Speriati de preturile estivale, aflate intr-o continua scumpire, tot mai multi romani prefera sa devina clientii hotelierilor clandestini, care isi pun la bataie propriile apartamente sau case de vacanta. Chiriile de vacanta sint si mai ieftine comparativ cu tarifele cerute de patronii de hoteluri, iar locuintele ofera si plusul de intimitate atit de cautat de clienti. In plus, de multe ori dotarile vilelor sau apartamentelor-hotel sint superioare celor oferite de hotelurile de doua, trei si chiar patru stele.

De la inceputul sezonului de vara si pina astazi, hotelierii de pe litoral au scumpit in trei rinduri, cu pina la 15%, tarifele de cazare. In unele statiuni s-a ajuns chiar ca o camera de trei stele sa coste mai mult de 400-500 de lei noi pe noapte. Un pret extrem de piperat, cu mult peste ofertele similare din Grecia, Italia sau Turcia. Pentru cei care nu au nici o problema in a se gospodari singuri, solutia este clara: vilele sau apartamentele-hotel. Complet mobilate si utilate, locuintele respective concureaza puternic cu oferta clasica. Mai ales daca ne raportam la preturi, dat fiind ca acestea sint cuprinse intre 50-200 de RON/noapte.

MUNTELE, CEL MAI IEFTIN

Pe piata chiriilor de vacanta, cele mai ieftine oferte se intilnesc in zonele montane. Pe Valea Prahovei, apartamentele sau vilele cochete de la poalele muntilor se inchiriaza, in medie cu 80-100 de RON/camera dubla. Fara exceptie, fiecare din camerele respective este prevazuta cu grup sanitar propriu, TV color si cablu. In plus, un alt avantaj tine de existenta unor curti spatioase, dotate cu gratare aflate la dispozitia clientilor.

Extrem de convenabile sint vilele cu un numar redus de camere si care se inchiriaza, in totalitate, unui singur grup. Iata si un exemplu concret: vila Mihaela din Busteni are 6 camere si este prevazuta cu sala de sport, living si bucatarie americana complet utilata (aragaz, masina de spalat vase, combina frigorifica, robot de bucatarie, cuptor cu microunde), iar pretul de inchiriere al intregii vile este de 800 RON/zi. Daca vila ar fi inchiriata de un grup format din 6 familii, a cite doua persoane, asta inseamna ca fiecare persoana ar contribui la plata chiriei cu 660.000 de lei vechi/zi, adica echivalentul a 18 euro.

AERUL CONDITIONAT, PIESA GREA PE LITORAL

Daca in zonele montane oferta predominanta este formata din camere situate in vile si cabane, pe litoral lucrurile stau altfel. Majoritatea ofertelor sint reprezentate de garsoniere si apartamente in mini-blocuri sau vile. Avind in vedere temperaturile ridicate din statiunile de pe litoral, plusul de confort este dat de existenta aparatului de aer conditionat, de altfel, piesa grea din moment ce ridica pretul chiriei cu pina la 150.000 de lei vechi. Iar pentru ca oferta sa fie aproape ireprosabila, chiriasii apartamentelor ori garsonierelor din vile se pot folosi si de gratarele existente in generoasele curti ale acestora.

Locuintele disponibile pe piata chiriilor de o zi sint modern finisate, mobilate si utilate si se inchiriaza la preturi cuprinse intre 80 si 150 RON/zi. In mai toate cazurile, tarifele de inchiriere se negociaza in functie de perioada de contractare.

O AFACERE SCUTITA DE IMPOZIT

Vazuta din perspectiva proprietarilor, inchirierea locuintelor pe perioada estivala este o afacere rentabila. Preturile accesibile garanteaza un flux continuu de clienti. De fapt, aceasta este si marea problema a hotelierilor privati. Ei spun ca nu-si pot permite sa promoveze asemenea tarife, deoarece traiesc exclusiv din ceea ce incaseaza in lunile de vara, in vreme ce pentru hotelierii clandestini acest business este unul ocazional si cu scopul declarat de a-si spori veniturile. Concurenta este cu atit mai neloiala cu cit patronii de hoteluri platesc impozite pentru veniturile incasate, in vreme ce clandestinii nu se inghesuie deloc sa declare la fisc cistigurile obtinute din inchirierea cu ziua.

DIN INCHIRIEREA CU ZIUA SE OBTIN BANII DE CONCEDIU

Asa se face ca unui particular care omite sa treaca pe la fisc, inchirierea cu ziua ii poate aduce un venit lunar de peste 800 de euro, presupunind ca vreme de o luna a avut inchiriata locuinta in schimbul a 100 de lei noi pe zi. Este drept, din suma respectiva se scad cheltuielile cu intretinerea si energia electrica, si apoi este dificil sa reusesti ca pe parcursul a 30 de zile sa ai neintrerupt locuinta inchiriata. Pentru cei mai multi insa, afacerea renteaza. Drept urmare, mare parte din hotelierii clandestini se muta la parinti, rude sau prieteni, imediat cum incepe sezonul estival. Si cum reusesc sa stringa ceva bani, aleg ca destinatie de concediu o locatie aflata in afara Romaniei, lasindu-si locuinta sub administrarea prietenilor sau rudelor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri