Evolutie tehnologica si costuri mai mici

Evolutie tehnologica si costuri mai miciDoua dintre cele mai cunoscute retele stomatologice din Capitala, Dent Estet, deschisa in 1999 de medicul stomatolog Oana Taban si Velvet Dental, inaugurata in anul 2004, au observat care sunt punctele de atractie care ii fac pe straini sa apeleze la serviciile clinicilor autohtone.

“Practic, serviciile stomatologice sunt din ce in ce mai apreciate tocmai datorita faptului ca se realizeaza mult mai repede decat in tarile Europei de Vest, costul este mult mai mic, iar calitatea serviciilor este similara cu orice clinica premium din Europa de Vest sau Statele Unite”, declara Oana Taban (foto), managing partner Dent Estet.

De aceeasi parere este si Gheorghita Dinu, director executiv Velvet Dental, care considera ca „in ultimii trei ani piata stomatologica din Romania a inregistrat o evolutie tehnologica comparativa cu cele mai mari clinici stomatologice din lume, iar medicii romani se ridica si ei la standardele cerute in afara”.

„Pe langa componenta legata de calitatea lucrarilor stomatologice si a preturilor avantajoase, strainii apreciaza, de asemenea, faptul ca in cele mai multe clinici doctorii le vorbesc limba natala la perfectie si le pot explica fiecare pas al tratamentului. Pe langa acest lucru, afluxul de pacienti este influentat si de componenta turistica pe care o are Romania”, considera Oana Taban.

Preturi de 2-3 ori mai mici

Preturi de 2-3 ori mai miciPreturile „mai scazute” practicate in Romania nu inseamna costuri mai reduse cu 20-30 de procente, ci, in majoritatea cazurilor, preturile din Romania sunt de doua-trei ori mai mici decat cele din tarile vestice.

„Nu numai ca preturile sunt de doua, chiar trei ori mai mici decat in tarile vest-europene, dar in Romania perioada pe care pacientul trebuie sa o aloce pentru interventiile stomatologice este mult mai scurta”, spune reprezentanta Dent Estet, care adauga ca, in comparatie cu clinicile din Statele Unite, preturile din Romania pot fi chiar de 10 ori mai mici.

Directorul executiv al Velvet Dental vine cu exemple concrete. „Daca in Romania o lucrare de 28 de dinti din ceramica pe zirconiu costa 14.000 euro, aceeasi lucrare ajunge in Austria la 42.000 euro”, afirma acesta.

Diferenta este destul de considerabila si in comparatie cu tari est-europene precum Ungaria.

„In Romania o plomba costa intre 30 si 50 de euro, in timp ce in Ungaria ajunge la 100 de euro, o albire dentara costa la noi intre 250 si 700 de euro, iar in Ungaria pretul ajunge pana la 1.000 de euro, iar daca in Romania costul unei fatete ceremice ajunge la 250-300 euro, in tara vecina aceasta variaza intre 300 si 500 euro”, explica Gheorghita Dinu (foto).

Unu din patru pacienti Dent Estet este strain

Unu din patru pacienti Dent Estet este strainDaca anul trecut, 20% din cei 3.000 de pacienti tratati de Dent Estet au fost straini, pentru 2008 se asteapta ca acestia sa reprezinte 25 de procente. “Cei mai multi pacienti ai nostri provin din Marea Britanie, Italia si Spania”, afirma managing partner-ul Dent Estet.

Dent Estet a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri in valoare de aproximativ 3,2 milioane RON (880.000 euro), in crestere cu 78% fata de 2006.

Reteaua de clinici isi propune pentru acest an o crestere a business-ului cu 35%, la 4,2 milioane RON (1,15 mil. euro). In prima jumatate a acestui an, Dent Estet a inregistrat o cifra de afaceri de 3,4 milioane RON (935.000 euro). In ceea ce priveste profitul estimat de companie, acesta va reprezenta 20% din cifra de afaceri.

In prezent, Dent Estet detine trei locatii in Bucuresti, urmand sa inaugureze trei noi clinici in Brasov, Iasi si Ploiesti.

“Din aceasta toamna reteaua se va extinde in Capitala, deschizand prima clinica specializata in tratamentul dentar pentru copii, Dent Estet Kids”, mai declara reprezentanta companiei.

Expatii care lucreaza in Romania, un segment important pentru Velvet Dental

Expatii care lucreaza in Romania, un segment important pentru Velvet DentalDin cele 7 procente cat reprezinta pacientii straini in cazul clinicii Velvet Dental Unirii, aproape jumatate sunt oameni de afaceri sau diplomati care lucreaza sau vin in interes de serviciu in Romania.

“Este cert ca multi dintre acesti pacienti nu vin neaparat targetat spre Romania pentru turismul dentar, aproximativ 3% sunt diplomati sau afaceristi si circa 4% sunt cei care viziteaza expres pentru turism dentar, acestia din urma confruntandu-se cu mari probleme”, declara reprezentantul Velvet Dental.

Acesta mai adauga ca din cei 7% peste jumatate au probleme grave care necesita restaurari dentare, implanturi dentare, aditii de os, mal ocluzii si alte interventii inclusiv de ordin chirurgical, iar aceste servicii cumulate inseamna sume destul de mari pentru un pacient chiar si atunci cand acesta provine din tari considerate mai ieftine, cum ar fi Ungaria, Cehia sau Polonia.

Firmele de asigurari din afara prefera si ele ca serviciile stomatologice ale asiguratilor sa se desfasoare in Romania sau Bulgaria, tari mai ieftine, deoarece rata despagubirilor va fi mai mica pe segmentele de servicii stomatologice asigurate.

“De exemplu, o companie de asigurari din Austria le plateste asiguratilor 50% reducere la protetica (dinti din portelan, fatete etc.) si 25% la terapie (plombe, igienizari profesionale, albiri dentare), oriunde s-ar efectua aceste lucrari. Daca pacinetul vine in Romania, compania de asigurari plateste de doua-trei ori mai putin”, explica Gheorhita Dinu.

Planuri pentru urmatorii ani

Planuri pentru urmatorii aniPlanurile Velvet Dental pentru urmatorii ani sunt atat extinderea in tara prin sistem de franciza, cat si marirea numarului de clinici in Capitala, primul pas fiind deschiderea, in aceasta toamana, a unei noi clinici in cartierul Primaverii.

Clinica Velvet Dental Unirii a avut in primul semestru o cifra de afaceri de circa 280.000 euro, in crestere cu 12% fata de perioada similara a lui 2007, circa 30.000 de euro din aceasta suma provenind de la pacineti straini.

In Romania, sistemul de asigurari private pe dental este extrem de slab, in unele cazuri se asigura numai 50% din costurile primei interventii in caz de durere, insemnand intre 10 si maximum 30 de euro platiti catre asigurat.