Ideea i-a venit in 2014, pe cand era administratorul unui restaurant-pizzerii din Cluj-Napoca, iar problema principala erau...ambalajele cu care trebuiau livrate produsele. Tanarul Cosmin Vacariu are doar 24 de ani si, ca orice om, are tinte mari si ii place sa cladeasca lucrurile „cu pasi mici, dar siguri”, spune el.

Absolvent al Facultatii de Inginerie Economica din Cluj, Cosmin spune ca, pe cand lucra la restaurant, nu putea gasi un furnizor de ambalaje care sa ofere personalizarea tuturor ambalajelor de care aveau nevoie. „Stateam si ma intrebam – oare nu o pot face eu? Asa ca a luat ideea, a analizat-o si, la sfarsitul lui 2015 a pus-o pe picioare, pentru inceput de unul singur”.

Pana in prezent, Pahare-de-carton.ro a inregistrat peste 260 de clienti, majoritatea fiind persoane juridice. Rata de retur este mare – peste 70% dintre clienti revin cu comenzi noi la fiecare luna, spune el.

Cea mai mare provocare la inceput de drum? Seriozitatea oamenilor. „Am ajuns sa apreciez seriozitatea extrem de mult la un om! Cea mai mare provocare la momentul de fata este legata de marirea echipei si de a gasi oameni competenti si dedicati in ceea ce fac. Este foarte greu in momentul de fata sa gasesti oameni buni si implicati in ceea ce fac”, puncteaza el, de altfel, o eterna problema pentru antreprenorii romani.

Investitia initiala a proiectului a fost de 35.000 de euro pe care preconizeaza sa o amortizeze in cel mult 2 ani. In prezent a ajuns la o cifra de afaceri medie lunara de 40.000 lei. De altfel, Cosmin Vacariu nu este la primul sau pas in antreprenoriat. In urma cu cativa ani, el deschidea un restaurant in Cluj-Napoca care, in timp, s-a dovedit ca nu era tocmai de succes.

„Probabil lipsa de experienta in domeniul alimentatiei publice si-a spus cuvantul.Dupa 2 ani de la deshidere am vandut afacerea care functioneaza si astazi”, spune el.

Ambalaje bio

Majoritatea produselor din Pahare-de-carton.ro sunt facute din materiale biodegradabile „care ne trimit cu gandul si la denumirea conceptului nostru "BIOPACK". Dorim sa protejam mediul inconjurator prin comercializarea produselor biodegradabile, care nu afecteaza mediul”.

„Spre exemplu: pungile din plastic sunt nocive mediului inconjurator in schimb pungile din hartie nu. Ca pret si tendinte in piata, in maxim 2-3 ani pungile din hartie vor inlocui in totalitate pungile din plastic. Este o tendinta in crestere in ultimii 5 ani”, puncteaza el.

Pe viitor, tanarul urmareste ca produsele sa fie livrate in toata tara chiar de catre ei, si nu de firmele de curierat. „Dorim sa cream un mic centru logistic pentru a putea acoperi si o alta zona a tarii. In prezent, distributia produselor o putem face doar in zona Moldovei, depozitul central fiind in Piatra-Neamt. In restul tarii livram prin serviciile de curierat”, spune el.

Firma are opt angajati.

„Odata cu deschiderea unui nou punct logistic dorim sa mai angajam cel putin 4-5 oameni pentru a putea raspunde cu brio tuturor comenzilor”, spune el.

Consideri ca, in viitor, vor disparea aproape complet pungile din plastic, fiind inlocuite de cele de hartie? Cum ti se pare business-ul tanarului? Te incurajam sa comentezi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri