Veniturile din inchiriere si subinchiriere intra in colimatorul ANAF, potrivit unui nou ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala - Ordinul nr. 2.902 din 10 octombrie 2016 pentru aprobarea Procedurii privind declararea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor si stabilirea impozitului datorat de catre contribuabilii care califica aceste venituri in categoria veniturilor din activitati independente.

1. De cand se aplica noua procedura?

Noua procedura privind declararea si impunerea veniturilor realizate din inchiriere si subinchiriere este in vigoare incepand cu data de 13.10.2016.

2. Care sunt noutatile si criterii de calificare stabilite prin Ordinul nr. 2.902 din 10 octombrie 2016?

Potrivit acestui act normativ persoanele fizice care realizeaza venituri prin cedarea folosintei bunurilor in urma derularii unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere/subinchiriere la sfarsitul unui an fiscal, incepand cu anul fiscal urmator, califica aceste venituri in categoria veniturilor din activitati independente.

Urmeaza a fi avute in vedere contractele de inchiriere/subinchiriere aflate in derulare la data de 31 decembrie a anului precedent celui de impunere.

3. Exista situatii care nu intra sub incidenta noii proceduri?

Contribuabilii care realizeaza venituri in urma incheierii contractelor de arendare a bunurilor agricole sunt exceptati de la regulile de declarare si impunere stabilite prin Ordinul nr. 2.902 din 10 octombrie 2016.

4. Cum se determina venitul net in cazul in care realizezi venituri din mai mult de 5 contracte de inchiriere/subinchiriere?

Veniturile si cheltuielile ce urmeaza a fi avute in vedere pentru determinarea venitului net anual sunt cele realizate cu luarea in considerare a tuturor contractelor de inchiriere/subinchiriere aflate in derulare in anul de raportare, indiferent de numarul acestora.

5. Ce obligatii noi au contribuabilii care realizeaza venituri din mai mult de 5 contracte de inchiriere/subinchiriere?

Activitatea de inchiriere/subinchiriere a bunurilor derulata de persoanele fizice a fost calificata ca activitate independenta dincolo de pragul de 5 contracte. Astfel, locatorii intra in zona profesionistilor si trebuie sa aiba in vedere obligatii suplimentare, respectiv:

- de a completa si depune formularul 220 "Declaratie privind venitul estimat/norma de venit";
- de a completa si depune formularul 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania".

6. Ce obligatii anterioare intrarii in vigoare a Ordinul nr. 2.902 din 10 octombrie 2016 se mentin?

Noua procedura nu aduce atingere urmatoarelor obligatii care raman neschimbate in sarcina contribuabililor:

- obligatia de a declara si inregistra toate contractele de inchiriere si/sau subinchiriere la organul fiscal competent;
- obligatia de a-si conduce evidenta contabila, in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 170/2015 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla;
- obligatia de a completa Registrului de evidenta fiscala.

7. Care este termenul pana la care trebuie depus formularul 220 "Declaratie privind venitul estimat/norma de venit"?

Completarea si depunerea formularului 220 "Declaratie privind venitul estimat/norma de venit" urmeaza a se realiza pana la data de 31 ianuarie a anului urmator celui in care a fost indeplinita conditia realizarii de venituri prin cedarea folosintei bunurilor ca urmare a derularii unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere/subinchiriere.

8. Care este sanctiunea nedepunerii formularului 220 in termen?

Pentru contribuabilii care nu-si indeplinesc obligatia declarativa (formularul 220), organul fiscal va proceda la notificarea acestora in termen de 15 zile la implinirea termenului prevazut pentru depunerea declaratiei.

In cazul in care desi contribuabilul a fost notificat, acesta nu se prezinta la organul fiscal in termen de 15 zile de la primire notificarii, i se vor stabili plati anticipate la nivelul sumei datorate pentru ultimul termen de plata al anului precedent avand in vedere contractele de inchiriere/subinchiriere aflate in derulare la 31 decembrie a anului precedent celui de impunere, indiferent de numarul acestora.

9. Care este termenul pana la care trebuie depus formularul 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania"?

Completarea si depunerea formularului 200 "Declaratie privind veniturile realizate din Romania" urmeaza a se realiza pana la data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a venitului.

10. Ce obligatii are organul fiscal?

Pe baza documentelor depuse de contribuabil, organul fiscal va emite un singur formular 260 "Decizie de impunere privind platile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contributii de asigurari sociale de sanatate/contributii de asigurari sociale", la nivelul tuturor contractelor de inchiriere/subinchiriere declarate.

11. Ce se intampla in cazul in care nu mai sunt indeplinite criteriile de calificare?

In cazul in care, la sfarsitul unui an fiscal, nu mai este indeplinita conditia realizarii de venituri prin cedarea folosintei bunurilor ca urmare a derularii unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere/subinchiriere., incepand cu anul urmator persoanele fizice determina si declara venitul net estimat/realizat potrivit regulilor aplicabile pentru categoria venituri din cedarea folosintei bunurilor.

Sursa foto: Andrey Popov / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri