Peste jumatate dintre pensionari au probleme cu plata intretinerii. In aceste conditii, bani pentru consum nu prea mai raman. Si totusi, nivelul de trai al celor de varsta a treia ar putea creste, avand in vedere ca multi dintre ei dispun de locuinte prea mari pentru nevoile lor.

Cheltuielile de consum ale pensionarilor – reprezinta ansamblul cheltuielilor efectuate de o persoana pentru necesitatile de consum curent si intrate in consum (produse alimentare, marfuri nealimentare, servicii) - au fost, anul trecut, in medie, de 590 de lei pe luna, de persoana. Spre comparatie, salariatii au cheltuit suma de 727 de lei pe luna pentru consum, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Pe gospodarii in functie de categoriile sociale, pensionarii stau insa aproape la fel ca somerii din perspectiva cheltuielilor de consum: 1.270 de lei lunar, in medie, versus 1.262 de lei. Valoarea pensiei nu este cu siguranta de natura sa stimuleze cheltuielile de consum ale pensionarilor: anul trecut s-a situat, in medie, la nivelul de 1.304 lei.

Pensionarii, mai ales cei din Bucuresti, ar putea avea insa un nivel de trai mult mai ridicat, aspect care s-ar regasi si in cresterea consumului. Si aceasta pentru ca ”stau pe o avere latenta”, dupa cum spune Anca Bidian, proprietara Kiwi Finance, companie de brokeraj de credite care a intermediat, anul trecut, imprumuturi in valoare de 100 de milioane de euro.

”Nicaieri in aceasta lume un pensionar nu are un trai civilizat doar cu pensia de la statul respectiv. Tarile care au avut asa ceva si as da ca exemplu Suedia, in perioada sa socialista, au esuat, intr-un final. Intre anii 1990 si 2000, tinerii le-au emigrat, pentru ca nu puteau sa plateasca 70% taxe. La noi, pensionarii – parintii nostri, bunicii nostri – stau pe o avere latenta: fondul locativ vechi, avem unul dintre cele mai mari grade de proprietate din lumea asta”, explica Anca Bidian.

Intr-adevar, romanii sunt o natiune de proprietari, spre deosebire de alte popoare europene: o statistica a Eurostat arata ca, in 2015, romanii locuiau in proportie de 96,5% in locuinte proprietate personala, Romania clasandu-se pe primul loc in Uniunea Europeana din aceasta perspectiva. Potrivit datelor Institutului National de Statistica, in Romania pensionarii traiesc in proportie de 98,8% in locuinte proprietate personala. Statistica se refera la structura gospodariilor dupa statutul de ocupare a locuintei principale (proprietate personala, chirie sau cu titlu gratuit), in functie de statutul ocupational al capului gospodariei, adica persoana adulta declarata si recunoscuta ca atare de catre ceilalti membri ai gospodariei, de regula sotul.

”Vorbim de membrii generatiei care in anii `90 a cumparat locuinte la preturi derizorii, iar acum, pensionari, stau pe 50.000, 100.000 sau chiar 500.000 de euro avere latenta, depinde de locuinta, si asteapta, din patru in patru ani, cate un un Guvern sa le mai dea 10 lei la pensie, iarna inchid totul si stau la o flacara de aragaz, pentru ca nu-si pot plati intretinerea. Iar cand le spui: «Domnule, stai pe 200.000 de euro, vinde si ia-ti doua camere, ca apoi o sa ai si antinevralgic, o sa ai si de mers la bai, nu trebuie nimeni sa-ti dea de pomana bilete, sotia se duce la coafor, ai o calitate a vietii», ei raspund: «Eu nu plec din casa mea». Daca ar face-o, ar influenta si consumul si si-ar creste nivelul de trai. Eu nu spun sa se mute din Bucuresti la Faurei, ci din cartierul X in cartierul Y sau tot in cartierul X, dar la mai putine camere”, spune Anca Bidian.

Statistica confirma spusele CEO-ului Kiwi Finance: pensionari stau, in proportie de 48,5% in locuinte cu 3-5 camere. Locuintele detinute de pensionari au o serie de probleme (igrasie in pereti, podele, fundatie in proportie de 44%; scurgeri prin acoperis sau pereti – 24,1%; tocuri de ferestre, pereti sau podele deteriorate – 61,5%). Tot statistica arata ca pensionarii nu au bani pentru remedierea acestor defectiuni, 54,2% dintre ei avand probleme cu plata intretinerii (apa, gaz, curent electric etc).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri