Peste 135 de misiuni de interventie medicala si de prim ajutor au fost efectuate in ultimele 24 de ore si peste 90 de persoane din 30 masini blocate in trafic din cauza viscolului au fost salvate, a anuntat, duminica, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU).

Potrivit IGSU, pe langa cele 135 de misiuni de interventie medicala si de prim ajutor, in alte 160 de cazuri s-a intervenit pentru degajarea arborilor cazuti in urma viscolului. In conditiile ninsorilor viscolite din ultimele ore, peste 1.700 pompieri au intervenit cu 700 utilaje si mijloace tehnice, iar alti 3.200 de salvatori sunt pregatiti sa actioneze in judetele afectate de vremea rea, noteaza Mediafax.

"Pana la aceasta ora, ca urmare a interventiilor pompierilor salvatori, au fost efectuate peste 135 misiuni de acordare a primului ajutor medical calificat si au fost salvate peste 90 de persoane din 30 autovehicule surprinse in trafic de viscol. In urma caderilor abundente de zapada si a viscolului puternic, salvatorii au intervenit cu accesoriile de descarcerare in peste 160 de cazuri pentru degajarea arborilor care obstructionau mai multe cai de acces sau erau cazuti pe autoturisme. Toate misiunile s-au derulat cu maxima operativitate, fara a exista persoane ranite sau alte situatii deosebite. In judetele aflate sub incidenta codului portocaliu au fost derulate mai multe misiuni de salvare a persoanelor surprinse in autoturisme, din cauza viscolului, acestea fiind gestionate in cel mai scurt timp. Interventiile de salvare au durat intre 20 si 30 de minute", se arata intr-un comunicat de presa al IGSU.

Echipele de la ISU Calarasi au ajutat la scoaterea din zapada a 16 autovehicule, printre care si un autocar in care aflau 40 de persoane. "Autocarul, blocat intre localitatile Luica si Nana, a fost repus pe carosabil de catre salvatori cu sprijinul lucratorilor de la Sectia Drumuri Nationale, operatiunea de salvare durand aproximativ o ora si 20 de minute", a precizat IGSU.

De asemenea, salvatorii din Buzau au intervenit pentru asistenta unei gravide. Doua echipaje de pompieri formate dintr-o senilata si o autospeciala de transport personal si victime multiple au reusit sa parcurga drumul deosebit de dificil, in mai putin de doua ore, femeia fiind preluata de un echipaj al Serviciului de Ambulanta si transportata in siguranta la Spitalul Municipal Ramnicu Sarat.

Peste 700 misiuni IGSU si 460 de persoane spitalizate

"De la intrarea in vigoare a avertizarilor meteo si pana in acest moment, echipajele serviciilor de ambulanta au fost angrenate in peste 700 misiuni, fiind transportate la spital peste 460 de persoane, cu diferite afectiuni medicale - persoane varstnice, gravide sau bebelusi. Mentionam in acest sens interventia din satul Hulubesti (judetul Giurgiu), in care o ambulanta care a preluat un sugar de sapte luni cu stare febrila a ramas blocata in zapada. In sprijinul acestora, a fost trimisa in intampinare o alta ambulanta si un echipaj de deszapezire. In mai putin de o ora, copilul a fost preluat si transportat in conditii de siguranta la UPU Giurgiu", a mai aratat IGSU.

Potrivit sursei citate, in continuare, 680 echipaje asigura primul ajutor medical in situatii de urgenta, in sprijinul acestora fiind pregatite sa intervina inca 70 unitati de terapie intensiva mobila. De asemenea, in sprijinul persoanelor care au nevoie de prim ajutor medical, echipajele de pompieri pot merge pe drumurile greu accesibile, cu ajutorul utilajelor si autospecialelor cu capacitate de trecere marita (senilate), mai multe astfel de utilaje fiind trimise de sambata in judetele afectate.

"Pentru gestionarea in cele mai bune conditii a situatiilor care pot aparea pe timpul manifestarii fenomenelor meteorologice periculoase, de la inspectoratele pentru situatii de urgenta care nu sunt sub atentionari de fenomene meteo periculoase au fost mobilizate 10 autospeciale si senilate care actioneaza in cele sase judete", se mai arata in comunicat.

Astfel, de la ISU Iasi a fost trimisa in judetul Vrancea o autospeciala de transport persoane si victime multiple (ATPVM - autospeciala de capacitate mare, 4X4) si o autofreza, iar in judetul Buzau, o senilata. Totodata, in judetele Ialomita, Tulcea si Giurgiu a fost trimisa cate o senilata de la inspectoratele din Harghita, Suceava, respectiv Unitatea Speciala de Interventie in Situatii de Urgenta. Alte trei autofreze au fost trimise din judetele Botosani, Neamt si Suceava in judetele Ialomita, Buzau si Galati, pentru a veni in sprijinul autospecialelor de interventie. Pentru eficientizarea interventiilor in situatiile de urgenta, in judetul Buzau a mai fost trimisa o ATPVM de la ISU Mures.

Reprezentantii IGSU fac apel la persoanele aflate in zonele vizate de avertizarile meteorologice sa respecte indicatiile personalului ce actioneaza pentru limitarea efectelor acestor fenomene periculoase.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri