Taxa hoteliera de 3% din veniturile provenite din cazare a fost eliminata pentru acest an de Primaria Capitalei, care a renuntat astfel la incasari estimate la peste 2 milioane de euro pentru intregul an, dar i-a determinat pe hotelieri sa reduca tarifele cu 3%, anunta Mediafax.
Decizia a fost transmisa turoperatorilor intr-o scrisoare adresata, la sfarsitul lunii ianuarie, Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc de catre Directia Generala de Dezvoltare si Investitii a Primariei Municipiului Bucuresti.

"In cadrul sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti din 31 mai 2010 a fost supus spre dezbatere proiectul de hotarare privind taxele si impozitele locale aplicabile pe raza Municipiului Bucuresti in 2011. La sfarsitul discutiilor, proiectul de hotarare a fost supus la vot in intregime si nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi adoptat", se arata in adresa primariei.

In aceasta situatie, potrivit scrisorii, in conformitate cu normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal, neadoptarea hotararii pana la data de 31 mai presupune ca taxa hoteliera nu se plateste in anul urmator.

"Avand in vedere cele mentionate mai sus, pentru anul 2011 nu se percepe taxa hoteliera", se mai arata in scrisoare.

Taxa perceputa de primarie era de 3% din tariful de cazare.

"Taxa se aplica doar la incasarile din cazare, nu si la cele din restaurante si din inchirierea de sali pentru evenimente", a aratat Mihai Rajnita, secretarul general al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania.

Conform unor estimari ale companiei de consultanta Fivestar Hospitality, industria hoteliera din Bucuresti a avut anul trecut afaceri de 90-100 milioane de euro. Incasarile din servicii de cazare s-au situat de in intervalul 70 - 80 de milioane de euro.

Din aceste date reiese ca municipalitatea a incasat anul trecut din taxa de cazare de la hoteluri peste 2 milioane de euro.

"Nu stiu cum cheltuia primaria banii incasati din aceasta taxa dar, in mod normal, acestia ar fi trebuit investiti in promovarea turistica", a spus Mihai Acatrinei, directorul general al hotelului Ramada-Majestic din Bucuresti.

El a adaugat ca hotelul pe care il conduce va reduce tarifele cu 3%, odata eliminata taxa de cazare.

"Eliminarea taxei va ajuta la rentanbilizarea tarifelor de cazare si la scaderea acestora cu 3%", a afirmat Radu Enache, proprietarul lantului hotelier Continental.

Taxa hoteliera este stabilita de consiliile locale si este cuprinsa intre 0,5% si 5% din incasarile provenite din cazare.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului intentioneaza sa stabileasca o taxa hoteliera unica la nivel national, care sa reprezinte 2% din valoarea neta a unei nopti de cazare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri