Creditorii ar obtine de trei ori mai mult din datorii daca retailerul nu intra in faliment

Creditorii ar obtine de trei ori mai mult din datorii daca retailerul nu intra in falimentDiscutiile avansate cu doi potentiali investitori.ofera reprezentantilor Flanco confortul sa spuna ca retailerul va incheia prima reorganizare de succes a unei mari companii locale.

Astfel, in septembrie la finalizarea planului de reorganizare, compania urmeaza sa aiba un nou actionar majoritar, potrivit lui Andrei Cionca, directorul general al Casei de Insolventa Transilvania, administratorul judiciar al retailerului.

Depunerea planului de reorganizare la Tribunalul Bucuresti nu inseamna ca va fi si aprobat si ca aceasta companie va iesi din insolventa. "Totusi, daca Flanco este in discutii finale cu investitori si vorbim de o infuzie de capital planul poate fi aprobat. Daca acesta se bazeaza insa pe o infuzie de capital si sunt semnate deja acorduri in acest sens cu un fond de investitii sau cu orice alta entitate juridica, atunci reprezentantii Flanco sunt motivati sa fie optimisti, intrucat planul lor de reorganizare se va baza exclusiv pe acordurile si intelegerile stabilite si nu vor depinde in totalitate de contextul economico-social din Romania”, a declarat pentru Wall-Street, Violeta Belciu managing partener la casa de avocatura "Belciu&Jambori".

Oficialul Casei de Insolventa Transilvania nu a precizat daca cei doi investitori sunt romani ori straini si nici domeniile din care provin acestia.

“Suma pe care trebuie sa o aduca investitorul care va fi ales este semnificativa pentru ca trebuie sa sustina compania pentru cresterea vanzarilor in trimestrul al patrulea”, a explicat Cionca.

La jumatatea lunii mai, compania era in discutii cu cinci investitori, printre care un fond de investitii si fosti actionari ai companiei.

Prin aceasta reorganizare, creditorii grupului Flamingo ar putea obtine pana la 20 de milioane de euro din suma de 61,8 milioane de euro datorata de companiile Flanco International, Flamingo International, Flamingo Computers si Flamingo Distribution Center care formeaza grupul.

Din cei aproximativ 20 de milioane de euro ce pot fi recuperati de creditori, 10 milioane de euro reprezinta suma minima garantata ce urmeaza sa fie incasata ca urmare a functionarii in continuare a Flanco, insa finantatorii ar putea obtine pana la 14 milioane de euro in functie de performantele retailerului pe urmatorii trei ani. Datoriile Flanco International reprezentau 23,7 milioane de euro din suma datorata de grup de 61,8 milioane de euro.

“Suma ce poate fi recuperata de creditori este de trei ori mai mare decat in cazul celei de patru milioane de euro ce urma sa fie obtinuta in cazul in care compania ajungea in faliment”, a explicat directorul general al Casei de Insolventa Transilvania.

Printre cei mai importanti creditori ai Flanco se numara ING Bank NV Amsterdam- Sucursala Bucuresti (17,5 mil. euro), Unicredit Tiriac Bank (10,5 mil. euro), BRD – Group Societe Generale (6,1 mil. euro) si Cetelem IFN (3,2 mil.euro) conform unui proces verbal incheiat pe 30 martie de Casa de insolventa Transilvania si compania de avocatura de business Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.

Flanco vrea pentru anul viitor afaceri de 110 mil. euro

Flanco vrea pentru anul viitor afaceri de 110 mil. euroPentru a reusi sa iasa din insolventa, conducerea Flanco a decis reducerea numarului de angajati, a cheltuielilor cu chiriile, dar si schimbarea strategiei in ceea ce priveste fidelizarea clientilor si atragerea de altii noi, compania punand din ce in mai mult accentul pe servicii.

Astfel, daca in noiembrie anul trecut cheltuielile lunare ale Flanco International erau de 7 milioane de lei, in aprilie au ajuns la 4 milioane de lei.

Compania a redus numarul de magazine Flanco si Flanco World de la 82 in decembrie la 71 de unitati in prezent, suprafata scazand de la 45.000 mp la 31.500, in timp ce pretul platit pentru chirie a fost diminuat de la 17 euro/mp la mai putin de 10 euro.

Pe de alta parte, numarul de salariati a scazut de la 700 la 500 de persoane, insa consultantilor in vanzari ramasi le-au fost oferite traininguri, un lucru care s-a intamplat pentru prima data in ultimii cinci ani. In prezent aproximativ 10% din fondul de salarii este reprezentat de investitiile in pregatirea angajatilor.

Astfel, la finalul lui iunie compania a ajuns pe break-even (nivel la care veniturile sunt mai mari decat cheltuielile) pentru prima data din septembrie 2008, in contextul in care la sfarsitul anului trecut Flanco International inregistra piederi lunare de aproximativ un milion de euro.

Adrian Olteanu (foto), directorul general al Flanco International, afirma ca pentru anul viitor obiectivele companiei sunt sa ajunga la afaceri de 110 milioane de euro, adica sa obtina aproximativ 10% din piata de electroIT pe care o estimeaza la 1,1 mld. euro si din care retailerii specializati (Altex, Domo, Flanco) detin in jur de 40 de procente.

“Anul trecut compania a avut afaceri de 70 de milioane de euro, businessul fiind foarte afectat de inceperea procedurii de insolventa care a scazut cota de piata a companiei cu 40%”, a explicat Olteanu.



In ceea ce priveste evolutia vanzarilor pana la finalul 2010 seful Flanco nu a dorit sa ofere cifre, dar a precizat ca luna trecuta vanzarile retailerului au fost duble fata de ianuarie, iar in perioada iulie 2010-iunie 2011 compania va ajunge la un business de 80 de milioane de euro.

Evolutia Flanco in urmatorii doi ani:




Flanco International este controlata integral de Flamingo International, cel mai mare actionar al Flamingo fiind Dragos Cinca, fondatorul retailerului cu 25,19% din actiuni.

Ceilalti actionari al Flamingo sunt Midfair Management Services (companie cu sediul in centrul comercial Unirea Shopping Center, detinut de omul de afaceri Dan Adamescu) care controleaza 21,96%, societatea Nova Trade, patronata tot de Dan Adamescu cu participatie de 14,94% si alti actionari cu 37,8% din titlurile companiei.

Sursa date tabele: Flanco International.




Povestea reorganizarii judiciare si financiare a Flanco International

Povestea reorganizarii judiciare si financiare a Flanco International- 9 Decembrie 2009: Flamingo, compania care detine Flanco International, anunta ca negocierile pentru restructurarea datoriei de 17,5 milioane de euro catre ING au esuat.

Banca este finantatorul principal al Flamingo si incepe executarea silita a zece magazine, iar managementul Flamingo cere insolventa Flanco. Totodata actiunile Flamingo International sunt suspendate pentru mai mute zeci de minute de la tranzactionarea pe Bursa de Valori Bucuresti.

Conducerea grupului alege sa lucreze cu Casa de Insolventa Transilvania.

-14 decembrie 2009: Ultima sedinta de tranzactionare a Flamingo International.

- In decembrie cota de piata a Flanco scade cu 40%, aceasta luna insemnand in jur de 20% din vanzarile retailerului.

- Ianuarie 2010: Adrian Olteanu devine directorul general al Flamingo si implicit al Flanco International, acesta inlocuindu-l pe Stefan Treiber, cel care a condus compania din vara anului trecut dupa plecarea lui Jiri Rizek.

- Martie 2010: Compania scade costurile cu 40% fata de noiembrie 2009 acestea fiind micsorate de la 7 mil. lei pe luna la 4 mil. lei lunar.

Astfel, Flanco a luat masuri precum:

- reducerea numarului de magazine Flanco si Flanco World de la 82 in decembrie la 71 de unitati in prezent, suprafata acestora scazand de la 45.000 la 31.500 mp.
- micsorarea pretului platit pentru chirie de la 17 euro mp la mai putin de 10 euro.
- diminuarea numarului de salariati de la 700 la 500 de persoane. Pentru prima data in ultimii cinci ani compania incepe cursuri de training cu angajatii din magazine.

- Februarie-Iunie 2010: compania implementeaza un program de stimulare a vanzarilor.

- Iunie 2010: Flanco reintra pe break-even, dupa 21 de luni de pierderi si depaseste cota de piata din 2009.

Compania inregistreaza vanzari duble fata de nivelul din ianuarie 2010.

-Iulie 2010: Flanco depune planul de reorganizare la Tribunalul Bucuresti.

-Septembrie 2010: Flanco asteapta aprobarea planului de reorganizare de catre Adunarea Generala a Creditorilor si validarea sa de catre Judecatorul Sindic.