Bucureștiul este un oraș al contrastelor sociale, unde pentru anumite categorii de persoane, posibilitatea de implicare în viața comunității și oportunitățile socio-economice sunt reduse. Există însă și soluții.

La nivelul Capitalei, ponderea persoanelor de vârstă activă care nu sunt implicate oficial în niciun fel de activitate economică (15-64 de ani) se ridică la aproximativ 27%, relevă datele Institutului Național de Statistică. Doar în 2021, regiunea București-Ilfov se confrunta cu o rată de 16,4% a populației la risc de sărăcie sau excluziune socială, potrivit celor mai recente informații furnizate de Eurostat.

Dacă în alte țări, integrarea lucrătorilor defavorizați în muncă beneficiază de sprijin din partea autorităților, prin subvenții directe pentru acoperirea salariilor lucrătorului vulnerabil și chiar al personalului de suport, contracte rezervate sau clauze sociale de inserție în contractele publice pentru întreprinderile sociale de inserție, în România, aceste instrumente nu sunt destul folosite. În cazul subvențiilor, peste 90% din ajutorul de stat oferit pentru angajații din categorii vulnerabile conform Legii 76/2002 au mers, în ultimii trei ani, majoritar, către șomeri cu vârste de peste 45 de ani și prea puțin către alte grupuri vulnerabile, arată cele mai recente date furnizate de ANOFM.

De ce este importantă integrarea pe piața muncii a persoanelor vulnerabile

„În 2022 statul a suportat de patru ori mai multe cheltuieli pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile prin intermediul ajutorului social, în vederea asigurării Venitului Minim Garantat (VMG), în Municipiul București, comparativ cu situația în care VMG-ul nu ar fi fost acordat și persoanele ar fi fost integrate în piața muncii, generând astfel taxe pentru fiecare angajat sau lucrător vulnerabil", a declarat Beatrice Manole, Coordonator advocacy, Asociația Ateliere Fără Frontiere, în cadrul conferinței „Măsuri și instrumente locale de răspuns la nevoile de integrare profesională ale lucrătorilor vulnerabili”.

Ateliere Fără Frontiere este printre puținele organizații din România care are un program de inserție socio-profesională pentru persoanele greu angajabile în vederea plasării pe piața forței de muncă. Concret, asociația le oferă adulților un loc de muncă-pilot, unde dobândesc abilități esențiale de muncă și învață o meserie, se obișnuiesc cu lucrul în echipă și cu programul zilnic. În plus, primesc consiliere pentru viitor și ajutor în rezolvarea problemelor personale, sociale și administrative și încurajare pentru a prinde încredere în propriile forțe.

Categoriile vulnerabile sunt cele mai expuse la riscul de sărăcie și excluziune socială iar multe dintre familiile acestor persoane trăiesc din ajutorul social, care este insuficient asigurării unui trai decent. Specialiștii au atras atenția asupra faptului că încadrarea pe piața muncii este calea cea mai bună de a le asigura ieșirea din sărăcie, independență, siguranță financiară și un sentiment de apartenență.

Persoanele cu dizabilități, o resursă umană prea puțin promovată

„Persoanele cu dizabilități reprezintă una din resursele puțin promovate pe piața forței de muncă. Persoanelor le este frică de mediul ocupațional iar angajatorii se tem că nu pot adapta locul de muncă la nevoile acestora. Dacă angajatorul se așază la masă cu persoana cu dizabilități, însoțită de un specialist în domeniu, rezultatul este excepțional: o resursă umană eficientă, loială, care se simte inclusă și un angajator care a înțeles egalitatea de șanse și diversitatea. Includerea pe piața muncii a persoanei cu dizabilități nu este doar despre un loc de muncă, este despre schimbări de paradigmă, șansa la o viață în condiții de egalitate cu ceilalți, dar cel mai important: este despre o lume puțin mai bună”, a declarat Adela Crăciun, vicepreședinte ANPDPD.

Specialiștii au atras atenția că între principalele probleme cu care se confruntă persoanele vulnerabile și categoriile care au cea mai mare nevoie de suport se numără: dificultatea obținerii unui loc de muncă, problemele socio-medicale, lipsa unei locuințe, urmate îndeaproape de absența familiei, a unuia sau a ambilor părinți, dificultăți în îngrijirea copiilor, existența unui cazier judiciar, probleme cu abuzul de substanțe, lipsa accesului la educație/instruire, precum și violență domestică. Cu toate acestea, faptul că persoanele vulnerabile pot deveni membri activi în societate e dovedit de activitatea Asociației Ateliere Fără Frontiere care a integrat peste 450 de persoane aflate în situații dificile de angajare.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri