Daca in anul 2007, perioada de varf a pietei imobiliare, proprietarii de terenuri gaseau cumparatorii in circa doua saptamani, acum terenurile stau la vanzare un an sau chiar mai mult, din cauza suprafetelor prea mari sau a proprietarilor care nu vor sa coboare pretul, potrivit reprezentantilor The Advisers/Knight Frank.
„Sunt terenuri care sunt la vanzare de mai bine de un an, proprietarii acestora impartindu-se in doua categorii: fie sunt dezvoltatori care au cumparat suprafete mari pentru a construi si apoi au fost surprinsi de criza, fie sunt proprietari romani care au ramas cu gandul la preturile dinaintea crizei si au asteptari mult prea mari”, a declarat, pentru Wall-Street, Ionut Petcu (foto), senior consultant in cadrul diviziei de terenuri a companiei de consultanta imobiliara The Advisers/Knight Frank.

Petcu este de parere ca pentru prima categorie de proprietari tranzactiile sunt mult mai grele, intrucat terenurile sunt foarte mari si piata cumparatorilor este una restransa. Acesti dezvoltatori au fost, in majoritatea cazurilor, mult mai grav loviti pe pietele de origine, asa ca singura solutie a fost sa vanda terenurile pe care nu au inceput inca proiectele.

„Proprietarii cu terenuri mari incearca sa le vanda operatorilor de hipermarketuri sau de supermarketuri, care sunt dornici sa cumpere si au bani. Pentru acesti operatori, reasezarea preturilor din piata terenurilor a fost un lucru bun – le-a permis sa reintre in Bucuresti, acum fiind o perioada in care gasesc terenuri suficient de mari si la preturi suportabile”, a adaugat consultantul The Advisers/Knight Frank.

Executarile silite, socuri utile pentru piata imobiliara

Situatia este diferita pentru proprietarii romani, care au loturi mai mici de terenuri, pe care ar putea sa le vanda daca ar intelege ca preturile au scazut fata de sfarsitul anului 2007 - inceputul lui 2008 si ar fi dispusi sa negocieze.

„Cred ca asteptarile acestor proprietari s-ar fi diminuat daca am fi asistat si in Bucuresti la executari silite in cazul terenurilor. Insa bancile se tem sa execute silit astfel de proprietati, de teama ca nu ar avea cui sa le vanda. Cu siguranta, dupa cateva socuri precum executarile silite, piata si-ar reveni si am avea un pret minim la care sa ne raportam”, este de parere Ionut Petcu.

In ceea ce priveste vanzarile fortate, asa-numitele distressed assets, consultantul The Advisers/Knight Frank afirma ca procentul proprietarilor care intr-adevar sunt fortati sa isi vanda terenurile este foarte mic, sub 5%, astfel incat media pietei nu este influentata.

Ce terenuri se mai cauta

In prezent, jucatorii care au iesit la cumparaturi pe piata terenurilor din Bucuresti cauta suprafete mici, de pana in 3.000 mp, avand ca scop, de cele mai multe ori, dezvoltarea proiectelor birouri, cu suprafete de cel mult 10.000 euro. Zonele preferate sunt Piata Romana si Victoriei, potentialii cumparatori fiind dispusi sa plateasca 300-400 euro/mp construit.

„Avem doi-trei clienti ai departamentului de birouri, unii dintre cei mai puternici dezvoltatori prezenti pe piata, care sunt in cautarea unor locatii cu access usor la metrou. Intentioneaza sa dezvolte complexe de birouri, cu data de livrare in anul 2012, un an in care estimam ca cerere spatiilor de birouri va depasi din nou oferta”, a explicat si Horatiu Florescu, presedinte si CEO al The Advisers/Knight Frank.

Incepand din luna octombrie, Ionut Petcu este senior consultant in cadrul departamentului de terenuri al companiei The Advisers/Knight Frank. Anterior, el a lucrat in cadrul aceluiasi departament al companiei Colliers International, avand o experienta de cinci ani pe piata imobiliara.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri