Rolul unui broker, mai necesar pe timp de criza

Rolul unui broker, mai necesar pe timp de criza„In Romania, suntem departe de saturarea pietei, iar acest tip de servicii abia acum devine popular. Ritmul de dezvoltare al industriei de brokeraj bancar va fi rapid si in mare masura conditionat de evolutia pietei bancare. Desi in situatia actuala, pe termen scurt, volumul de credite acordate de catre banci va scadea, serviciul de consultanta va lua amploare, tocmai datorita acestui context”, a declarat Raluca Dobre, analist financiar in cadrul IpoteciDirect.

Industria locala a brokerajului bancar se situeaza la mare distanta de piata europeana, unde pana la 70% din credite provin din intermedieri, in Romania sub 5% din credite sunt intermediate de brokeri.

„In ceea ce priveste piata brokerajului de credite, apelarea la un consultant de credite devine din ce in ce mai mult o necesitate. Dupa cum vedem chiar in aceste zile, nu numai nevoia unui credit, cat si accesul la informatii, intelegerea contextului si un sfat obiectiv sunt necesitati pentru care clientii nostri ne contacteaza”, a spus, pentru Wall-Street, Anca Bidian (foto), CEO Kiwi Finance.

Aceasta perioada incerta va tempera frenezia din ultimii doi ani de accesare a unui credit, fapt tintit, pentru evitarea presiunilor inflationiste generate de consum, si de Banca Nationala a Romaniei (BNR) prin inasprirea conditiilor de creditare. De asemenea, vom vedea o normalitate sustenabila de crestere, ceea ce arata in acelasi timp si o maturizare a pietei.

„In acest context rolul unui broker va deveni cu atat mai necesar si important. Atat pentru clientii care vor cauta un sfat specializat si obiectiv, cat si pentru partenerii financiari care au un canal foarte eficient de atragere de clienti noi prin parteneriatele cu brokerii. Vom asista la o selectie a companiilor de brokeraj bancar care se vor detasa prin calitatea serviciilor, profesionalism si responsabilitate”, a detaliat Bidian, seful liderului brokerajului bancar din Romania.

Piata brokerajului de credite, o piata in plin proces de maturizare

Piata brokerajului de credite, o piata in plin proces de maturizarePiata brokerajului de credite a cunoscut, in opinia specialistilor, o dezvoltare haotica si, desi destul de atomizata la aceasta data, este de asteptat sa asistam la multe modificari in perioada urmatoare.

Dobre crede ca brokerii care nu isi vor desfasura activitatea sub o „umbrela” vor inceta sa mai aiba succes. Astfel ca nu le va ramane decat sa se reorienteze sau sa se alature unei companii de consultanta.

„Consultanta financiara nu o sa se mai desfasoare la coltul strazii, ci intr-un cadru profesionist, oferita de oameni pregatiti sa ofere acest serviciu si care detin instrumente adecvate”, a specificat aceasta.
Pe piata brokerilor de credite din Romania sunt inregistrate in acest moment cateva mii de companii. 2006 a fost anul cu cele mai multe intrari pe piata.

Pe de alta parte, evoluatia pietei de brokeraj de credite depinde de foarte multi factori. „In primul rand, conteaza seriozitatea si profesionalismul de care vor da sau nu dovada firmele de brokeraj bancar. In al doilea rand, este important modul in care va gestiona Romania aceasta perioada de criza, dar si contextul international”, a declarat Liviu Andrei, director executiv la DBSol Consulting, broker de credite care la aceasta data dispune de 17 francize si doua puncte de lucru.

Cu toate acestea, piata brokerajului de credite din Romania urmeaza un trend ascendent, dupa cum spun specialistii, iar in urmatorii cinci ani, estimeaza acestia, piata va atinge un procent de 15%-20% din totalul de retail bancar din Romania.

„Cu atat mai mult, in actualul context vedem cresterea potentialului pe acest segment, cu valoare adaugata atat pentru clienti, cat si pentru institutiile finantoare. Piata de brokeraj, in prezent nereglementata si atomizata, se va structura pe calitate, profesionalism si nu in ultimul rand asigurarea stabilitatii in perioada imediat urmatoare”, a mai spus Bidian.

Pe de alta parte, Sorin Moncea, managing partner in cadrul International Brokers, a declarat: „Estimam ca pentru urmatoarele doua luni piata va fi blocata (aproape in totalitate) fapt ce va pune o presiune enorma pe societatile de brokerage care au expunere mare in ceea ce priveste numarul de birouri/angajati/logistica. Piata va fi un pic mai activa incepand cu luna februarie/martie 2009”.

Dar poate cel mai important eveniment din ultima perioada pentru piata brokerajului bancar a fost infiintarea Asociatiei Romane a Brokerilor de Credite (ARBC). Din asociatie mai fac parte inca 58 de companii de brokeraj bancar conform site-ului oficial al asociatiei.

Incepandu-si activitatea in urma cu 6 luni, IpoteciDirect a sesizat sporirea atentiei populatiei pentru finantele personale si intelegerea importantei serviciilor de consultanta. Dezvoltarea pietei aduce cu sine o complexitate tot mai mare a produselor financiare care stimuleaza nevoia unui consultant financiar personal, care sa ofere sprijin si recomandari de specialitate atunci cand vrem sa contractam un credit”, a comentat Dobre.

2009 - un an care se anunta incendiar pentru brokerii de credite

2009 - un an care se anunta incendiar pentru brokerii de credite“2009 va fi un an cum poate nu am mai avut in Romania dupa 1990. Avem mecanisme economice si o crestere care va trebui consolidata in conditii de contractie internationala. Va fi un an care va pune la incercare calitatea actului managerial si strategic, atat in sectorul public, cat si in cel privat”, a declarat Bidian.

Cresterea pietei s-a accelerat in prima jumatate a anului 2008 si este probabil sa asistam la o contractie pana la mijlocului anului 2009, dupa cum spun unii specialisti.

„Din 2003 pana in prezent, piata a cunoscut o dezvoltare constanta, iar serviciul a devenit din ce in ce mai cunoscut si apreciat. Institutiile financiare au inceput sa recunoasca valoarea si eficienta canalelor alternative de distributie, ceea ce a dus la cresterea numarului de brokeri de credite”, a adaugat Bidian.

Privind prin prisma schimbarilor si a efervescentei pietei, Moncea a declarat ca se astepta la „falimentul societatilor de brokerage cu capital integral strain datorita expunerilor masive prin birouri/angajati/logistica. Acestea nu pot fi preluate de concurenti deoarece si concurentii directi sunt in aceeasi pozitie.

Altfel spus, firmele mari de brokerage, datorita acestor expuneri la risc (cheltuieli mari care nu vor putea fi sustinute din cauza lipsei tranzactiilor ca efect al crizei finaciare mondiale), vor fi in pericol de disparitie”.

Strategii pe timp de criza si obiectivele tintite de jucatori

Strategii pe timp de criza si obiectivele tintite de jucatoriNevoia de informare a clientilor este principalul atu pe care brokerii vor miza in dezvoltarea lor cu preponderenta in aceasta perioada in care perspectivele macroeconomice se inrautatesc.

“Trecem printr-o perioada de incertitudine si confuzie, este vital sa fim bine informati si sa discernem sursele credibile de zvonuri. Ca pionieri si formatori ai pietei de brokeraj ne-am asumat si un rol educativ pentru serviciile noastre”, a mai spus CEO-ul Kiwi Finace.

In momentul de fata, Kiwi trece, conform celor declarate de Bidian, printr-o perioada de reasezare si de redefinire a strategiilor luand in considerare si contextul international, insa, crede CEO-ul Kiwi, ca oricum o perioada de plafonare ar fi venit dupa ultimii ani de cresteri spectaculoase pe retail, numai ca acum plafonarea a venit ceva mai brusc.

Kiwi are peste 150 Mio euro credite intermediate pana in prezent, cu crestere de 39% fata de aceeasi perioada a anului trecut. „Ne-am revizuit in scadere obiectivul pentru 2008 inainte de criza internationala si ne-am stabilit o strategie de depasire a acestei perioade. Cifra de afaceri este cu 23% mai mare decat aceeasi perioada a anului trecut (KIWI Finance a inregistrat la sfarsitul anului trecut o cifra de afaceri de peste 3 milioane de euro)”, a explicat Bidian.

Kiwi Finance a inceput din acest an extinderea teritoriala in sistem de franciza si intentioneaza sa inaugureze pana la sfarsitul anului 2010 30 de sucursale la nivel national.

La randul sau, IpoteciDirect vrea sa obtina 8% din piata creditelor ipotecare pana in 2012 si sa intermedieze 18 milioane de euro credite in 2008, tintind sa ajunga la 590 milioane de euro intermediate in 2012, dupa cum a detaliat Dobre. Anul viitor, compania se va concentra catre extinderea catre orasele importante din Romania, compania deschizand al doilea Centru Ipotecar in ultimele doua saptamani.

Pana la sfarsitul celui de-al treilea trimestru, DBSol Consulting a reusit sa depaseasca estimarile. Cu toate acestea, „probabil ca ultimele doua saptamani, in care bancile au scumpit produsele si chiar au avut cateva zile de blocaj in procesul de creditare, vor afecta estimarile noastre pentru aceasta perioada. Totusi, ne asteptam ca lunile noiembrie si, in special, decembrie sa aduca o revenire importanta”, a concluzionat directorul companiei de brokeraj bancar.