Piata locala a croazierelor pe Dunare a inregistrat anul acesta o scadere de 10% in comparatie cu 2008, pana la circa 100 milioane euro, 110.000 de turisti straini acostand in 2009 pe tarmurile romanesti.
Astfel, anul acesta, tarmurile autohtone au inregistrat un total de 813 andocari, in scadere cu 10% fata de cele 735 din 2008.

“Piata europeana a ramas constanta, 80% din turisti provenind din Germania. Declinul de 10% este cauzat de reculul drastic al cererii de pe piata americana”, a declarat Gheorghe Marginean, proprietarul agentiei de turism Karpaten Turism care detine circa 92% din piata croazierelor pe Dunare.

Pretul mediu al unei croaziere pe cel de-al doilea fluviu ca lungime din Europa este de 900 de euro.”O croaziera cu servicii de cinci stele costa circa 1.200 de euro in timp ce pretul la trei stele este de 600 de euro, pe o durata de la 7 la 10 zile”, a declarat presedintele Comisiei Dunarene pentru Turism Die Donau, Gerhard Skoff.

Potrivit unui studiu realizat in Germania, in 2018 croaziera va deveni modul de excursie cel mai des rezervat de catre turisti. In aceste conditii, pentru 2010 touroperatorii se asteapta la o crestere a rezervarilor cu circa 10% pe Dunare, cu cea mai redusa rata de crestere in comparatie cu alte fluvii. “Fluviul Dunarea detine o cota de piata de 33% pe piata europeana a croazierelor pe fluvii”, a mai declarat reprezentantul Die Donau.

Si prestige Tours, compania care a raportat 15.000 de rezervari pentru programele de excursii la tarm, previzioneaza o crestere, de pana la 20% pentru anul viitor.

Autoritatile portuare din Tulcea au inregistrat peste 140 de acostari si aproape 20.000 de pasageri in 2009.

Fluviul Dunarea este al doilea ca lungime intre fluviile Europei, dupa Volga, avand o lungime de aproximativ 2860 km. O portiune de 1075 km din lungimea Dunarii, adica o treime, traverseaza Romania.

Sapte din cele opt state riverane Dunarii s-au reunit in anul 1970 intr-o comisie de marketing turistic. Obiectivul comun al acestora era acela de a populariza mai intens, pe plan international, spatiul dunarean, definit ca o fasie lata de 70 km in stanga si dreapta fluviului, precum si de a promova turismul in statele membre ale asociatiei.

Comisia Turistica Internationala Die Donau include Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Romania si Serbia. Republica Moldova are din 2007 rol de observator in activitatile comisiei.

La 19 iunie 2007, Bulgaria a fost exclusa din organizatie, pe baza unei decizii unanime a membrilor, din cauza faptului ca nu si-a indeplinit obligatiile pe o perioada de mai multi ani, cu toate ca era membra fondatoare din 1970.
T
ara noastra este inca din 1971 membru fondator al comisiei, impreuna cu Germania si Austria. Cu Ucraina se poarta in prezent discutii, pentru a deveni membra a "Die Donau".

De asemenea, tema aleasa de Comisia Turistica Dunareana pentru 2009-2010 este "Romanii la Dunare".



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri