Indiferent cat de buna si fezabila este ideea ta de business, iti va fi destul de greu sa o pui in practica fara finantare. Exista bineinteles antreprenori care prefera sa isi finanteze afacerea din surse proprii, practicand ceea ce se numeste bootstrapping – folosirea resurselor proprii, a economiilor de pana in acel moment, a potentialelor imprumuturi pe care le pot obtine si a fortei de munca proprii pentru a aduce afacerea la nivelul urmator.
Exista si antreprenorii mai norocosi care au o ruda sau un prieten care se afla intr-un moment in care le poate imprumuta suma de care au nevoie pentru a-si putea porni afacerea si reusesc sa il convinga pe acesta sa ii finanteze.

Daca nu va aflati intr-un moment in care sunteti in stare sa practicati bootstrapping si daca nu sunteti norocosi sa aveti pe cineva apropiat care sa va imprumute banii necesari, exista posibilitatea obtinerii unui imprumut de la banca pentru finantarea afacerii sau cea de a apela la investitori privati sau fonduri de investitii cu capital de risc pentru obtinerea capitalului necesar pentru dezvoltarea afacerii. In ambele cazuri vei putea obtine o finantare in schimbul unei parti din afacere.

Investitorii privati/business angels – investitie in antreprenor

Un business angel este un investitor privat care poate investi sume intre 50.000 si 2 milioane de euro intr-o companie cu potential, putandu-i de asemenea asigura antreprenorului expertiza sau contacte utile. Daca ai reusit deja sa parcurgi cativa pasi in dezvoltarea afacerii tale, ai deja o echipa de management si un produs sau serviciu deja lansat pe piata, atunci poti apela la un business angel pentru a obtine finantare.

Nu vei avea nevoie de acelasi gen de plan de afaceri bine pus la punct pe care ai fi nevoit sa il prezenti unui VC, dar va trebui sa ai parcurse principalele puncte ale acestuia si sa poti arata cifre si planuri concrete. Un investitor privat va hotari sa finanteze o afacere de obicei daca planul de afaceri al acesteia, dar si antreprenorul genereaza incredere. Nu de putine ori se intampla ca investitorul sa decida sa investeasca in antreprenor, chiar daca proiectul prezinta pentru experienta investitorului riscuri sau aspecte negative.

La intalnirile de inceput cu un investitor privat va trebui sa poti raspunde la intrebari legate de strategia afacerii, segmentul de piata caruia te adresezi si strategia de marketing. modelul de business din spate si modul in care doresti sa generezi venituri, fezabilitatea conceptului si clientii existenti sau potentiali. De asemenea, vei fi mai mult ca sigur intrebat pentru ce ai nevoie de finantare, ce astepti de la un investitor si cand iti propui ca afacerea ta sa devina profitabila.

Fonduri de investitii cu capital de risc – investitii pe termen lung

Se stie ca foarte rar fondurile de investitii cu capital de risc investesc in companii aflate la inceput. Poti incerca sa apelezi la un fond de investitii daca compania ta are deja un istoric, daca are o cifra de afaceri considerabila si promite profituri proportionale. Fii insa constient ca a obtine finantare de la un fond inseamna sa renunti si la controlul asupra companiei, la puterea ta de decizie si sa fii dispus sa vinzi sau sa listezi la bursa compania in maximum 7 ani sau uneori chiar mai putin dupa ce ai obtinut investitia. Pentru a intra in legatura cu un fond de investitii cea mai buna idee este sa cauti o persoana de legatura care sa te introduca la acesta. Apoi, vei avea nevoie de un plan de afaceri bine pus la punct.

Un mare avantaj in cazul fondurile de investitii este acela ca pe langa fluxurile financiare pe care le implica investitiile lor, acestea acorda companiei si consultanta financiara, consultanta de marketing si expertiza in ceea ce priveste strategia de afaceri si management a companiei.

Cum ajungi la investitorii privati si fondurile de investitii

Pentru a intra in contact cu un investitor privat sau cu un fond de investitii cea mai buna idee este aceea de a incerca sa intri direct in contact cu reprezentantii acestora. Cea mai usoara cale este aceea de a gasi un intermediar care sa te prezinte. Daca acest lucru nu iti este la indemana poti gasi cluburile cu intalniri periodice din care acestia fac parte sau conferintele la care acestia participa, fie in calitate de vorbitori sau in calitate de simpli participanti.

How To Web 2010 – oportunitate de a intra in contact cu investitorii

Conferinta internationala How To Web 2010, organizata de Wembrio, isi propune sa vina in sprijinul educatiei si dezvoltarii antreprenoriale in domeniul tehnologiei web in Europa de Est si sa conecteze aceasta zona a industrie la scena web-ului global. La conferinta vor fi prezenti investitori private si reprezentati ai fondurilor de investitii care au in portofoliu companii web din intreaga Europa. Pentru antreprenorii web, conferinta How To Web 2010 va reprezenta o ocazie excelenta pentru a intra in contact cu acestia.

Wall-Street.ro este partener media al evenimentului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri