Serviciul Public de Ocupare va oferi pachete de masuri integrate grupurilor vulnerabile si va incuraja mobilitatea fortei de munca, dupa ce ministrul Muncii a transmis institutiei ca trebuie sa puna accent pe oferirea de servicii acestei categorii, care sa duca la integrarea lor pe piata muncii.

"Ministrul Muncii a transmis ca SPO trebuie sa puna accent pe oferirea de servicii integrate grupurilor vulnerabile, persoanelor care sunt greu si foarte greu ocupabile, explicand ca acestea trebuie sa fie identificate, trebuie sa se stabileasca problemele lor, in functie de care sa li se ofere servicii de profilare, de acompaniere", se arata intr-un comunicat.

“Sunt milioane de oameni care au vulnerabilitati: fie sunt in saracie, fie sunt cu dizabilitati, fie sunt privati de diverse posibilitati de a accede la o viata decenta, sunt marginalizati si iesiti din circuitul economic”, a adaugat ministrul Muncii, subliniind ca este rolul SPO sa identifice aceste persoane si sa gaseasca solutii pentru integrarea lor pe piata muncii.

Acesta a mentionat ca trebuie avut in vedere avantajul competitiv al tarii noastre si este nevoie ca structurile de specialitate sa se concentreze pe dezvoltarea de competente a fortei de munca, eficienta si competitivitate, iar un rol important il vor juca agentiile judetene de ocupare a fortei de munca.

Pe de alta parte, ministrul Muncii a aratat ca trebuie luate masuri pentru cresterea mobilitatii fortei de munca la nivel national avand in vedere nevoia diferita de ocupare de la un judet la altul.

“Este o problema de cantitate in ceea ce priveste populatia activa, in perspectiva ne vom confrunta cu un deficit de forta de munca si, in acelasi timp, exista o problema de calitate a fortei de munca, de competente. Nu sunt multi oameni activi in piata fortei de munca, iar o mare parte nu este pregatita pentru structura economica spre care Romania tinde”, a declarat ministrul Muncii, Dragos Pislaru.

In prezent se lucreaza la modificarea prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca in vederea incurajarii mobilitatii persoanelor aflate in catuarea unui loc de munca.

De asemenea, proiectele finatate din fondurile europene vor oferi posibilitatea dezvoltarii serviciilor integrate, realizarea parteneriatelor cu mediul academic, ONG-urile, cu institutii de pe plan local pentru a oferi servicii atat pentru tinerii Neets cat si tuturor categoriile vulnerabile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri