Aproximativ 10% dintre emitentii bursei din SUA sunt companii de refugiu

Aproximativ 10% dintre emitentii bursei din SUA sunt companii de refugiuAvand in vedere numarul infim de instrumente financiare ce pot fi gasite pe piata de capital din Romania, cred ca o strategie de tip „defensive” este singura care poate fi adoptata in acest moment de un administrator de fonduri, considera Andreea Gheorghe (foto), director departament analiza la Intercapital Invest.

Plasarea banilor pe un astfel de trend de scadere in aproximativ orice actiune listata poate fi soldata foarte usor cu pierderi, mai ales ca in oferta pietei de capital din Romania nu intalnim si actiuni de refugiu. “Mai presus de randamente, un administrator se gandeste in prezent la minimizarea riscului portofoliului de titluri, investind mai mult in instrumente cu venit fix (obligatiuni si depozite bancare) si in actiuni caracterizate de o volatilitate mai mica”, a explicat aceasta, pentru Wall-Street.

“Plasarea banilor pe un astfel de trend de scadere in aproximativ orice actiune listata poate fi soldata foarte usor cu pierderi, iar statistica demonstreaza acest lucru. Din numarul total al companiilor listate, foarte putine din acestea ar urma sa inchida anul 2008 pe plus. In Romania, de exemplu, este posibil ca nici o actiune sa nu inchida anul cu aprecieri. In acest moment, doar trei actiuni se tranzactioneaza la nivele aproximativ egale cu cele de la inceputul anului, acestea fiind Titan, MJ Maillis si Azomures”, scrie Andreea Gheorghe, in raportul saptamanal Puls Capital.

In SUA, de exemplu, lucrurile arata putin mai bine, 10% din numarul total al companiilor din cosul indicelui Russel 3.000 (arata evolutia a 3.000 din cele mai mari companii listate in aceasta tara, reprezentand 98% din totalul pietei de actiuni din America) au consemnat aprecieri, informeaza aceasta.

“Diferenta dintre bursa americana si cea din Romania sta evident in diversitatea pe sectoare de activitate. In conditii de criza, o piata matura cum este cea americana permite si actiuni de refugiu. Actiunea care a adus cel mai bun randament din indicele Russel este, de exemplu, producatoare de produse farmaceutice (specializata in medicamente menite sa ajute sistemul imunitar al corpului uman sa previna sau sa trateze diverse afectiuni si in vaccinuri pentru antrax). Aceasta s-a apreciat cu 324% in anul 2008”, a mai explicat analista.

Urmatoarea in top este o companie producatoare de tehnologie pentru tratarea tutunului, aceasta apreciindu-se cu 263% in anul 2008. Astfel de companii listate sunt mai greu de gasit pe bursa din Romania, probabil lucrurile urmand a se schimba in timp.

Defensive stocks dividende constante si venituri stabile

In afara de companiile de refugiu mai exista o categorie de societati care ofera in general un dividend constant si inregistreaza venituri stabile indiferent de ciclul economic in care ne aflam. In perioade de incetinire a ritmului de crestere economica acestea au tendinta de a inregistra la bursa performante mai bune decat media pietei, iar in conditii de expansiune tind sa aduca randamente mai slabe comparativ cu restul pietei. Companiile din acest sector au in general un beta mai mic de 1 si se numesc “defensive stocks".

“Din fericire, chiar daca putine la numar, astfel de actiuni gasim si pe piata de capital din Romania, cele mai bune exemple in acest sens fiind Transgaz si Transelectrica. Cererea pentru gaz si electricitate prezinta o elasticitate mult mai scazuta la inasprirea parametrilor din economie. Mai mult, cele doua companii au o activitate reglementata, veniturile si profitabilitatea acestora fiind calculate dupa o metodologie clara, permitandu-le o oarecare stabilitate si continuitate in raportarile de la an la an. Cel putin din punct de vedere teoretic, aplicarea unei astfel de strategii ar trebui sa aduca performante mai bune in comparatie cu piata pe un trend de scadere. Pe un trend de crestere la bursa aplicarea unei astfel de strategii ar aduce randamente mai slabe”, ne-a mai explicat Andreea Gheorghe.

Indicele beta este un indicator de evaluare a riscului unei actiuni. Teoria financiara spune ca riscul unei actiuni are doua componente: riscul specific actiunii respective, numit si risc diversificabil si exprimat prin volatilitate (abaterea medie patratica) a actiunii, si riscul sistematic (numit si risc de piata sau nediversificabil), exprimat prin indicele beta.

Acest risc este diversificabil datorita faptului ca el scade si tinde spre zero pe masura diversificarii portofoliului (includerii mai multor actiuni in portofoliu). In mod conventional valoarea indicelui beta pentru intreaga piata (pentru un portofoliu ce include toate actiunile din piata) este 1.

“Astfel, o actiune cu un indice beta de 1 va evolua in acelasi ritm cu piata - va creste sau va scadea la fel de mult ca aceasta. O valoare mai mare de 1 arata faptul ca actiunea respectiva va reactiona mai puternic decat piata - va creste si va scadea mai mult decat aceasta. Valori subunitare arata ca pretul va reactiona mai slab, adica va creste si va scadea mai putin decat piata. In fine, valori negative arata o evolutie contrara celei a pietei - cand piata scade, actiunea respectiva creste, si invers”, se mai scrie in raportul Intercapital.

Actiuni defensive la BVB Transgaz si Transelectrica

Asemenea actiuni exista si pe piata de capital din Romania, cele mai bune exemple in acest sens fiind Transgaz (TGN) si Transelectrica (TEL). Sectorul utilitatilor poate fi considerat cel mai bun exemplu in acest sens, pentru ca indiferent de starea economiei cererea pentru gaz si electricitate va ramane aproximativ constanta.

Transgaz a raportat in trimestrul III din 2008 o crestere de 12,91% a veniturilor totale, aceasta evolutie datorandu-se cresterii tarifelor reglementate pentru serviciile de transport al gazelor naturale si cresterii veniturilor financiare pe seama veniturilor din dobanzi.

“In contextul economic actual, compania prezinta cateva avantaje importante, si anume: exista o elasticitate scazuta a consumului de gaze naturale in conditiile inrautatirii parametrilor din economie; detine pozitie de monopol pe piata de transport a gazelor naturale; metodologia de stabilire a veniturilor de tip plafon genereaza un nivel stabil al veniturilor obtinute din activitatea de transport de gaze naturale; contractele din activitatea de tranzit sunt exprimate in EURO (o depreciere a cursului de schimb pentru leu fiind pozitiva pentru veniturile companiei)”, apreciaza Andreea Gheorghe.

De asemenea, Transelectrica a consemnat in al treilea trimestru din 2008 o evolutie foarte buna a veniturilor totale, acestea inregistrand o crestere de 16,50% si una si mai buna a profitului net, acesta crescand cu 307, 58%.

Si activitatea Transelectrica prezinta cateva avantaje in contextul macroeconomic actual, se arata in Puls Capital. Astfel, compania detine pozitie de monopol pentru activitatea de transport a energiei electrice; activitatea Transelectrica este una reglementata, iar orice depasire a nivelului cheltuielilor stabilite de ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei) se deduce si se adauga la venituri si costuri in anul urmator.