Indicele imobiliar lansat de Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR) este realizat cu ajutorul informatiilor din Baza Imobiliara de Garantii (BIG), care cuprinde peste 128.000 de rapoarte de evaluare, introduse in BIG in perioada 1 iulie 2015 - 30 iunie 2016. In primul an de functionare a BIG, valoarea de piata a garantiilor imobiliare pentru creditele solicitate la banci s-a ridicat la peste 22,5 miliarde de euro.

Incepand cu luna iulie 2015, toti evaluatorii autorizati au obligatia, conform Standardelor de evaluare, de a raporta in Baza Imobiliara de Garantii cele mai importante informatii din rapoartele de evaluare a proprietatilor imobiliare pe care le realizeaza pentru bancile din Romania.

"Dupa primul an de la lansarea Bazei Imobiliare de Garantii, am strans suficiente date incat sa putem lansa Indicele imobiliar ANEVAR, un indice bazat pe valorile de piata estimate de evaluatorii autorizati in cadrul procesului de creditare" anunta presedintele ANEVAR, Daniel Manate (foto). "Indicele imobiliar ANEVAR este un instrument extrem de util pentru toti actorii din piata imobiliara, pentru ca el reflecta cu mare acuratete evolutia si fluctuatiile pietei imobiliare".

De exemplu, de la trimestrul 1/2016 la trimestrul 2/2016, in 38 de localitati resedinta de judet (inclusiv Bucuresti), valorile de piata unitare pentru apartamentele in bloc au crescut, si doar in 3 orase resedinta de judet aceste valori au scazut. Cele mai mari cresteri s-au inregistrat in Miercurea-Ciuc (10,1%), Focsani (9,37%) si Deva (8,86%), iar scaderi au fost doar in Alexandria (-1,56%), Resita (-1,04%) si Targu Mures (-0,75%). Cu toate acestea, aceste 3 orase au inregistrat cresteri in trimestrul imediat anterior.

In marile orase, preturile au fost in general stabile de la un trimestru la altul. In Bucuresti, de exemplu, cresterea a fost de 1,42% de la T1 la T2 2016, cel mai mare avant al valorilor avandu-l sectorul 6 (2,36%), in timp ce apartamentele la bloc din sectorul 5 par sa fi pierdut usor din valoare (-0,43%).
In Brasov, cresterea a fost de 0,51%, in Constanta de 1,55%, iar o crestere mai semnificativa s-a inregistrat in Cluj-Napoca: 3,97%.

Cluj-Napoca, valori de piata pe mp mai mari decat in Bucuresti

La nivelul perioadei analizate, 1 iulie 2015 - 30 iunie 2016, Cluj-Napoca a detronat Bucurestiul in materie de valori de piata pe metru patrat al apartamentelor amplasate in bloc. Astfel, in Cluj-Napoca, valoarea de piata pentru acest tip de locuinte s-a ridicat la 1.048 euro/ mp, in timp ce in Bucuresti, aceasta valoare s-a ridicat la 1.018 euro/ mp. Topul valorilor de piata pentru apartamentele in bloc este urmat de Timisoara, cu 933 euro/ mp, Constanta, cu 897 euro/ mp si Iasi, cu 887 euro/ mp.

Referindu-ne la aceeasi perioada, din analiza pe cele sase sectoare ale Bucurestiului, reiese ca cele mai valoroase proprietati de tipul apartamentelor in bloc sunt cele din sectorul 1, unde valoarea de piata pe metru patrat se ridica la 1.246 de euro, urmat de sectorul 3, cu 1.070 euro si sectorul 2 cu 1.023 euro.

Cele mai multe credite, acordate pentru proprietati rezidentiale

”Nu este o surpriza faptul ca cele mai multe proprietati evaluate pentru creditele acordate in primul an de la lansarea BIG sunt de departe cele rezidentiale, dar valoric, cea mai mare pondere in totalul proprietatilor evaluate pentru creditare au avut-o cele comerciale”, a adaugat presedintele ANEVAR.

In perioada 1 iulie 2015 - 30 iunie 2016 au fost realizate aproximativ 96.000 de rapoarte de evaluare pentru proprietati rezidentiale, reprezentand circa 75% din totalul numeric, cu o valoare de piata totala estimata la 6,5 miliarde de euro. Acestea au fost urmate la mare distanta de cele aproximativ 12.000 de rapoarte de evaluare pentru terenuri, cu o valoare de piata cumulata de peste 2,1 miliarde de euro si 11.000 de rapoarte pentru proprietati comerciale, cu o valoare de piata cumulata de peste 6,6 miliarde de euro.

Dintre proprietatile rezidentiale evaluate in anul analizat, cele mai multe au fost apartamente in bloc (peste 72.000 de rapoarte de evaluare), reprezentand cca. 75% din total. Valoarea de piata insumata a acestora a fost de peste 3,4 miliarde de euro. Casele cu teren evaluate (peste 20.000 de proprietati) au reprezentat aproximativ 22% din total, avand o valoare de piata cumulata de peste 2 miliarde de euro.

Proprietati comerciale, industriale si terenuri

Proprietatile comerciale evaluate pentru creditare in perioada iulie 2015 - iunie 2016 s-au ridicat la o valoare de piata totala estimata de peste 6,6 miliarde de euro. Peste 41% din aceasta valoare, respectiv 2,7 miliarde de euro, este aferenta spatiilor comerciale aflate in cladiri independente, pentru care s-au efectuat aproximativ 4.000 de rapoarte de evaluare, carora li se alatura 4.200 de rapoarte pentru spatii comerciale parte dintr-o cladire, cu o valoare totala de piata de aproximativ 641 de milioane de euro. Valoarea de piata a spatiilor de birouri amplasate in cladiri independente, evaluate pentru creditare in acest interval de timp, s-a ridicat la putin peste 2 miliarde de euro (≈ 31% din total).

Proprietatile industriale, pentru care in anul de referinta s-au efectuat rapoarte de evaluare in contextul creditarii, au o valoare de piata cumulata de 4,8 miliarde de Euro, rezultata dintr-un numar de aprox. 7.000 rapoarte de evaluare.

Peste 12.300 de rapoarte de evaluare s-au realizat in perioada iulie 2015 - iunie 2016 pentru terenuri. Dintre acestea, aproape jumatate (≈ 5.800 de rapoarte) au fost terenuri intravilane pentru constructii, in valoare de aproximativ 1,4 miliarde de euro, urmate de terenurile intravilane arabile (≈ 2.400 de rapoarte), in valoare de aproximativ 292 de milioane de euro.

”Ne propunem ca pe viitor, pe masura ce vom strange tot mai multe informatii relevante statistic, sa extindem acest indice”, spune Daniel Manate. ”Momentan, el ne arata evolutia apartamentelor de bloc pentru judetele unde au avut loc suficiente tranzactii, dar in curand ne propunem sa il extindem la mai multe judete si, de asemenea, sa lansam si indici pentru case si terenuri. Pentru profesionistii din aceasta industrie, putem extrage si furniza, la cerere, informatii detaliate si pentru alte tipuri de proprietati.”

Citeste si:
    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Marius Alexandru Stanciu
    Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


    Setari Cookie-uri