masura este ridicola pentru ca orice agent economic care isi reevalueaza imobilele detinute o face in jos, pentru ca din cauza crizei de pe piata imobiliara valorile activelor imobiliare s-au redus. Acest lucru va determina scaderea veniturilor bugetare", a declarat Ionut Simion, vicepresedinte CIS si partener in cadrul companiei de consultanta si audit PwC Romania.

CIS cuprinde 128 de companii ale caror investitii cumulate in Romania ajung la 30 miliarde de euro.

AmCham reprezinta 300 de membri - companii americane, internationale si locale, cu investitii totale de peste 10 miliarde de euro si circa 200.000 de locuri de munca create.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri