Valoarea tranzactiilor imobiliare ar putea ajunge in 2011 la 500 milioane de euro, in crestere fata de nivelul inregistrat in acest an, potrivit estimarilor DTZ Echinox, care considera ca diferentele dintre asteptarile proprietarilor si cele ale investitorilor s-au diminuat.
"Cred ca anul 2011 va concretiza multe dintre asteptarile noastre din 2010, si anume atingerea unui volum investitional de aproximativ 500 milioane de euro, majoritatea tranzactiilor fiind incheiate in T2 si T4. Suntem in discutii avansate in legatura cu lansarea unor proiecte noi, dezvoltate atat de investitori locali, cat si internationali. Cu adevarat demn de semnalat este curajul si increderea pe care le manifesta capitalul local. In majoritatea cazurilor, ne referim la achizitii de proprietati generatoare de venit", a declarat Cristian Ustinescu, investment director in cadrul companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, potrivit Mediafax.

El estima un nivel de 500 de milioane de euro si pentru 2010, insa tranzactiile incheiate in acest an au totalizat doar jumatate din prognozele consultantului.

"Analizand anul 2010 din perspectiva asteptarilor in ceea ce priveste revigorarea pietei, putem afirma ca a fost un an mai slab decat asteptarile noastre, care estimam o valoare a investitiilor de 500 milioane euro. Privind in urma, insa, valoarea tranzactionata in acest an reprezinta aproape o dublare a volumului investitional din 2009, deci o crestere semnificativa. Suntem increzatori ca anul care va urma va concretiza multe din proiectele tergiversate sau suspendate anul acesta", a adaugat Ustinescu.

In opinia sa, piata isi va reveni intr-un mod natural, organic, in conditiile in care asteptarile proprietarilor si cele ale investitorilor se apropie, iar apetitul investitorilor creste odata cu apropierea datei limita la care expira mandatele de investitii ale unor manageri de fonduri, in special aceia care au strans fonduri in anii 2007-2008, avand in vedere ca aceste mandate au o perioada medie de cinci ani.

"In acelasi timp actualii proprietarii - majoritatea dezvoltatori ramasi blocati in proiecte care urmau sa fie vandute odata cu terminarea constructiei si predarea catre chiriasi - incep sa inteleaga valoarea actualizata a banilor si oportunitatea de a-i plasa in viitoare proiecte cu randamente mai mari de 8%, cat obtin astazi pastrand aceste proprietati", a conchis reprezentantul DTZ Echinox.

Printre cele mai importante tranzactii cu proprietati se numara cele realizate de fondul sud-african de investitii New Europe Property Investments (NEPI). NEPI a achizitionat la inceputul anului de la dezvoltatorul Avrig 35 o parte din parcul Iris Park Pitesti, respectiv hipermarketul Auchan si maga­zinul Bricostore. Va­loarea tran­­zac­tiei a fost de 21 milioane de euro.

Tot NEPI a mai cumparat la sfarsitul lunii noiembrie imobilul de birouri Floreasca Business Park din Bucuresti, dezvoltat de compania Portland Trust, pentru care a platit 27,6 milioane de euro, preluand totodata si datorii de 73,6 milioane de euro.

De asemenea, fondurile ECDC (Charlemagne Capital) si Argo Capital Partners au intrat in centrele comerciale Era Shopping Park Retail din Oradea si Era Shopping Park Retail Iasi dezvoltate de compania Omilos, prin investitii de 4,5 milioane euro.

Totodata, Immo­finanz a finalizat o tranzactie inceputa in 2007 prin care a cumparat 85% din centrul comercial Maritimo Shopping Center Constanta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri