Aceasta prima furtuna a toamnei a lasat fara electricitate 15.000 de persoane in Finistère si 8.000 pe Côtes d'Armor, fiind insotita de rafale de vant ce sufla cu pana la 133 de kilometri pe ora in insula Ouessant, potrivit companiei de electricitate ERDF, anunta Mediafax.

Douasprezece departamente din nord-vestul Frantei au fost plasate in alerta cod portocaliu pana marti dimineata. In zonele de coasta sunt prevazute rafale de vant de pana la 120-130 de kilometri pe ora.

Duminica seara, o hula puternica s-a abatut asupra coastelor regiunilor Bretagne si Normandie.

In Marea Britanie, organismul de previziuni meteorologice Met Office a avertizat ca rafalele violente de vant risca sa determine caderi de copaci, sa avarieze cladirile, sa provoace intreruperi de electricitate si sa perturbe transporturile. Ploi abundente (20-40 de milimetri) au inceput sa cada duminica seara in tara si ar urma sa dureze intre sase si noua ore, riscand sa provoace inundatii localizate.

Aceste precipitatii vor fi insotite, luni, de rafale de vant cu viteze cuprinse intre 100 si 130 de kilometri pe ora in sudul Angliei si Tara Galilor.
Met Office a emis o alerta cod portocaliu pentru sudul tarii, cerand populatiei sa isi amane deplasarile in cursul diminetii.

Furtuna a provocat deja o victima, un baiat in varsta de 14 ani, dat disparut dupa ce a fost luat de valuri in timp ce se afla pe o plaja din Sussex, pe coasta de sud a Angliei.

Mai multe companii de transport feroviar din Londra au avertizat duminica seara ca isi vor suspenda serviciul pana la ora locala 09.00 (11.00 ora Romaniei). Aeroporturile din jurul capitalei au anuntat perturbari ale traficului, in timp ce Heathrow a prevazut anularea a circa 30 de zboruri.

Trenul Eurostar nu ar trebui sa circule pe sub Canalul Manecii in noaptea de duminica spre joi pana in jurul orei 07.00 (09.00 ora Romaniei), in timp ce intarzieri importante au fost inregistrate duminica.

Mai multe companii de feribot au anulat numeroase curse care traverseaza Canalul Manecii si catre Irlanda.
Premierul David Cameron a prezentat masurile puse in aplicare, in cadrul unei conferinte telefonice pe care a avut-o cu ministrii vizati, duminica.

Alerta meteo a generat temeri privind o repetare a "Marii Furtuni" din octombrie 1987, soldata cu moartea a 18 persoane pe coasta britanica si a patru pe coasta franceza.

Rafale de vant au o forta comparabila cu cele ale furtunii care a afectat Marea Britanie in 2008, dar in termeni de consecinte, aceasta este comparabila mai degraba cu cea din octombrie 2002, potrivit Met Office.

Furtuna a fost deja numita St Jude, patronul cauzelor pierdute, care este sarbatorit luni.

"The Great Storm" din 1987, cea mai puternica furtuna care s-a produs in Marea Britanie din 1703, a rupt 15 milioane de copaci si a provocat importante pagube materiale.

"Episodul se va incheia luni dimineata in Bretagne si la miezul zilei in Nord-Pas-de-Calais", a precizat Météo-France.
In nordul regiunii Bretagne, chiar inainte de a ajunge furtuna, zeci de copaci si acoperisuri au fost smulsi de vant si ploile abundente, perturband circulatia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri