Omul de afaceri Dinu Patriciu a murit marti la Londra, in urma unei complicatii post-transplant. Omul de afaceri a lasat in urma o intreaga istorie de business, tranzactii de succes sau esecuri lamentabile. In imobiliare, Patriciu a intrat agresiv o data cu venirea crizei. El detinea prin Dinu Patriciu Global Properties active imobiliare de sute de milioane de euro in Romania si Germania. wall-street.ro va prezinta cum si-a construit averea imobiliara omul de afaceri.

Dinu Patriciu a infiintat imediat dupa caderea regimului comunist prima firma privata din Romania capitalista, societatea Alpha Constructii si Investitii Imobiliare, mai apoi numele sau urmand sa fie asociat cu Rompetrol. Dupa apogeul atins in business in 2007, cand averea sa era estimata la 3 mld. euro in TOP 300 Capital, dupa exitul din Rompetrol, omul de afaceri a realizat investitii mari in imobiliare si retail, fiind unul dintre cei mai importanti investitori din real estate in primii ani ai crizei. Va prezentam in continuare cum arata averea imobiliara pe care omul de afaceri a lasat-o in urma.

Cum si-a facut Dinu Patriciu intrarea in imobiliarele de criza

La inceputul lui 2008, cand piata imobiliara locala era inca in inertia boomului si nimeni nu accepta venirea unei crize in Romania, Dinu Patriciu a declarat ca piata urmeaza sa se confrunte cu o criza fara precedent si ca este normal ca aceasta sa cada. O declaratie care a creat controverse la aceea data, omul de afaceri fiind acuzat de anumite interese in domeniu. De altfel, in cateva luni omul de afaceri si anunta ca va demara un proiect imobiliar urias, de circa 300 mil. euro, in parteneriat cu Immorent, proiect care insa nu s-a concretizat pana in prezent.

In acelasi an, in decembrie, omul de afaceri Dinu Patriciu achizitiona fondul de investitii Fabian Romania. Valoarea tranzactie a depasit 50 mil. euro si l-a propulsat pe Patriciu in topul celor mai mari proprietari de spatii de birouri din Bucuresti. Mare parte din stocul de birouri cumparat de la Fabian era situat in Pipera in cladirea Cubic Center, care a stat mai mult goala si unde principalii chiriasi erau alte firme ale omului de afaceri, printre care si falimentarul Mic.ro. In acelasi portofoliu Fabian exista insa si Lakeview, proprietate aflata la cealalta extrema, cu grad de ocupare mare si pozitionata in cea mai cautata zona a momentului: Barbu Vacarescu-Floreasca, cladire pe care Patriciu a vandut-o anul trecut.

Pe langa activele Fabian, Dinu Patriciu a achizitionat alte doua fonduri de investitii cu active in Germania si alte tari europene:Deutsche Land si Rutley European Property. Pentru cele doua fonduri Patriciu a platit cateva zeci de mil. euro. Cumpara active evaluate la peste 1 miliarde de euro, dar ale caror datorii se ridicau la o valoare aproape egala cu cea de evaluare.

Aproximativ 64% din portofoliul de active imobiliare al Rutley era concentrat pe piata din Germania, urmand apoi Suedia (14%), Polonia (12%), Olanda (5%), Belgia (3%) si Franta (2%). La sfarsitul anului 2008, Rutley avea datorii de 476 milioane euro, majoritatea acestora (aproximativ 60%) fiind scadente pana in 2012. Rutley controla la aceea data active in valoare de 569,3 milioane lire sterline, conform raportului financiar.

Deutsche Land a inregistrat pierderi nete de 69 milioane euro in 2008, conform standardelor IFRS, conform datelor de pe site-ul companiei. Portofoliul de proprietati era evaluat la finalul anului trecut la 560,1 milioane euro si era format din 54 de proprietati comerciale si 15 active din sectorul rezidential. Deutsche Land avea datorii de 482,8 milioane euro la finalul lui 2008. Compania s-a declarat ingrijorata de reducerea posibilitatilor de a obtine imprumuturi atat pe termen scurt cat si lung si daca pretul proprietatilor va continua sa scada in 2009, anumite imprumuturi ar putea fi puse sub presiune.

Debutul exiturilor imobiliare ale lui Dinu Patriciu

Lakeview

Cladirea Lakeview a fost cumparata de NEPI in 2013. Unul din vanzatori a fost Dinu Patriciu

La scurt timp dupa finalizarea tranzactiilor compania Dinu Patriciu Global Properties (DPGP), controlata de miliardarul Dinu Patriciu, a incpeut sa faca curat prin portofoliu, vanzand parte din proprietati. Astfel, in primavara lui 2011 s-a anuntat vanzarea proprietatilor Karolinen Fasitigheter AB Sweden din Suedia catre compania suedeza Hemfosa Fastigheter. Portofoliul suedez Karolinen Fastigheter AB cuprinde sapte cladiri de birouri in Karlstad, cu o suprafata totala de peste 75.000 mp si un grad de ocupare de 95% . Printre chiriasi se numara companii precum: GE, Länsstyrelsen i Värmland, Landstinget i Värmland, Lindebergs, SWECO Sverige AB si Domstolsverket.

A urmat in acelasi an vanzarea a 17 proprietati comerciale din Germania catre compania franceza Natixis. La inceputul lui 2013 Patriciu a facut si primul mare exit imobiliar din Romania, a vandut participatia pe care o detinea in compania care opera proiectul de birouri Lakeview, cea mai importanta cladire din portofoliul sau imobiliar local catre NEPI.

In iunie 2014, Patriciu a mai vandut un complex de birouri din Berlin catre un fond de investitii. Dinu Patriciu a cumparat imobilul din Berlin in 2006-2007.Complexul, cunoscut sub denumirea de Mosse-Zentrum, se afla in zona centrala a Berlinului si a fost cumparata de la RE Mosse Zentrum Sarl, o subsidiara detinuta de vehiculul de investitii imobiliare Dinu Patriciu Global Properties, potrivit reprezentantilor Real IS Investment. Patriciu a cumparat complexul, ca doua unitati separate, prima fiind preluata in anul 2006 de la un investitor, iar a doua in 2007 de la un dezvoltator imobiliar. Complexul are o suprafata inchiriabila de 38.000 de metri patrati.

Cum arata mosternirea imobiliara a lui Dinu Patriciu

In Romania, portofoliul imobiliar al lui Dinu Patriciu cuprinde Romana Offices, Cubic Center, Baneasa Business Center, Cascade Offices (Buzesti) sau Floreasca 2 Business Center. Totodata, omul de afaceri a detinut impreuna cu fondul AIG/Lincoln cladirea de birouri Lakeview din Floreasca vanduta in anul trecut fondului NEPI.

Cubic CenterCubic Center: Omul de afaceri este unul dintre cei mai mari proprietari de birouri. Cel mai mare activ imobiliare pe care omul de afaceri il detine in prezent pe plan local este cladirea de birouri Cubic Center (foto) din Pipera, zona care se confrunta cu grade mari de neocupare si unde facilitatile oferite chiriasilor sunt foarte mari. Omul de afaceri Dinu Patriciu a mai atras in iulie doi chiriasi in cladirea de birouri Cubic Center din Pipera, care a ajuns la un grad de ocupare de 60% dupa ce compania de outsourcing Luatel si firma din domeniul materialelor promotionale Promidea au inchiriat aproape 2.000 de metri patrati.

Baneasa Business Center: Are 9.700 mp inchiriabili, dispusi pe 9 etaje si 132 locuri de parcare, dintre care 44 subterane si 88 supraterane

Romana Offices: Romana Offices are o suprafata de circa 2.500 mp. Romana Offices este o cladire livrata in anul 2011 de Dinu Patriciu Global Services. In toamna lui 2008 cladirea era inchiriata integral.

Cascade Offices: Cladirea are peste 4.000 mp de birouri.

Floreasca 2 Business Center: Proiectul are o suprafata de peste 4.000 mp.

In Germania omul de afaceri detine de asemenea mai multe proiecte de birouri.

Printre proprietatile detinute de Dinu Patriciu se numara si o vila in cartierul Primaverii (strada Mircea Eliade), o proprietate langa Guvern si mosia din Snagov. Cele trei proprietati erau disputate de sotii Patriciu in procesul de partaj.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri