Un suflu nou pe piata IT&C

Un suflu nou pe piata IT&CLa 1 aprilie 1976, Steve Jobs impreuna cu Steve Wozniak si Ronald Wayne puneau bazele companiei Apple.

Anii au trecut, iar succesul calculatoarelor Apple a inceput sa prinda contur.

Pe langa Apple 1, la cativa ani distanta Jobs si-a extins activitatea achizitionand studiorile de animatie Disney Pixar , dar si fondarea NeXT Computer, devenind cel mai mare actionar al companiei, cu actiuni evaluate la 7,4 miliarde dolari la nivelul anului 2006.

Pentru Apple si Steve Jobs, cel mai mare “rival” de pe piata era Microsoft, compania fondata de Bill Gates care cu al sau sistem de operare Microsoft Windows detinea o cota de piata extrem de ridicata.

Simplitate si design intr-un cuvant: iPhone!

Simplitate si design intr-un cuvant: iPhone!Dupa lansarea si succesul inregistrat cu dispozitivele dedicate multimedia denumite iPod, in 2007, la finalul lunii iunie, Steve Jobs prezenta primul iPhone.

La inceput, dispozitivele au fost vandute in patru state la nivel mondial pentru ca din 2008 sa le faca disponibile si in alte state de pe glob.

Potrivit datelor companiei, primul iPhone a inregistrat vanzari totale de 6,1 milioane de unitati in primul trimestru de la punerea in vanzare.

O noua provocare: tableta iPad

O noua provocare: tableta iPadTrei ani mai tarziu, Steve Jobs isi facea aparitia pe segmentul in care si-a pus mari sperante. Tabletele au devenit in scurt timp un simbol pentru Apple, inca de la prima versiune devenind una din cele mai bine comercializate produse ale brandului american. Pana in prezent, Apple a raportat vanzari totale pentru prima generatie de tablete de circa 17 milioane de unitati, conform datelor companiei.

Foto cover
: captura techarta.com

Un punct de cotitura: Noile generatii iPhone si iPad fara Steve Jobs

Un punct de cotitura: Noile generatii iPhone si iPad fara Steve JobsSuccesul celor doi piloni ai Apple din ultimii cinci ani a continuat prin lansarea unor noi generatii de dispozitive, ajunse in acest moment la cea de-a sasea in cazul iPhone si la cea de-a treia pentru tableta iPad.

Ultimele doua lansari de produse insa nu au mai purtat semnatura Steve Jobs, ceea ce s-a resimtit din plin in calitatea produselor.

Primele probleme

Primele problemeTableta iPad 3, inafara de rezolutia ecranului si o serie de caracteristici tehnice in plus a fost primita cu reticenta de utilizatori, dupa ce mai multe review-uri ale produsului indicau o incalzire a tabletei in zona in care este localizat procesorul. Sigur, acest aspect nu este neaparat o greseala sau eroare de productie, dar pentru unuii utilizatori a fost o problema reala.

Mult asteptatul iPhone 5 a primit reactii care au fost deopotriva pozitive si negative.

Pe langa schimbarea pe care a adus-o la nivel de design si functionalitate, noul iPhone a ajuns in mainile clientilor cu defecte de fabricatie sau cu probleme la nivelul camerei foto, dar si cu o alta dezamagire si anume hartile, o miza a noii conduceri pentru a se elibera de dependenta serviciului Google Maps.

Capitalizarea companiei

Capitalizarea companieiIn ultimii ani, capitalizarea Apple a cunoscut o crestere spectaculoasa, o data cu popularizarea brandului, gratie lui Steve Jobs. Datele arata ca in urma cu un an, pe data de 5 octombrie, Apple avea o capitalizare totala de 354.575.000.000 de dolari.

Presiunea pe Apple a crescut constant in jurul lansarii de noi produse, pentru ca la nivelul de acum, in data de 4 octombrie 2012, actiunile Apple sa ajunga la 625.060.000.000 dolari, in crestere cu 76% fata de nivelul anului trecut.

Unul din motive il reprezinta si lansarea mult asteptatului iPhone, care a adus cresteri semnificative ale cotatiilor bursiere pentru Apple, potrivit Bloomber Finance.

Ce urmeaza pentru Apple

Ce urmeaza pentru AppleLa un an de la moartea lui Steve Jobs, Apple pregateste la jumatatea acestei luni lansarea unui iPad Mini, un dispozitiv pe care cofondatorul companiei americane nu si l-ar fi dorit, scrie presa internationala.

Totodata, presa de peste ocean scrie ca Steve Jobs nu ar fi permis niciodata ca Apple sa lanseze produse care din fabricatie sa aiba atat de multe defecte, asa cum a fost cazul iPhone 5.

De la Apple mai asteptam in urmatoarele luni noi dispozitive MacBook Pro si MacBook Air, dar si noi generatii ale tabletei iPad sau playere muzicale.

Analistii din domeniu sustin ca Apple va ajunge la un moment in care se va plafona si ca este necesar ca viitoarele produse pe care le lanseaza sa fie cu adevarat inovatoare.